Uutiset
16.11.2017

Vietnamin Hmong-kansan keskuudessa on käynnissä hengellinen herätys

Hmong-kansaan kuuluu miljoona ihmistä. Arviolta jo 400 000 heistä on kääntynyt kristinuskoon. Se on kuitenkin vaatinut monilta uhrauksia.

Kristinusko alkoi levitä Luoteis- ja Keski-Vietnamin ylängöillä jo 1980-luvun lopulla hmongkielisen kristillisen radiolähetyksen välityksellä. Akateemikko Seb Rumsby kirjoittaa The Diplomat-lehdessä, että kolmen vuosikymmenen aikana maassa on käynnistynyt merkittävä uskonnollinen muutos.

Rumsbyn mukaan uskonnollisen muutoksen mukanaan tuomat poliittiset, sosiaaliset ja taloudelliset muutokset – vainosta ja siirtolaisuudesta elämäntapamuutoksiin ja muuttuneisiin sukupuolten välisiin suhteisiin – on entistä vaikeampaa jättää huomiotta.

Vietnamin hallitus on reagoinut julkaisemalla kristinuskon vastaista propagandaa ja ylläpitämällä linjauksia, jotka tekevät kristillisten kirkkojen rekisteröitymisen melkein mahdottomaksi.Tammikuussa 2018 Vietnamissa tulee voimaan uusi uskontolaki. Hallituksen mukaan se helpottaa rekisteröitymistä. Vietnamin ihmisoikeuskomitean sihteeri, Vo Tran Nhat, kertoo kuitenkin World Watch Monitorille, että laki lisää entisestään kontrollia ja rajoituksia kirkkoa kohtaan.

Etniset ryhmät ”suhtautuvat usein hyvin suojelevasti tapoihinsa ja maa-alueisiinsa ja heillä on vaikutusvaltaa paikallishallinnossa”, Tim Muret USA:n Open Doorsista kertoo Mission Network News’ille. ”He pitävät kristinuskoa uhkana kulttuurilleen ja perinteilleen.” Rumbsby kuvailee, kuinka tuoreet kristityt kieltäytyvät juomasta alkoholia – mikä nähdään heimon keskuudessa tärkeänä osana miesten sitoutumista – eivätkä enää halua ottaa osaa perinteisiin uskonnollisiin rituaaleihin ja seremonioihin.

Kun Thao (nimi muutettu) sekä hänen poikansa ja miniänsä kääntyivät kristinuskoon vuonna 2016, hänen nuorempi veljensä kanteli heistä paikallisviranomaisille. Yhtenä päivänä veli ilmestyi hänen ovelleen väkijoukon kanssa.

”He sitoivat minut köydellä ja osaa köydestä he käyttivät siihen, että löivät minua sillä julmasti kuusi kertaa”, Thao muistelee. ”Kun he olivat pahoinpidelleet minut, he veivät minut kylän kulttuuritalolle ja pakottivat minut kirjoittamaan nimeni paperiin, jossa kielsin uskoni.”

Kylän sihteeri uhkaili Thaoa, että jos tämä ei luopuisi uskostaan, Thao perheineen karkotettaisiin kylästä. Thao kuvaa, että sillä aikaa kun hän etsi uutta asuinpaikkaa, hänen veljensä raiskasi hänen miniänsä. Hän kertoo, että he ovat antaneet anteeksi veljelle, mutta päättäneet muuttaa pois kylästä.

Vang (nimi muutettu) – 28-vuotias kahden lapsen isä – on kylänsä ensimmäinen kristinuskoon kääntynyt. Viime vuoden huhtikuussa hänen veljensä pahoinpiteli hänet niin rajusti, että hänen toinen kätensä jäi pysyvästi toimintakyvyttömäksi. Sen jälkeen väkijoukko tuhosi hänen kotinsa. Vangin mukaan se paitsi häpäisi hänen perheensä, toimi varoituksena muille siitä, ettei kristinuskoon kannata kääntyä.

Sen jälkeen kuin Vang perheineen päätti jättää kylän, hallitus ilmoitti, että he pakkolunastavat hänen maansa ja eläimensä, koska hän uskoo Jumalaan.