Uutiset
11.07.2023

Ranian salainen ilo: Egyptiläinen nainen löysi Jeesuksen ja oppi olevansa arvokas

Vaikka kristinuskolla on Egyptissä pitkä historia ja se on siellä edelleen vahvasti läsnä, Jeesuksen seuraaminen voi kuitenkin olla uskomattoman vaarallista. Erityisen vaarallista on kääntyä muslimista kristityksi. Egyptin maaseudulla siitä voi seurata ankaraa vainoa, syrjintää ja väkivaltaa.

Rania* on egyptiläinen kristitty, joka asuu maaseudulla. Ensin kristityksi kääntyi hänen miehensä ja sitten muu perhe. Heidän tiensä kristittyinä on ollut vaikea, mutta Rania sanoo, että kaikki on ollut vaivan arvoista.

Näin Rania itse kertoo oman tarinansa.

”Tunsin etten ole arvokas”

Nimeni on Rania ja olen 33-vuotias. Nyt olen kristitty, mutta synnyin muslimiksi. Jos näyttäisin sinulle kasvoni, saattaisin joutua maksamaan siitä hengelläni. Uskonkiihkoilijat ja jopa omat sukulaiseni tappaisivat minut, jos näkisivät kuvani netissä ja lukisivat minun hylänneen islamin.

Haluan kuitenkin kertoa toisille kristityille, millaista on olla salassa uskovan perheen äiti. Siksi pyysin ystävää kirjoittamaan tarinani.

Aina pikkutytöstä saakka minulle kerrottiin, että elämäni tarkoitus olisi päästä naimisiin, saada lapsia ja pitää aviomieheni tyytyväisenä.

Rania*

Olen kotoisin pienestä maalaiskylästä läheltä Kairoa. Kyläläiset edustavat ääri-islamia, eikä minun perheeni ollut poikkeus. Kun lähdin ulos kotoa, peitin itseni kokonaan hunnulla ja pelkäsin silti aina, että kätkössä olevaa kehoani pidettäisiin viettelevänä ja toisin häpeää perheelleni.

Aina pikkutytöstä saakka minulle kerrottiin, että elämäni tarkoitus olisi päästä naimisiin, saada lapsia ja pitää aviomieheni tyytyväisenä. Tunsin, ettei minulla ollut juurikaan arvoa.

Mustavalkoinen piirroskuva Lähi-idän matalakattoisesta kaupungista
Vuoden 2023 World Watch List -vainoraportissa Egypti on sijalla 35. Haavoittuvimmassa asemassa ovat muslimitaustasta kristinuskoon kääntyneet naiset.

Rukousvastaus avasi silmät

Aviomieheni Sameh* alkoi ensin uskoa Kristukseen, enkä pitänyt siitä lainkaan. Minulle oli aina teroitettu, että kristityt ovat likaisia ja että kristinuskoon kääntyminen on synti.

Eräänä päivänä vanhin poikamme kuitenkin sairastui niin pahasti, että pelkäsimme menettävämme hänet. Mieheni rukoili pojan puolesta, enkä aluksi kiinnittänyt siihen juurikaan huomiota.

Mieheni rukoillessa kävi kuitenkin niin, että poikani lakkasi yhtäkkiä tärisemästä ja hänen ruumiinlämpönsä palautui normaaliksi.

Poikani avasi silmänsä ja kertoi: ”Näin Kristuksen ristillä. Hän katsoi minuun, kutsui minua nimeltä ja sanoi: ’Lapsi, nouse ylös.’”

Itkin ja kiitin tätä Jumalaa, jota en ollut koskaan tuntenut.

Rania*

Poikani kertoessa tätä en voinut muuta kuin vajota alas polvilleni mieheni viereen. Itkin ja kiitin tätä Jumalaa, jota en ollut koskaan tuntenut. Siinä hetkessä annoin elämäni Jeesukselle.

Voisi ajatella, että tarinani päättyisi tässä sanoihin “Ja he elivät onnellisina elämänsä loppuun asti”. Minun täytyy kuitenkin kertoa, ettei tämä suinkaan ollut tarinani loppu, vaan pikemminkin sen alku.

Mustavalkoinen piirroskuva tervehtyneen pikkupojan vuoteen vierellä olevista vanhemmista.
Muslimimaailmassa moni muslimi on jättänyt islamin kohdattuaan Jeesuksen unessa tai näyssä. Ranian tapauksessa kyse oli hänen poikansa parantumisesta rukouksen voimalla.

Salainen matka alkaa

Mehän elimme tiukan islaminuskoisessa kylässä. Ulospäin mikään ei muuttunut. En voinut yhtäkkiä lakata pukeutumasta huntuuni. Muslimit ajattelevat, että jos joku perheenjäsenistä kääntyy kristityksi, se on häpeä koko perheelle. Siksi radikaalit muslimit kieltävät kristinuskoon kääntymisen.

Tiesimme, että jos halusimme selvitä hengissä, meidän piti ryhtyä kristityiksi salaa.

Jos perhe on salaa kristitty, perhe on samalla perheenjäsenten ensisijainen seurakunta. Sameh ja minä tutkimme Raamattua yhdessä, kerromme Jeesuksesta lapsillemme ja rukoilemme yhdessä. Se on matka. Emme olleet mieheni kanssa koskaan olleet kovin läheisiä toisillemme, mutta nyt olemme alkaneet oppia, mitä tarkoittaa toinen toisensa tukeminen avioliitossa.

En usko sinun ymmärtävän, kuinka erilainen maailmankuvasi on islamiin verrattuna.

Rania*

Jos olet kasvanut uskoon kristityssä perheessä, en usko sinun ymmärtävän, kuinka erilainen maailmankuvasi on islamiin verrattuna. Ne haitalliset asiat, joita minulle opetettiin aina pikkutytöstä saakka, on kirjoitettu syvälle sieluuni: minulla ei ole arvoa, minun täytyy piilottaa itseni. Vie aikansa päästää oikeasti irti sellaisista ajatuksista.

Minut kutsuttiin Open Doorsin paikallisen yhteistyökumppanin järjestämiin naisten seminaareihin. Ne auttoivat minua juuri tässä asiassa. Sisareni auttoivat minua voittamaan menneisyyden traumat, ja Jumala itse kertoi minulle, että olen arvokas. Itse asiassa olen hänen rakas tyttärensä!

Pitkiin vaatteisiin pukeutuneet vanhemmat ja kaksi lasta istuvat sängyillä lukemassa Raamattua.
Viime vuonna Egyptissä surmattiin ainakin viisi kristittyä ja yli 20 kristityn kimppuun hyökättiin. Lisäksi maan turvallisuuspalvelu pidätti ja pahoinpiteli huomattavan monia muslimitaustaisia kristittyjä.

Vaikeinta kohdata omien lasten kipu

Matkallani vaikeinta on ollut nähdä lasteni kärsivän. Heidän on pitänyt luopua suvustaan, ystävistään ja myös koulustaan ja totutella elämään, jossa on vähemmän rahaa. Kasvatamme lapsiamme kristityiksi kodin seinien sisäpuolella, mutta niiden ulkopuolella heidän niin kuin meidänkin täytyy elää kuten muslimit.

Sydämeni särkyi, kun vanhin poikani kerran kysyi minulta: “Miksi Jumala pelasti minut kuolemasta? Minusta olisi mukavampi kuolla kuin elää tätä elämää.”

Juttelimme tilanteestamme hengellisen työn tekijöiden kanssa, mutta eniten auttoi se, kun poikani kutsuttiin kristittyjen lasten leirille.

Rania*

Hän masentui eikä halunnut enää mennä kouluun. Hän pelkäsi liikaa, että tekisi virheen ja paljastaisi olevansa kristitty. Koska Sameh ja minäkin olimme vasta hiljattain uskoon tulleita, meistä tuntui vaikealta käsitellä näitä kysymyksiä.

Juttelimme tilanteestamme hengellisen työn tekijöiden kanssa, mutta eniten auttoi se, kun poikani kutsuttiin kristittyjen lasten leirille. Siellä hän tapasi samassa tilanteessa olevia ja sai paljon ystäviä. Hän ei enää tunne itseään niin yksinäiseksi ja on taas onnellinen. Hän jopa kertoo nyt pikkuveljelleen Raamatun kertomuksia.

Mustavalkoinen piirroskuva pikkupojasta, joka istuu käsiinsä nojaten surullisena.
Lapsiin kohdistuva vaino on usein luonteeltaan eristävää, kovaa ja identiteettiä muovaavaa. Lapsia voidaan kuitenkin tukea ja auttaa uuteen alkuun esimerkiksi traumaterapian avulla.

Innostava johtajuuskoulutus

Elämässämme alkoi hiljattain uusi luku. Kotonamme kokoontuu nyt opetuslasten ryhmä, kotikirkko. Minä olen älykäs nainen; minulla ei vain koskaan ole ollut tilaisuutta kehittää itseäni. Open Doorsin yhteistyökumppani tarjoaa meille johtajuuskoulutusta, ja olen todella innoissani sen alkamisesta.

Jos luet tämän, rukoilethan puolestamme? Kun kaikki elämässämme muuttui, se ei ollut helppoa. Jumala kuitenkin tuki meitä koko ajan, ja niin olemme pystyneet menemään elämässä eteenpäin. Päätimme perheenä olla antamatta periksi. Jumala on hyvä.

Paikallisten kumppaniensa avulla Open Doors tukee muslimitaustaisia kristittyjä kaikkialla muslimimaailmassa. Open Doors tarjoaa näille kristityille sekä hengellistä opetusta että käytännön apua. Tukesi mahdollistaa sen, että voimme tulevaisuudessakin tukea Ranian ja Samehin perheen kaltaisia kristittyjä.

*Nimet muutettu turvallisuussyistä ja kuvat kuvituskuvaa