Uutiset
16.03.2018

Jumalanpilkasta syytetty pakistanilainen kristitty hyppäsi neljännestä kerroksesta paetakseen seksiin pakottamista

Koillis-Pakistanin Lahoressa jumalanpilkasta syytetty kristitty pakistanilaismies kertoo poliisien kiduttaneen häntä ja yrittäneen pakottaa hänet suuseksiin niin ikään tutkittavana olleen serkkunsa kanssa. 

Sajid Masih, 24, kertoo poliisin ensin potkineen ja sitten lyöneen häntä nyrkein ja sähköjohdolla. He pakottivat hänet myös riisumaan serkkunsa housut ja määräsivät hänet seksiaktiin serkkunsa Patras Masihin, 20, kanssa. Sajid Masih sanoo hypänneensä neljännen kerroksen ikkunasta välttääkseen seksiaktin. Hän sai hyppynsä seurauksena vakavia vammoja.

Patras Masihin kotiseudulla jopa 800 perhettä on joutunut pakenemaan uskonnollisia vainoja tämän jouduttua syytteiden kohteeksi.

Kuulustelijoilta pakeneminen johti sairaalahoitoon

Patras Masihia syytetään pilkkaavan kuvan jakamisesta Facebook-ryhmässä. Hän antautui poliisille helmikuussa ja kyberrikosyksikkö jatkaa tapauksen tutkintaa. Masihin antautumisen jälkeen hänen serkkunsa Sajid sai kutsun tutkimusyksikön toimistoon Lahoressa.

“He pyysivät minua tulemaan ja tarkastamaan Patrasin puhelimen. Menin toimistoon, jossa oli myös Patras”, Sajid kertoo. “He löivät minua nyrkein tietokoneen johdolla ja potkivat minua. Kysyin heiltä syytä. He sanoivat syykseni sen, että olin Patrasin serkku. Sitten he käskivät kutsumaan itseäni ja serkkuani “kirotuiksi”. Tämän jälkeen minut määrättiin riisumaan serkkuni housut ja toimittamaan seksiakti, mutta kieltäydyin. He alkoivat huutaa serkulleni ja niin juoksin ikkunalle. En keksinyt mitään muuta pakokeinoa, joten hyppäsin ikkunasta.“

Sajid vietiin sairaalahoitoon ja hänet siirrettiin vielä samana iltana toiseen sairaalaan. Kaksi paikallista pappia haastattelivat häntä videolle hänen tultuaan tajuihinsa putoamista seuranneena päivänä.

Paennut Sajid syytteeseen itsemurhayrityksestä

Paikallinen poliisi ja Pakistanin kyberrikosten tutkintayksikkö antavat toisenlaisen selityksen Masihin vammoille. Tapauksen rikostutkija asetti Sajidin syytteeseen itsemurhayrityksestä, josta voi seurata vuoden vankeus ja sakkoja.

Rikossyytteessä kerrotaan seuraavasti: “Sajid Masihia kuulusteltiin serkkunsa läsnäollessa profeetta Muhammedin (Rauha Hänelle) haudalta otettuihin pilkkaaviin kuviin liittyen. Rikostutkija otti Patrasin puhelimen ja pyysi Facebook-tilin käyttäjätunnusta ja salasanaa. Tämän seurauksena Sajid säikähti ja pahoitteli, että oli poistanut kyseessä olleen sivun ja pilkkaavat kuvat. Peläten paljastumista Sajid hyppäsi ikkunasta ja putosi auton konepellin päälle.”

Viranomaisten selitykset eivät vakuuta – kuulustelukäytännöt vastoin YK:n yleissopimusta

Rikostutkimusosaston sijaisjohtaja kertoi BBC Urdulle, että tapauksen kantajat pahoinpitelivät Patrasin oikeustalolla. Sijaisjohtaja totesi myös, että Facebookille on lähetetty pyyntö luovuttaa kaikki tiedot ryhmästä, jossa mainitut kuvat olivat esillä.

Sijaisjohtajan mukaan kuulustelujen aikana Patras mainitsi serkkunsa Sajidin, minkä takia tätä pyydettiin mukaan tutkimuksiin. “Patrasin kuulustelujen aikana Sajid heitti puhelimensa ikkunasta ja uhkaili meitä roikkumalla ikkunasta. Sitten hän menetti otteensa ja putosi”, sijaisjohtaja kertoo.

Ihmisoikeusasianajaja Asad Jamal kertoi World Watchille, että kuulustelupöytäkirjan tiedot ja sijaisjohtajan kertomus eivät tue toisiaan. “Rikososaston on vaikea todistaa, että tilanteessa ei ole käytetty kidutusta”, asianajaja sanoo ja lisää, että “tällainen toiminta rikkoo selvästi YK:n kidutuksen ja muun epäinhimillisen kohtelun vastaista ohjelmaa”.

Asianajajan mukaan Sajid on vakavasti loukkaantunut ja tilanne, jossa vammat syntyivät, olisi voinut johtaa kuolemaan. Masih on edelleen hengenvaarassa vammojensa takia.

Vähemmistöaktivistit toivovat tapauksen hallitusvetoista tutkintaa

Pakistanilainen vähemmistöjen edustusjärjestön puheenjohtaja kertoo lausunnossaan järjestön olevan “järkyttynyt ja kauhistunut rikostutkimusosaston oletetusta toiminnasta”. Järjestö vaatii tilanteen tutkintaa ja tiukkoja vastatoimia asianosaisia viranomaisia kohtaan.

Järjestön puheenjohtaja jatkaa: “ Puolueeton oikeudenkäynti on jokaisen kansalaisen perusoikeus – uskontoon, kastiin tai sukupuoleen katsomatta. Vaadimme, että hallitus selvittää tilanteen ja täyttää velvollisuutensa suojella jokaisen pakistanilaisen henkeä ja arvokkuutta.”

Sajidin kanssa samalla alueella asuva pakistanilainen ihmisoikeusaktivisti kertoi World Watchille, että rikostutkimusosastot käyttävät toisinaan ankaria keinoja kiristääkseen epäiltyjä näiden uskontoon katsomatta. Aktivistin mukaan tapaukseen liittyvään Facebook-ryhmään kuuluu 16 henkilöä, mutta vain ryhmän kristittyjä jäseniä on kuulusteltu.

South Asia Partnership -kansalaisjärjestön varajohtaja korosti World Watchille, että hallituksen on erittäin tärkeää puuttua tilanteeseen ja varmistaa Sajidin turvallisuus. Usein tämänkaltaisten tapausten tutkinta etenee hämärän peitossa, ja varajohtajan mukaan Sajidin tapaus saattaa siksi osoittautua mahdollisuudeksi parantaa maan oikeusjärjestelmää.

Lahoren suurkaupungin maanomistukset hiertävät uskontokuntien välejä

Tilanne Patrasin asuinalueella on edelleen jännittynyt, vaikka suurin osa pakenemaan joutuneista perheistä on päässyt palaamaan koteihinsa. Paikallista seurakuntaa johtava Safaniya Masih kertoi World Watchille, että jumalanpalveluksia on pystytty jatkamaan.

Safaniya Masihin veli, piispa Emmanuel Masih, pystytti alueelle noin puolitoista metriä korkean ristin. Kun valtaosa kristityistä pakeni, jotkut paikalliset muslimit halusivat tuhota ristin. Jäljelle jääneet kristityt kuitenkin estivät aikeen. Muutamat muslimit olivat myös uhkailleet kristittyjä heidän kotiensa tuhopoltoilla. Piispa Masih uskoo ja toivoo, että Jumala on heidän kanssaan ja pitää heidät turvassa vaikeana aikana.

Koko asuinaluetta koskevan eripuran taustalla voivat olla maanomistuskysymykset. Vuoden 2013 maaliskuussa Lahoren eräällä hallituksen omistamalla asuinalueella poltettiin yli 100 taloa. Aluetta ympäröi tehdaskompleksi. Korkeimman oikeuden mukaan iskun pääasiallisena syynä saattoi olla kyseisen maa-alueen omistusoikeus.

Safaniya Masihin mukaan ongelmia on ilmennyt Dhairin asuinalueella, jossa kristityt eivät ole onnistuneet siirtämään maata omiin nimiinsä. Aluksi maanomistaja pyysi asukkaita rakentamaan koteja ja maksamaan tonttien hinnan osamaksulla, mutta sitten tämä kieltäytyi siirtämään tontteja asukkaiden nimiin. Useat perheet ovat nostaneet syytteitä menettelyn takia.

Pakistanilainen nimikulttuuri

Nimeä Masih (Messias) on käytetty Pakistanissa kokonaisten kristittyjen yhteisöjen nimenä. Bibi on kunnioittava nimitys naimisissa olevasta tai vanhemmasta naisesta. Tunnetuin kristitty Bibi on Asia Bibi, kristitty nainen, joka tuomittiin kuolemaan vuonna 2010 jumalanpilkasta ja on ollut siitä asti vangittuna.