Lehdet
27.10.2023

Vaarallinen usko 3/8 – Ensimmäinen marttyyri

Apostolien tekojen seitsemännessä luvussa kuolee ensimmäinen kristitty marttyyri. Stefanos, Jerusalemissa asunut kreikkaa puhuva juutalainen, tapetaan kivittämällä. Hänet tapettiin, koska hänellä oli hyvin vaarallinen ajatus: ”Korkein ei kuitenkaan asu ihmiskäsin tehdyissä rakennuksissa.”

Lue Raamatusta: (raamattu.fi) Apostolien teot 6:8-15 ja Apostolien teot 7:44 – 8:1

Katso video-opetus: (youtube.com) Vaarallinen usko – Jakso 2

Jakson kolme video opettaa, ettei Jumalaa voi säilyttää laatikossa. Jos haluat Jumalan olevan turvallinen, ennustettava ja helposti käsiteltävä, rakenna hänelle temppeli. Mutta jos haluat Jumalan olevan sitä, mitä hän on – oikeudenmukainen, kaikkivaltias, rakastava – on parempi, että hajotat laatikkosi ja alat elää todellista elämää.

Taustaa

  • Stefanos on yksi seitsemästä diakonista. Sana diakoni tarkoittaa palvelijaa. Hänet ja toiset kuusi diakonia oli asetettu huolehtimaan siitä, että kasvava joukko kreikkaa puhuvia, juutalaisuudesta kristinuskoon kääntyneitä ihmisiä tuntisi olevansa kotona Jerusalemin seurakunnassa.
  • Stefanos itsekin oli hellenisti, kreikkalaistaustainen juutalainen, samoin kuin Paavali. Monet hellenisteistä olivat saapuneet Jerusalemiin maahanmuuttajina jostakin muualta Rooman valtakunnan alueelta. Tässä katkelmassa kerrotaan Kyrenestä (nykyisestä Libyasta), Aleksandriasta (Egyptistä) sekä Kilikian ja Aasian (nyk. Turkin sekä sen länsi- ja eteläosien) maakunnista saapuneista hellenisteistä.
  • Koska hellenistijuutalaiset olivat suurimmaksi osaksi maahanmuuttajia, he olivat helppo vainon kohde. Se ehkä selittää, miksei apostoleja, jotka kaikki olivat arameaa puhuvia juutalaisia, myöhemminkään karkotettu Jerusalemista.
  • Stefanos kävi niin sanotussa vapautettujen synagogassa, jonka jäsenet olivat suurimmaksi osaksi entisiä orjia. Heidän isäntänsä olivat joko vapauttaneet heidät tai heidän oli ollut mahdollista ostaa itsensä vapaaksi jollakin muulla tavalla.

Pohdittavaksi

  • Stefanos luettelee puheessaan useita paikkoja temppelin ja jopa Israelin ulkopuolelta, joissa ihmiset kohtasivat Jumalan voimakkaalla tavalla. Oletko sinä koskaan kohdannut Jumalaa epätavallisessa ja ehkä jopa ”epäpuhtaassa” paikassa?
  • Millä tavoilla yritämme hallita Jumalaa? Perinteidenkö kautta? Rakennuksen kautta? Opin avulla?

Korkein ei kuitenkaan asu ihmiskäsin tehdyissä rakennuksissa.

– Ap. t. 7:48