Selaa World Watch -listan maita

20. sijalla World Watch -listalla

Vietnam

WWL 2019: Sijalla 20, pisteitä 70/100

WWL 2018: Sija 18
WWL 2017: Sija 17

 

Asukasluku: 95,4 milj. (8,4 milj. kristittyä)
Pääuskonto: Buddhalaisuus
Vainoamisen syy: Kommunistinen ja etninen sorto

Vainoavat tahot

Vietnamissa sekä keskus- että paikallishallinto vainoavat kristittyä vähemmistöä säätämällä ja toimeenpanemalla erilaisia lakeja. Pyrkiessään säilyttämään heimonsa kulttuurin eri kansallisryhmien johtajat syrjivät kristityiksi kääntyneitä ja pitävät näitä oman kulttuurinsa ja identiteettinsä pettäjinä. Myös kyläläiset vainoavat kristittyjä. Heitä hakataan, ajetaan ulos kylistä ja heidän kokoontumisiaan häiritään. Kristityt saattavat kärsiä vainoa jopa oman perheen ja suvun keskellä: kristityt voidaan jättää perinnöttä ja joissain tapauksissa heitä painostetaan avioeroon ja heiltä evätään lasten huoltajuus.

Vainojen ilmeneminen

Vietnamin suurimmalla kristityllä yhteisöllä, roomalais-katolisella kirkolla, on maassa historiallisesti vahva asema, joten katolisilla kristityillä on myös enemmän liikkumatilaa kuin muilla kristityillä. Katolisia kuitenkin vainotaan myös, jos nämä aktivoituvat poliittisesti ja alkavat julkisesti ilmaista mielipiteitään, vaikkapa bloggaamalla  esimerkiksi ympäristön saastumista vastaan. Tällöin he saattavat joutua pidätetyiksi ja tuomituiksi vankilaan. Viranomaiset myös anastavat maata katolisilta seurakunnilta ja vaientavat tehokkaasti näihin toimiin kohdistuvan vastustuksen.

Voimakkaimmin vainojen kohteeksi joutuvat kuitenkin uusien protestanttisten kirkkojen jäsenet ja ne, jotka kääntyvät kristityiksi kansanuskonnon piiristä. Vaino on pahinta Keski- ja Pohjois-Vietnamissa. Monet kristityt kuuluvat etnisiin vähemmistöihin kuten hmong-kansanryhmään, ja he saavat kärsiä monenlaista vainoa : sosiaalista syrjintää ja ahdistelua, väkivaltaa, kotien tuhoamista ja kylistä pois karkottamista.  Monissa tapauksissa kristityt ovat paenneet maasta ja hakeneet turvapaikkaa muualta.

 

Selaa World Watch -listan maita

Uutisia maasta ja sen lähialueilta:

Vietnam

Kiitetään Jumalaa Tanhista*! Hänen sydämensä asiana on auttaa yhteistyössä OD:n kanssa Vietnamin syrjäseuduilla asuvia uskovia....

Vietnam

Rukoillaan kristittyjen heimotaustaisten vietnamilaisten puolesta. Suuri osa heistä on köyhiä ja kouluttamattomia, sillä pääsy koulutuksen...

43291 Vietnam

Vietnamin hallitus otti äskettäin
käyttöön asiakirjan, jolla maan paikalliskirkkojen on
ilmoitettava kaikki toimintansa...

43290 Vietnam

Rukoile Open Doorsin kenttätyöntekijöiden
ja heidän perheittensä puolesta. Rukoile, että he
voisivat löytää...

Pysy ajan tasalla

Tilaa tästä sähköpostiisi ajankohtaista tietoa Open Doorsin toiminnasta ja vainottujen kristittyjen tilanteesta maailmassa. Saat sähköpostiisi myös ajankohtaisia rukousaiheita noin kaksi kertaa kuukaudessa.

Kiitos tilauksesta!