Uutiset
08.02.2023

Venezuela: Väitteet uskonnollisesta häirinnästä ja pastorin murhasta järkyttävät kristillisiä yhteisöjä

Tietoja kristittyjen kamppailuista Venezuelassa alkaa tulla julki. Latinalaisessa Amerikassa toimiva Open Doorsin maayksikkö on tutkinut väitteitä kristittyihin kohdistuvasta vainosta, kuten äskettäisestä 38-vuotiaan pastorin murhasta.

Viime tammikuussa joukko miehiä sieppasi pastori Victorin* tämän kotoa kirkkaassa päivänvalossa ja järkytti suuresti tämän perhettä. Sieppaajat veivät pastorin tuntemattomaan kohteeseen.

Kauhujen keskellä rukouksessa

OD:n kanssa käymässään lyhyessä keskustelussa pastorin leski, niin ikään pastoriksi vihitty Karen*, muisteli kaiken tapahtuneen hyvin nopeasti. Miehet eivät vastanneet hänen kysymyksiinsä siitä, miksi ja minne hänen miehensä vietiin. Hänen pyyntönsä kaikuivat kuuroille korville.

Seuraavien tuntien aikana Karenin ja Victorin seurakunnan jäsenet kokoontuivat kirkkoon rukoillakseen koko yön.

Uutiset pastorin surmasta saapuivat kirkkoon varhain seuraavana aamuna. Pastori Karenilta kysyttiin, oliko hänen aviomiehellään vihamiehiä, mutta hän ei tiennyt, että kukaan olisi halunnut tehdä tälle pahaa.

Lähetyskentällä uhkauksista huolimatta

Pastori Karen oli saanut vuonna 2019 ja jälleen vuonna 2020 tappouhkauksia useilta laittomilta aseistetuilta ryhmiltä.

Näiden ryhmien johtajat olivat varoittaneet häntä lopettamaan saarnaamisen ryhmien hallitsemilla alueilla, erityisesti Kolumbian vastaisella rajalla, jossa oli usein ollut väkivaltaisia yhteenottoja rikollisjoukkojen välillä. Lisäksi he erityisesti kielsivät häntä saarnaamasta kenellekään aktiivijäsenelle tai nuorelle alokkaalle.

Useat aseistettujen laittomien jengien jäsenet tulivat uskoon ja kertovat nyt uskostaan muille.

Yhdessä pastorit Victor ja Karen saarnasivat väkivallan runtelemissa yhteisöissä, joissa kaikki kamppailevat toimeentulosta. He omistivat osan vaivannäöstään viljelyyn, jotta voisivat ruokkia perheensä ja auttaa seurakunnan jäseniä.

Uhkailuista huolimatta he jatkoivat myös evankeliumin siemenen kylvämistä. Tästä johtuen useat aseistettujen laittomien jengien jäsenet tulivat uskoon ja kertovat nyt uskostaan muille.

Joitain kuukausia aviomiehensä surman jälkeen Karen-pastori jäi yhteisöön hoitamaan tehtäväänsä. Hiljattain hän on turvallisuussyistä muuttanut toiselle alueelle.

OD tukee kristittyjä perheitä Venezuelassa

Vuodesta 2020 alkaen Open Doors on tutkinut naapurimaasta Kolumbiasta käsin kristittyjä vastaan tehtyä häirintää Venezuelan alueen useissa maakunnissa. Tutkimuksen ensimmäisessä vaiheessa OD havaitsi, että 44 häirintätapausta oli raportoitu viranomaisille.

Yhdessä Kolumbian kumppaniorganisaation Vision Agapen kanssa tehty OD:n tutkimus kertoo, että jotkut evankeliset kirkot Venezuelassa ovat joutuneet tilanteisiin, jotka vaikuttavat niiden lähetys- ja pastoraalityöhön.

Esimerkkejä näistä tilanteista ovat:

  • korkeiden verojen määrääminen maahan tuotaville Raamatuille
  • seurakuntien johtajien vangitseminen syyttämällä heitä valheellisesti rikoksista, joita he eivät ole tehneet.
  • apua tarvitsevien perheiden avustusten rajoittaminen
  • hyökkäykset uskonnollista ohjelmaa lähettäviä itsenäisiä radioasemia vastaan
  • tiukka valvonta kirkkoja, näiden johtajia ja seurakuntia kohtaan
  • jatkuvat rikollisjengien ja laittomien aseistettujen joukkojen esittämät uhkaukset.

OD keskittyy Venezuelassa auttamaan kristittyjä pariskuntia ja näiden perheitä pysymään henkisesti ja hengellisesti vahvoina monien koettelemusten keskellä erityisesti korona-aikana pahentuneen väkivalta- ja talouskriisin keskellä.