Lehdet
06.09.2019

Vainon lisääntyessä kiinalaiset nuoret seuraavat Jeesusta entistä päättäväisemmin

Kiinassa vaino koskee kipeimmin lapsiin. Viimeisimmät säädökset kieltävät lapsia ja alle 18-vuotiaita nuoria menemästä kirkkorakennuksiin ja osallistumasta kirkon toimintaan.

Kommunistisen puolueen motiivi on selvä: Kiinan nuoriso on puhdistettava uskosta tai – kuten hallitus haluaa kutsua sitä – taikauskosta. Tavoitteena on pyyhkiä pois seuraava uskovien sukupolvi ja lopettaa kirkon kasvu.

Pastori Jacobin (nimi muutettu) mukaan rajoitukset eivät ole murentaneet nuorten kristittyjen uskoa vaan itse asiassa lisänneet sitä. Hän itse on sitoutunut nuorisotyöhön ja haluaa evankeliumin koskettavan lasten elämää, ennen kuin he joutuvat Kiinan kuristavaan työelämään. Seuraavassa pastori Jacob kertoo, millaista hänen työnsä on Kiinan uusittujen uskontolakien varjossa.

Poissaolevat isät ja lapsuuden paineet

Lasten elämä Kiinassa on vaikeaa. Perinteisessä kiinalaisessa kulttuurissa lapsia ei palkita halauksilla, kannustuksella tai yhteisellä ajalla, vaan niiden sijaan painotetaan saavuttamatta jääneitä tavoitteita ja lapsen velvollisuuksia vanhempia kohtaan.
Paineet alkavat jo kolmi- tai nelivuotiaina, jolloin alkaa kiinan kielen kirjoitusmerkkien pänttääminen lastentarhaan pääsemiseksi. Sen jälkeen kilpailu vasta alkaakin. Lapsen täytyy suoriutua tehtävistään niin hyvin, että hän pääsee hyvään kouluun, sieltä hyvään lukioon ja sitten hyvään yliopistoon. Menestyäkseen lapsi tarvitsee tiukkaa määrätietoisuutta, ja paineet ovat kovat, koska suorituksistaan hän saa jatkuvasti joko kiitosta tai häpeää. Hänen elämässään rakkaus on ehdollista.

Nuorisotyömme Open Doorsissa käy tänä vuonna läpi suurta muutosta. Lapset hakeutuvat luoksemme, koska he kokevat Jumalan ehdottoman rakkauden ja tuntevat itsensä arvokkaiksi. Kaikki tämä on kuitenkin uhattuna.

Kiinalainen perhe yhdessä katsoen kameraan
Kiinalainen perhe yhdessä katsoen kameraan

Opetuslapseuden hinta koulussa ja kotona

Vuoden 2018 alkupuolelta saakka meihin on kohdistunut paineita joka puolelta. Kommunistinen puolue haluaa nuorten uskovan, että kristinusko on ulkomainen uskonto, jonka varjolla länsimaailman voimat yrittävät soluttautua Kiinaan. Myös koulut on määrätty opettamaan tätä tarinaa.

Voisiko olla parempaa keinoa auttaa lasta ymmärtämään Taivaallisen Isän rakkaus kuin läsnäoleva ja rakastava maanpäällinen isä?

Jotkut opettajat varoittavat lapsia, että jos he seuraavat Jeesusta, he eivät saa koulusta päättötodistusta. Tämä johtaa nuorten ihmisten sydämissä kiivaaseen taisteluun: toisella puolella on eläminen vapaudessa sellaisina, kuin he todella ovat, ja toisella puolella mahdollinen rangaistus, joka on vanhempien ja opettajien vallassa. Jos nuori myöntää seuraavansa Jeesusta, hän voi menettää kaiken, minkä vuoksi hän on nähnyt vaivaa. Jeesuksen seuraamisen kustannukset eivät ole Kiinassa pelkkiä sanoja.

Ja lopuksi: vaino on auttanut meitä hoitamaan poissaolevan isän syndroomaa. Isät viettävät nyt aikaa lastensa kanssa, rukoilevat heidän kanssaan ja opettavat heille Raamattua. Heistä on tullut jälleen isiä! Voisiko olla parempaa keinoa auttaa lasta ymmärtämään Taivaallisen Isän rakkaus kuin läsnäoleva ja rakastava maanpäällinen isä?

Open Doors Kiinan kristittyjen tukena

Kiinan hallitus kiihdyttää toimenpiteitä nuorten uskon rajoittamiseksi. Open Doors tekee yhteistyötä paikallisten kirkkojen kanssa varustaakseen nuorisotyöntekijöitä ja vanhempia toimimaan yhdessä paimenina seuraavalle uskovien sukupolvelle, joka kasvaa perinteisen kirkkomallin ulkopuolella. Kiinan Open Doors järjesti äskettäin maallikkojohtajille nuorisotyötä käsittelevän koulutuksen, jonka yksi moduuli oli suunnattu vanhemmille, jotka yhä vahvemmin näkevät nuorten ohjauksen jaettuna vastuuna.

”Arvostin todella pienryhmän keskusteluja, jotka opettivat meitä ajattelemaan asioita ’laatikon ulkopuolelta’, ajattelemaan nuorisotyötä luovasti”, sanoi pastori Jacob. ”On helppo tuntea itsensä eristetyksi, koska emme voi käyttää sähköpostia tai puhelinta turvallisesti. Mutta kun olimme yhdessä ja jokainen jakoi oman tarinansa, tajusin, että toisilla pastoreilla on samat haasteet ja pelot. Yhteisyys antoi elämääni uutta voimaa.”

Kiina on World Watch -listan sijalla 27. Opendoors.fi/kiina