Uutiset
08.07.2018

Trumpin ja Kimin sopimus: Ihmisoikeuksien sivuuttaminen on petos pohjoiskorealaisia kohtaan

Pohjoiskorealaisten mielestä oli petos, että Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ei sisällyttänyt ihmisoikeuksia sopimukseensa Kim Jong-Unin kanssa historiallisessa tapaamisessa Singaporessa, sanoo Human Rights Watchin Aasian johtaja Phil Robertson. ’Pohjois-Korean kansa on kärsinyt niin kauan’, hän sanoi BBC:n haastattelussa, ’ja näyttää siltä, että heidän kärsimyksensä jatkuu yhä.’

Kokouksen jälkeen Trump kuitenkin sanoi, että tällä hetkellä Pohjois-Korean työleireillä olevat ovat ’päivän suuria voittajia’. Vastauksena ABC-uutispalvelun Jon Karlin kysymykseen, sortaako Pohjois-Korea omia kansalaisiaan pahemmin kuin muut maat, Trump vastasi: ’Maan tilanne on epäilemättä tukala, ja keskustelimme siitä tänään vahvasti.’

’Tarkoitan, että tapaamisemme päätavoite oli ydinaseriisunta, mutta puhuimme siitä melko pitkään.’

’Teemme asialle jotain. Tilanne on hankala, samoin kuin monissa muissa maissa, mutta siellä on vaikeaa, ja jatkamme aiheesta. Uskon, että lopulta pystymme sopimaan asioista, mutta siitä keskusteltiin pitkään. Ydinaseriisunnan lisäksi tämä oli yksi tärkeimpiä aiheitamme.’

’Suuri pettymys’

John Choi*, Pohjois-Koreasta paennut ihmisoikeusjuristi, joka asuu nykyään Britanniassa, oli optimistinen.
’Toivottavasti ydinaseriisunta tuo enemmän rahaa Pohjois-Korean kansan ruokkimiseen ja muuhun hyvinvointiin. Olen tyytyväinen, että asiasta puhutaan. Myös Kim Jong-Unin pitää kuitenkin sitoutua muutokseen. Hän ei vielä ole puhunut vankileireistä tai uskonnonvapaudesta. Kyseessä on kuitenkin jatkuva prosessi, jonka puolesta rukoilen ja taistelen’, hän sanoi Open Doorsille.

Mutta nykyään Etelä-Koreassa asuva Yong Sook, jonka aviomies kuoli Pohjois-Korean vankileirillä, sanoo Open Doorsille seuranneensa Kimin ja Trumpin tapaamista ’erittäin pettyneenä’.

’Kuinka monet viattomat ihmiset ovat kuolleet tuon ydinaseen vuoksi, josta nyt keskustellaan? Tähän mennessä yksikään Pohjois-Korean johtaja ei ole huolehtinut omasta kansastaan. Heidän annetaan kuolla nälkään. Miksi? Koska johtajat eivät halua luopua ydinaseesta. Heitä tarvitaan, jotta johtaja Kim Jong-Un säilyisi hengissä, ja se on hänen päätavoitteensa. Ja nytkö hän haluaa luopua ydinaseista? Ehkä, mutta vain, jos hänen hengissä selviämisensä pystytään takaamaan.

Kim Jong-Unin pitäisi tunnustaa, mitä hän ja hänen hallintonsa on tehnyt. Hänen pitäisi avata poliittisten leirien portit ja polvistua pyytämään anteeksi niiltä, jotka ovat kärsineet hänen hallintonsa vuoksi. Jokaisen pohjoiskorealaisen henki on yhtä arvokas kuin Kim Jong-Unin henki.’

Historialliset juuret

Pohjois-Korealla on vahva kristillinen perintö, mutta Japanin hallintokauden (1910-1945) ja Korean sodan (1950-1953) jälkeen kaikki julkinen jumalanpalveluselämä on kielletty, ja kristittyjen on pitänyt painua maan alle.

Nykypäivän Pohjois-Korea on ateistinen ja totalitaarinen valtio, ja vuodesta 2002 lähtien se on ollut Open Doorsin mukaan maailman vaarallisin maa kristityille.

’Jos yhdistät Stalinin ajan Neuvostoliiton ja muinaisen Kiinan imperiumin, sekoitat mukaan Truman Show’ta ja värität kaiken holokaustin tyyliin, saat kuvan nykyisestä Pohjois-Koreasta’, kirjoitti Tim Urban Huffington Post –lehdelle käytyään maassa vuonna 2017. ’Maa on äärimmäinen diktatuuri, sen henkilökultti paljon vahvempi kuin Stalin tai Mao edes osasivat kuvitella, muun maailman suhteen niin suljettu ja salainen kuin mahdollista, ulkopuolinen maailma ja oma kansa pidetään täysin erossa toisistaan. Todellinen erakkovaltio.’

70 000 kristittyä pidätettynä

Maassa on arviolta noin 300 000 kristittyä, heistä lähes neljäsosa (70 000) vankiloissa ja vankileireillä, joissa ’he kokevat käsittämätöntä kidutusta, epäinhimillistä ja alentavaa kohtelua pelkästään uskonsa tähden’, sanoo Zoe Smith, Britannian ja Irlannin Open Doorsin johtaja. Huippukokouksen alla Pohjois-Korea vapautti kolme amerikkalaista, jotka oli tuomittu työleirille ’valtion vastaisesta toiminnasta’. Eräs heistä, Kim Hak Song, kertoi hiljattain pidättäjiensä kertoneen pidätyksen syyksi ’vihamielisen rukoustoiminnan’.

’Kristittyjen järjestelmällinen vaino on vain yksi Pohjois-Korean hallinnon julmista ihmisoikeusloukkauksista’, sanoo Smith. ’Jos maa todella muuttuu, ja sitä toivomme, tulevissa neuvotteluissa pitää käsitellä myös epätoivoista ihmisoikeustilannetta.’

Samaan aikaan Pohjois-Korea tuntuu tehostavan pitkään käytössä ollutta naapurivalvontaa, joka tunnetaan nimellä ’inminban’. Jokaisen pohjoiskorealaisen velvollisuus on raportoida kaikki havaitsemansa rikollinen toiminta ja poliittinen tottelemattomuus. Eteläkorealaisen Daily NK –uutispalvelun mukaan inminban-johtajat saavat ylimääräisiä ruoka-annoksia, ja esimerkiksi Pjongjangissa heillä on valtuudet karkoittaa laittomaan toimintaan syyllistyneet perheet kaupungista.

Yhdysvaltojen hallituksen vuosittainen uskonnonvapausraportti vuodelta 2017 kertoo, että Pohjois-Koreassa tapahtui viime vuonna yli 1300 uskonnollisen vapauden loukkausta. Vankileireillä arvioidaan olevan yli 120 000 poliittista vankia.

Joulukuussa 2017 kolme juristia vaati kansainvälistä rikostuomioistuinta perustamaan erityistuomioistuimen syyttämään Pohjois-Korean johtajaa ja hänen hallintoaan rikoksista ihmiskuntaa vastaan.

*Nimi muutettu turvallisuussyistä.

Lähde