TOIVO SARASTAA

KAUPPOJA AVATTIIN UUDELLEEN JA TALOJA KUNNOSTETTIIN NIINIVEN TASANGOLLA – NINIVEH PLAINS – IRAKISSA

 

Niiniven Tasanko on alue Irakin koillisosassa. Ennen sotaa siellä oli asukkaita 500 000. Alueen suurin kaupunki on Bakhdida, jonka asukasluku puolestaan oli 50 000 ennen kuin sota syttyi. Asukkaat olivat Assyrian kristittyjä, jotka joutuivat pakenemaan vihollisuuksia pääasiassa kurdialueelle Erbilliin.

On viikonloppu, ja olemme Erbilin ja vastikään vapautetun  Niniven tasangon  välisellä tarkastuspisteellä. Satoja irakilaisia autoissaan ja avomaastureissaan odottaa kärsimättömästi saadakseen sotilailta luvan jatkaa matkaansa. Moni on lastannut kulkuneuvoihinsa huonekaluja ja peitteitä.

On lämmin. Määränpäämme on Qaragosh – paikallisten tuntemana Bakhdida, ja lämpötila kivunnut vähän yli 30 asteeseen. Tapaamme Isä Georgen, joka ohjaa meidät läpi äsken vapautetun kaupungin. Vielä ei voi sanoa, että kaupunki on “noussut tuhkasta”. Hiljalleen, vähä vähältä, elämä palaa tähän nyt tyhjään, mutta aikaisemmin 50 000 kristityn asuttamaan kaupunkiin.

Katuja kulkiessamme huomaamme, miten eräs mies  työntää talosta ulos hiekkaa ja kiviä täynnä olevia kottikärryjä. Hän kippaa lastin kadulle. ”IS (Islamic Qalifat) varastoi maa-aineksen Najibin taloon, kun järjestö kaivoi tunnelin kadun toiselle puolelle”, Isä George kertoo.

Najib kutsuu meidät sisälle. Hän näyttää tunnelin sisäänkäyntiä keskellä lattiaa yhdessä makuuhuoneista: kanttiinsa kolmimetrinen kuoppa, ja keskellä metrin leveä sisäänkäynti.

Näkemiemme talojen huoneiden seinillä oli IS-taistelijoiden kirjoituksia ja graffiteja. Silmiinpistäviä olivat maalatut IS-liput, joissa oli teksti: ”Miekkaa heille, jotka kieltäytyvät liittymästä Islamistiseen valtioon”.

Najib siivoaa taloaan miesjoukon kanssa. Täällä Qaragoshssa hänelle ja lisäksi 73 muulle perheelle olemme paikallisen yhteistyökumppanimme kanssa hankkineet työvälineet, jotta he pääsisivät alkuun kotiensa kunnostuksessa. Isä Georgen avustaja asettaa paikalleen Najibin oveen numerokyltin – D261 – ja me jatkamme matkaamme.

”Me kartoitimme koko kaupunkimme tilanteen”, selittää Isä George. “Ensin piirsimme kartat, koska kaikki kartat katosivat IS-miehityksen aikana. Jaoimme aakkostaen kaupungin kymmeneen alueeseen ja rakennukset numeroitiin. ”

”Päätimme korjata kaupunginosat talo talolta niin, ettei perheitä jäisi eristykseen tyhjien talojen väliin. Me aloitimme täällä palvelujen ja kauppojen lähellä. Osa järjestöänne on rahoittanut juuri tätä paikallisten yhteistyökumppaneiden kanssa”, hän näyttää kartalta ja osoittaa aluetta ympärillään.

Veljekset Ghadeer, Tariq ja Dani asuvat perheineen talossa D257. Nämä kolme nuorta miestä ovat kiireisiä maalatessaan kotinsa seiniä ja yrittäessään siten päästä eroon IS-graffiteistä. “Olisimme halunneet palata vasta täysin tuvalliseen ympäristöön”, sanoo Tariq. Mutta he päättivätkin tulla ensimmäisten joukossa ja aloittaa korjausrakentamisen, vaikka pelkoa ja jännitystä vielä onkin.

Tariq näyttää meille, kuinka heidän talonsa seinästä johtaa aukko naapurin seinään, ja myös siitä seuraavaan. ISIS-taistelijat tekivät näin itselleen turvallisen reitin talosta taloon. ISIS teki samankaltaisia käytäviä melkein kaikkien rakennusten läpi tällä alueella .

Tuhon määrä vaihtelee Qaragoshssa. Pommituksissa jotkut taloista ovat tuhoutuneet korjauskelvottomiksi.

Jotkut talot ovat kyllä pystyssä, mutta tulipalossa tuhoutuneita. Jotkut kiinteistöt taas ovat hyvinkin kunnostettavissa. Me todistimme pieniä toivon merkkejä ihmisten jatkaessa kotiensa siivoamista ja kunnostamista. He lakaisivat, puhdistivat, maalasivat ja koristelivat – askel askeleelta palataan normaaliin.

Pysähtyessämme juttelemaan yhden puodinpitäjän kanssa muitakin kauppiaita liittyy juttuseuraamme. ”Kyllä, näin tämä alkaa”, yksi heistä sanoo. ”Tiedän ettei turvallisuus ole vielä aivan kunnossa, mutta halusin aloittaa elämäni täällä uudelleen.” Tämä mies on hyvin luottavainen. Qaragosh’in asukkaat haluavat palata takaisin. ”Olen varma, että 80 % haluaa ja kun he tekevät niin, loput 20 % sekä jopa ympäristössä asuvat haluavat hekin palata.”

”Järjestönne ja yhteistyökumppaninne ovat sitoutuneet auttamaan kaupunkimme kotien korjauksissa ja liike-elämässä”, sanoo Isä George. ”Näin autatte monia perheitä.”

Tänään olemme nähneet toivoa – toivoa kaupunkilaisten silmissä, toivoa ovensa avanneissa kaupoissa ja toivoa pastorin silmissä, kun hän näkee lannistumattomuuden seurakuntalaisissaan ja huomaa kaupungillaan olevan sittenkin tulevaisuutta.

Lähde

La Casitassa asuvalla Mateolla on suuria unelmia

  Kolumbian alkuperäisasukkaiden lapsuus on lyhyt. He alkavat auttaa vanhempiaan jo kuuden, seitsemän vuoden iässä. Lapset lähtevät heidän mukaansa muokkaamaan peltoa, raivaamaan metsää ja pitämään huolta eläimistä. Lastenkin tehtävänä on huolehtia perheen...

“Elämä on Kristus ja kuolema on voitto” – 5 opetusta rakkaansa uskonsa vuoksi menettäneiltä perheiltä

Väkivaltaiset ja veriset hyökkäykset ovat tänä vuonna johtaneet 128 kristityn kuolemaan Egyptissä. Vielä useampi kärsii henkisistä ja fyysisistä vammoista päätettyään seurata Kristusta. Monet perheet ovat menettäneet rakkaitaan. Menetyksen tuska on syvä ja haavat...

Open Doors kouluttaa pyhäkoulunopettajia Indonesiassa

  Muiden vähemmistöjen tapaan kristityt lapset Indonesiassa joutuvat koulussa kiusatuiksi ja saavat muita huonompia arvosanoja, ja monet pakotetaan opiskelemaan islamia. Monet ovat kääntyneet islamiin. -Olemme tähän osittain syypäitä, koska emme ole ravinneet...

Vastaamme haasteeseen

Kristittyjä valmennetaan Afrikassa kohtaamaan islamin eteneminen. Open Doors on tässä haasteessa afrikkalaisten kristittyjen rinnalla. Heitä koulutetaan valmistautumaan vainon kohtaamiseen ja heille järjestetään taloudellisen voimaantumisen ohjelmia. Sinun tuellasi on...

Toivo elää taas – uusi käynti Wasihunin ja hänen perheensä luona

Wasihunin syrjäisellä seudulla Etiopiassa asuva perhe oli ennen koko kylän ainoa kristitty perhe. Heitä pilkattiin ja uhkailtiin jatkuvasti, koska he eivät halunneet palata harjoittamaan perinteistä uskontoa. Perheen isä, Motuma, yritti lempeällä tavalla selittää...

Tutustu Myanmarin tulevaisuuteen

Matkalla tapaamaan lapsia Kello on 7 aamulla, kun nautimme pikaisen, paikallisen aamiaisen: jauhettua, mausteista kanaa riisinuudelien kera höyryävässä liemessä. Ruoka on niin herkullista, että on pakko ottaa santsikierros. Kymmenen minuutin päästä meidät kiidätetään...

Buddhalaisten kotiseuduilla

Open Doors vie sinut Aasiaan tapaamaan buddhalaistaustaisia kristittyjä. Monissa Aasian maissa buddhalaisuus on elämäntapa. Mutta mistä on kyse? Mitä tämä tarkoittaa heille, jotka uskovat Jeesukseen? Kurkistus buddhalaisuuteen Kuuluu laulua, gongien kuminaa, esi-isien...

Rukouksia ja kirjeitä pastori Dayaratnen puolesta

  Vuonna 2001 pastori Dayaratne vaimonsa Malan kanssa avasi Agape-lastenkodin Hambantotassa, vahvasti buddhalaisella alueella Sri Lankassa. Agape-kotiin he ottivat vastaan hyväksikäytettyjä, orpoja ja hylättyjä lapsia ja kohtelivat heitä perheensä jäseninä.   Kateutta...

”Rakastin häntä! Hän rakasti minua! Hän oli suojelijani.” Kertomus Etiopiassa isänsä menettäneen nuoren pojan kivusta

Motuma Kemede ja hänen perheensä olivat ainoita kristittyjä Länsi-Etiopiassa sijaitsevassa kylässään. Jatkuvista parjauksista ja uhkauksista huolimatta, Motuma pyrki aina rakkaudellisesti kertomaan muille kyläläisille, ettei hän voisi osallistua heidän animistisiin...

TURVALLINEN KASVUPAIKKA ”Tartu käteeni”-hanke Egyptin pohjoisosien lapsille

Kerran vuodessa kristityt lapset kaikkialta Pohjois-Egyptistä osallistuvat Tartu käteeni- juhlaan pitämään hauskaa ja oppimaan yhdessä. He oppivat Jeesuksesta Kristuksesta, tekevät käsitöitä ja osallistuvat erilaisiin aktiviteetteihin kuten köydenvetoon. Se on monille...
Lastenraamattuja jakamassa

Open Doorsin

Hyväntekijän lahjat

Osta joululahja, jonka arvoa ei voi rahassa mitata!

Käy kauppaan!

You have Successfully Subscribed!