Uutiset
15.03.2018

Intiassa kuusi kristittyä loukkaantui lapsen hautaamista seuranneessa hindujen hyökkäyksessä

Välikohtaus tapahtui helmikuun 27. päivänä Intian itäosassa Tangagudan kaupungissa, jossa kolme kristittyä perhettä elää 35 hinduperheen keskellä. Kaupunki sijaitsee Malkangirin alueella Odishan läänissä.

Yksi kristityistä perheistä oli menettänyt kaksivuotiaan tyttärensä ja valmisteli tämän hautaamista. Hindut kuitenkin vastustivat tytön hautaamista kylään ja vaativat, että hänet haudattaisiin kylän ulkopuolelle. Lapsen omaiset saivat lopulta haudata hänet omalle tontilleen, mutta vasta kun olivat maksaneet hinduille noin 65 euron suuruisen summan.

Vihaa ja syrjintää

World Watch Monitorille kerrottiin, että lapsen hautaamista seuranneena yönä noin 30 äärihindua tuli perheen kotiin ja sytytti sen tuleen. Perheen äiti Dede Nande pääsi pakenemaan, mutta hänen miehensä Sukra Markhami ja perheen toinen tytär, 12-vuotias Savitha, hakattiin tajuttomiksi. Savitha sai myös vakavan päävamman.

Jotkut toisista kristityistä tulivat auttamaan, jolloin heidänkin kimppuunsa hyökättiin. Jaga Markhamin käsi murtui ja Danga Markhami sai murtuman jalkaansa yrittäessään taistella hyökkääjiä vastaan. Myös kaksi muuta loukkaantui ja heidät vietiin sairaalaan.

Katolinen pappi Manoj Kumar Nayak kertoi Vatikaanin Agenzia Fides -uutistoimistolle: ”Orissassa (Odishan entinen nimi) on yhä vihaa ja syrjintää kristittyjä kohtaan, ja kristittyjen vähemmistöjen lailliset oikeudet toteutuvat varsin puutteellisesti.”

Intiassa päämajaa pitävän kristittyjen oikeuksia tarkkailevan Persecution Relief -järjestön raportin mukaan välikohtauksessa loukkaantuneita hoidetaan sairaalassa ja loput kristityt on siirretty toisaalle turvalliseen paikkaan. Hyökkäyksestä tehtiin valitus poliisille, joka yritti neuvotella ja muodostaa ’rauhansopimusta’ kristittyjen ja hindujen välille.

Open Doors International kertoi, että yksistään tammikuussa 2018  Intiassa raportoitiin 78 viharikosta kristittyjä kohtaan. Lukuun sisältyy yksi murha, kahdeksan fyysistä väkivallantekoa, kuusi seurakuntien omaisuuteen kohdistunutta vahingontekoa ja seitsemän kodeista karkottamista.

Radikaali hinduismi nousussa

Hindunationalistipuolue BJP:n noustua valtaan vuonna 2014 radikaali hinduismi on kasvanut tasaisesti. Useat osavaltiot kieltävät lähetystyön tekemisen, ja pyrkimyksiä saattaa voimaan kääntymisen kieltävä laki esiintyy maanlaajuisesti. Alueilla, joissa BJP-puolue on vallassa, radikaalien hinduryhmien ja vihaisten väkijoukkojen väkivalta monesti sallitaan. Tämän seurauksena radikaalit hindut voivat toimia yhä julkeammin. Tänä vuonna pidettävät lainsäädännöllisten ja muiden elinten vaalit ovat ratkaisevat ensi vuoden yleisiä vaaleja ajatellen, varsinkin hallitsevalle BJP-puolueelle.

Intian Evankelikaalisen Liittouman (EFI) pääsihteeri pastori Vijayesh Lal kertoi viime kuussa World Watch Monitorille, että Intian kristittyjen tilanne huononee varsin nopeasti. Hän sanoi pelkäävänsä pahimman tapahtuvan vuonna 2019. Tällä hän antoi  ymmärtää, että kristittyihin kohdistuva väkivalta saattaa edelleen lisääntyä  keväällä 2019 olevien vaalien aikoihin ja kristityt saatetaan leimata uhkaksi hindulaiselle Intialle.

Viime vuonna EFI dokumentoi 352 todennettua viharikosta Intian kristittyjä kohtaan. Näin vuodesta 2017 muodostui kristityille yksi traumaattisimmista vuosista vuosikymmeneen. EFI totesi Intian hindunationalistihallituksen vahvistaneen eduskunnassa, että eri uskonnollisten ryhmien välinen väkivalta on lisääntynyt 28 prosenttia vuosien 2014 ja 2017 välisenä aikana.

On myös todettu, että rikosten todellinen lukumäärä on todennäköisesti suurempi. Monia tapauksia ei raportoida, koska uhrit pelkäävät tai poliisi kieltäytyy rekisteröimästä valitusta.

Lähde: World Watch Monitor