Uutiset
13.07.2018

Irakissa kirkon päämies onnitteli parlamenttivaalien yllätysvoittajaa

Irakissa kaldealaisen kirkon patriarkka Louis Sako soitti shiiajohtaja Muqtada al-Sadrille onnitellakseen tätä parlamenttivaalien yllätysvoitosta. Sako kertoi Sadrille toivovansa hallituksen edistävän koko Irakin kansan yhteistä hyvää. Sadr kiitti Sakoa tämän sanoista ja lupasi tukea maan kristittyjä. Sako on asettunut Irakissa jäljellä olevien kristittyjen johtajaksi, kun nämä rakentavat uudelleen kotejaan, kirkkojaan ja koko elämäänsä Isisin koettua tappion viime vuonna.

Vaaleissa mikään yksittäinen ryhmä ei saanut enemmistöä 329-paikkaisessa parlamentissa, mutta Sadrin liittouma sai 54 paikkaa ja nousi vaalien voittajaksi. Toiseksi tuli Hadi al-Amarin johtama ryhmittymä 47 paikalla. Vuodesta 2014 pääministerinä olleen Haider al-Abadin johtama ryhmittymä menestyi odotuksia huonommin saatuaan 42 paikkaa. Se kuitenkin voitti Niniven provinssissa, jossa on monia kristittyjä kaupunkeja sekä Mosul, jossa Irakin joukot viime vuonna voittivat Isisin Abadin johdolla.

Sadr itse ei ollut ehdolla parlamenttiin eikä aio ryhtyä pääministeriksi. Hän on mieluummin niin sanottu kuninkaantekijä. Vuosina 2006 ja 2007 kristittyjä tapettiin ja monet heistä pakotettiin lähtemään Bagdadista, kun Sadrin johtamat shiiasotilaat taistelivat raivoisasti Bagdadin sunneja vastaan. Nyt Sadr on kuitenkin ottanut etäisyyttä aikaisempiin iranilaisiin tukijoihinsa ja sanonut heidän aiheuttavan epävakautta Irakissa.

Irakin aikaisempi Yhdysvaltain suurlähettiläs Rend al-Rahim kertoi uutistoimisto Al Jazeeralle vaalien tuloksen merkitsevän sitä, että ainakin Mosulin provinssissa on toivoa paremmasta tulevaisuudesta ja siitä, että Abadin ja Irakin armeijan rooli Niniven vapauttamisessa tunnustetaan. New York Times -lehden mukaan Sadr näkisi Abadin mielellään jatkavan pääministerinä. Abadi on maltillinen shiia, joka on taistellut Yhdysvaltojen tuella Isisiä vastaan. Sadr tapasi sekä hänet että Amarin saman viikonlopun aikana neuvotellakseen hallituksen muodostamisesta. Sadr sanoi tapaamisten osoittaneen, että seuraava hallitus on avoin kaikille, eikä ketään jätetä sen ulkopuolelle.

Viisi kristittyä parlamenttiin

Vaikka maan kristityt taistelivat ainoastaan viidestä paikasta parlamentissa, tilanteessa tapahtui merkittävä muutos. Neljä viidestä paikan saaneesta kuuluu kaldealaiseen kirkkoon, eikä assyrialaisella demokraattisella liikkeellä, maan vanhimmalla kristityllä puolueella, ole nyt lainkaan edustajaa parlamentissa. Kaksi viidestä paikasta meni Babylonian sotilasosaston edustajille;  Aswan Salem Sawa sai Niniven paikan ja Burhanuddin Ishak Ibrahim sai Bagdadin paikan. Kirkukin paikan sai kaldealaisen kirkon edustaja Rihan Hanna Ayoub, ja Erbilin paikan sai samaa kirkkoa edustanut Hoshyar Karadag Yelda. Ainoa parlamenttipaikan saanut kristitty, joka ei edusta kaldealaista kirkkoa, on Immanuel Khoshaba, joka assyrialaisena sai Dohukin kuvernööripiirin paikan.

Tilanteen arvellaan johtuvan siitä, että noin 70 prosenttia Irakin kristityistä on muuttanut maasta Yhdysvaltain joukkojen hyökättyä sinne vuonna 2003. Nyt kaldealaiskristittyjä on enemmän kuin syyrialaisia ja assyrialaisia kristittyjä. Patriarkka Sako kehotti kristittyjä poliitikkoja luomaan uuden vision ja yhdistämään pienen kristittyjen joukon voimat parlamenttipaikkojen ja itsenäisyyden puolustamiseksi, jotta heidän ihmisarvonsa ja keskinäinen sopunsa turvattaisiin.

Patriarkasta tulee kardinaali

Samaan aikaan uutisoitiin myös, että patriarkasta tehdään kardinaali, mikä lisää hänen arvostustaan läntisessä katolisessa kirkossa. Sakon edeltäjä Emmanuel Delly sai kardinaalin punaisen hatun vuonna 2007 täytettyään 80 vuotta. Sen hän sai merkiksi paavi Benedictuksen tuntemasta hengellisestä yhteydestä Irakin kristittyjen kanssa ja hänen rakkaudestaan heitä kohtaan. Tuolloin Irakin kristityt kärsivät Irakissa leimahtaneista sunnien ja shiiojen vastakkainasetteluista.

Sakosta tulee kardinaali kesäkuun 29. päivänä yhdessä 13 muun miehen kanssa, joiden joukossa on pakistanilainen Joseph Coutts, Karachin arkkipiispa ja uskontojen välisen vuoropuhelun asiantuntija. Kun Couttsilta kysyttiin, parantaako hänen asettamisensa kardinaaliksi vainottujen kristittyjen asemaa Pakistanissa, hän vastasi: ”Pakistanin kristityt taistelevat siitä, että heidät tunnustettaisiin samanarvoisiksi kuin muutkin maan kansalaiset. Minun valintani kardinaaliksi tuo julki sen, että Pakistanissa elää näkyvä ja aktiivinen kristittyjen joukko.” Hän kuitenkin lisäsi, ettei hän vielä suunnittele lobbaavansa Asia Bibin, viiden lapsen kristityn äidin, puolesta. Asia Bibi odottaa vankilassa kuolemantuomiota jumalanpilkasta.

Lähde