Lehdet
29.02.2024

Vaarallinen usko 5/8 – Hänet laskettiin korissa

Voisivatko Kristuksen seuraajien usein kohtaamat kipeät asiat olla juuri se uusi tapa, jolla Jumalan ilosanoma leviää maailmalle?

Lue Raamatusta: (raamattu.fi) Apostolien teot 9:1-25

Katso video-opetus: (youtube.com) Vaarallinen usko – Jakso 5

Mies pinkaisee tiehensä Arabian autiomaan pimeyteen. Apostoli Paavali ei odottanut joutuvansa ikinä elämässään poistumaan paikalta tällä tavoin. Hän oli tullut Damaskokseen johtamaan uskonnollista puhdistusta, mutta nyt hän oli itse puhdistuksen kohteena.

Hän ei ollut enää lähettiläs. Hän oli pakolainen.

Ainakin yhden asian on täytynyt tulla selväksi Paavalille hänen istuessaan korissa: takaa-ajetuksi joutuminen kuuluu kristityn elämään!

Taustaa

  • Damaskos on yksi maailman vanhimpia kaupunkeja. Se sijaitsee noin 217 kilometriä Jerusalemista koilliseen, ja kävellen matka sinne on vienyt Paavalilta arviolta kuusi päivää.
  • Ap. t. 9:2 on kirjan ensimmäinen kohta, jossa kristittyjä kuvataan ”Tielle lähteneiksi”. Se on luultavasti vanhin nimitys ilmiölle, joka tultiin tuntemaan kristinuskona. (ks. myös Ap. t. 19:9, 23; 22:4; 24:14, 22)
  • Suorakatu, jonne Ananiasta kehotettiin menemään, on yhä olemassa Damaskoksen vanhan kaupungin itäosassa. Paavalin aikana katu oli noin 1,6 km pituinen ja pylväiden reunustama.
  • Omien sanojensa mukaan Paavali vietti kääntymyksensä jälkeen jonkin aikaa Arabiassa (Gal. 1:17). Tässä yhteydessä Arabia ei tarkoita Arabian niemimaata vaan Syyrian Arabiaa tai nabatealaisten kuningaskuntaa, joka sijaitsi aivan Kuolleenmeren koillispuolella. Luukas saattoi tiivistää jakeisiin (Ap. t. 9:22–23) muutaman vuoden pituisen ajan.
  • Paavali kertoo paostaan myös korinttilaisille (2. Kor. 11:32–33).

Pohdittavaksi

  • ”Vainotun kirkon kristityt huomaavat olevansa vaikeuksissa ja kääntyvät sen vuoksi Jumalan puoleen. Läntisen kirkon kristityt unohtavat olevansa vaikeuksissa tai taistelussa, ja vaikka he muistaisivatkin, he eivät koskaan löydä aikaa kääntyäkseen sen vuoksi Jumalan puoleen.” Oletko samaa mieltä?
  • Muista, että Jeesus kehotti: ”Rakastakaa vihamiehiänne.” Hän ei sanonut: ”Älkää hankkiko itsellenne vihamiehiä.” Saatko vihamiehiä uskosi vuoksi?

Rukous

Herra, anna minulle rohkeutta puhua uskostani, vaikka se olisi vaikeaa tai epämukavaa. Pyhä Henki, kehota minua kääntymään puoleesi, kun olen vaikeuksissa tai hädässä. Aamen.