LA CASITASSA ASUVALLA MATEOLLA ON SUURIA UNELMIA

 

Kolumbian alkuperäisasukkaiden lapsuus on lyhyt. He alkavat auttaa vanhempiaan jo kuuden, seitsemän vuoden iässä. Lapset lähtevät heidän mukaansa muokkaamaan peltoa, raivaamaan metsää ja pitämään huolta eläimistä. Lastenkin tehtävänä on huolehtia perheen toimeentulosta.

Vaikeudet korostuvat uskonsa tähden vainottujen kristittyjen alkuperäisasukkaisen yhteisöissä. Lapseltakin rajoitetaan yhteiskunnan palveluita. Häneltä kielletään terveydenhoito ja koulutus. Hän elää pelossa jatkuvan valvonnan alaisena. Mateon elämä oli tätä, kunnes hän kaksi vuotta sitten pääsi asumaan turvakoti La Casitaan – Pieneen taloon.

Yhteiskunta on jättänyt heitteille kristityiksi kääntyneet Kolumbian alkuperäisasukkaat. He kärsivät vainoista ja väkivallasta. La Casitassa asiat ovat toisin. Siellä rukoillaan ja rakennetaan tulevaisuutta näiden kristittyjen lapsille. Toiveena on, että he ovat vartuttuaan myönteisiä esimerkkejä ympäröivässä yhteiskunnassa.

Raamattutunti ja kotitöitä La Casitassa

Mateo on 17-vuotias. Hänen hymynsä ja katseensa välittävät luottamusta. Iholla näkyvät arvet kertovat aikaisemmasta elämästä. Siitä, kuinka hän raivasi metsää machete-veitsen avulla. Siitä, kun piti pelätä omaa heimoaan edustavia viranomaisia oman ja perheensä uskon tähden.

“Minulla ei ollut mahdollisuutta opiskella, koska alkuperäiskansaa edustavien viranomaisten hallinnoimassa koulujärjestelmässä ei saa olla kristitty eikä lukea Raamattua”

Mateon äiti, Agustina on alkuperäiskansaan kuuluva lähetystyöntekijä. Hän salakuljettaa henkensä ja vapautensa uhalla omiensa keskuuteen Raamattuja ja julistaa heille evankeliumia. Kotona asuessaan Mateo auttoi usein äitiään tämän matkoilla. He kulkivat öisin pitkiä matkoja vuoristossa ja sademetsissä. Mateo oli mukana suojellakseen äitiään villieläimiltä ja rikollisilta. Hän muistaa nämä ajat elämänsä jännittävimpinä. Mutta häntä ei pelottanut edes pimeässä. Hän halusi palvella Jumalaa.

Mateo rentoutumasssa riippumatossa

Mateon elämä on muuttunut täysin Open Doorsin rakentamassa turvakoti La Casitassa. Sen johtaja Javier toimii lähettinä arhuacos-heimon parissa Pohjois-Kolumbiassa.

Javier kertoo: ”Rukoilin kymmenen vuotta Herraa saadakseni tilaisuuden työskennellä alkuperäiskansan keskuudessa. Hallitus on kokonaan unohtanut tätä kansaa edustavat kristityt. Jopa monet paikalliset kirkot laiminlyövät heitä. La Casita on Jumalan vastaus näiden lasten tarpeisiin.”

Kodissa asuu 16 alkuperäiskansaa edustavaa 10-18-vuotiasta, neljä tyttöä ja kaksitoista poikaa. Siellä he ovat suojassa vainolta. He eivät enää ole haavoittuvassa asemassa, eikä heitä uhkaa joidenkin kansansa johtajien seksuaalinen hyväksikäyttö.

 

Mateo La Casitan asuinhuoneessa

La Casitassa Mateo on muiden lasten tavoin saanut monenlaista ammatillista koulutusta sekä sielunhoitoa. Hän on oppinut soittamaan kitaraa ja ilahduttaa soitollaan muita. Hän säestää ylistyslauluja ja opettaa niitä toisille.

Mateo on päättämässä lukio-opintojansa ja unelmoi eläinlääke- ja maataloustieteen opinnoista yliopistossa. Valmistuttuaan hän haluaisi palata kansansa pariin opettaakseen eläinten hoitoa ja maanviljelyä.

Javier kommentoi: ”Jos pystymme lähettämään Mateon yliopistoon, hän olisi ensimmäinen kansaansa edustava kristitty, joka hankkii korkeakoulututkinnon. Hän murtaisi myytin, etteivät alkuperäiskansaa edustavat kristityt voi mennä yliopistoon. Hänestä tulee kaunis esimerkki yhteisölleen.”

Kuvia La Casitan arjesta

Tällä tavoin Mateon ja toisten lasten elämässä toteutuvat Jumalan suunnitelmat. Jotkut heistä ovat uskaltautuneet kertomaan Jeesuksesta omalla kielellään pienissä kirkoissa eri puolilla Pohjois-Kolumbiaa. Tämä on tuottanut paljon iloa ja herättänyt toivoa heidän kristityille johtajille, lähetystyöntekijöille ja La Casitan henkilökunnalle.

La Casitassa kasvaa uusia kristittynä johtajia. Heidän sukupolvensa voi vaikuttaa positiivisesti yhteisönsä käytäntöihin, talouteen ja hengellisyyteen. Kaikki tämä on tapahtumassa syvällä Kolumbian vuoristossa, missä ihmisiä on kielletty puhumasta Jeesuksesta ja pelastuksesta.

Agustina-äiti  huudahtaakin: “Olen hyvin ylpeä Mateosta! Hän tuo paljon toivoa yhteisöllemme.”

Mateo

Lähde

KULTAISET KYYNELEET

Yhdeksän naista esittelee ylpeänä värikkäitä maalauksiaan. Jokainen työ on omakuva, jossa on kimaltelevia kultaisia kyyneleitä. Kuvilla he kertovat tarinansa maailmalle väkivallasta, vihasta ja häpeästä. Mutta tarinat kertovat myös sovituksesta, parantumisesta ja...

Kannattaako Jeesuksen vuoksi kärsiä?

Tässä kuvatarinassa esittelemme neljä srilankalaista pastoria, jotka ovat kokeneet buddhalaismunkkien, poliisin ja kansan vainon. Tarinassa on jokaisen valokuva, lyhyt tilannekuvaus ja yhden lauseen tiivistelmä tämän hetken polttavimmasta ristiriidasta. Lisäksi mukana...

TERVETULOA LYDIAN JOHTAMAAN HYLKIÖIDEN KIRKKOON – Kadonneet löytyvät, sairaat paranevat, kuolleet palaavat elämään

Beth, Open Doorsin toimittaja, matkusti hiljattain Etelä-Filippiineille tapaamaan muslimitaustaisia uskovia, joita Open Doors tukee. Osana Bethin työtä on kutsua maailman kristittyjä rukoilemaan vainottujen siskojensa ja veljiensä puolesta ja tukemaan...

USKO YHDISTÄÄ VALTAMERTEN YLI

Muutama kuukausi sitten englantilainen Heather George osallistui kansainvälisen naisten ryhmän mukana yhteiseen konferenssiin Etiopian vainottujen kristittyjen naisten kanssa. “En ole koskaan oikein välittänyt kristillisistä naisten konferensseista. Monet, joihin...

Yhteistä kasvua salassa Keski-Aasiassa, naisten opetuslapseusryhmä kokoontuu viettämään kansainvälistä naistenpäivää

Kansainvälinen Naistenpäivä 8. maaliskuuta on koko Keski-Aasiassa vapaapäivä. Silloin järjestöt, yritykset ja oppilaitokset antavat naistyöntekijöille lahjoja ja kukkia. Miehet antavat lahjoja elämänsä tärkeille naisille ja pöytä täytetään herkuilla. Keski-Aasian...

Lesken ylistys rohkaisee

Neljäkymmentä nigerialaista naista lauloi riemullisesti, kun minä ja joukko naisia ympäri maailmaa saavuimme kahdeksi päiväksi tapaamaan ja rohkaisemaan heitä: ”Olemme kokoontuneet yhdessä tänne tapaamaan Häntä, Herraamme. Kutsumme kaikki Hänen omansa tänne. Olemme...

Vuorilla liikkuva usko: Agustina on vaimo, äiti ja Raamattujen salakuljettaja

Pohjois-Kolumbiassa muuan nainen ja hänen perheensä uhmaavat kristityille asetettuja rajoituksia. He liikkuvat yöllä ulkona, salakuljettavat Raamattuja ja vierailevat salaisissa kirkoissa viidakon keskellä. Riskit ovat suuret, mutta vielä suurempi on heidän...

Kuinka Isis tuli osaksi taidettani? – Open Doorsin tukema taideterapiaprojekti Jordaniassa

Tervetuloa paikkaan, jossa toivutaan traumoista ja jossa kotinsa, kylänsä ja viattomuutensa jättämään joutuneita lapsia autetaan tulemaan jälleen lapsiksi! Tässä artikkelissa pääset tutustumaan Open Doorsin tukemaan taideterapiaprojektiin lasten äänen...

Syyrian kirkkoa jälleenrakennetaan – 5 kertomusta Open Doorsin valmennuksista

Yksi työmme pääkohteista Syyriassa on raamattukeskeinen valmennus eri kirkkokuntien jäsenille ja pastoreille. Tuellanne 21 589 Syyrian kristittyä osallistui johonkin valmennusohjelmaamme vuonna 2017. Tässä viisi heistä kertoo, miten valmennus on vaikuttanut heidän...

La Casitassa asuvalla Mateolla on suuria unelmia

  Kolumbian alkuperäisasukkaiden lapsuus on lyhyt. He alkavat auttaa vanhempiaan jo kuuden, seitsemän vuoden iässä. Lapset lähtevät heidän mukaansa muokkaamaan peltoa, raivaamaan metsää ja pitämään huolta eläimistä. Lastenkin tehtävänä on huolehtia perheen...