Uutiset
09.07.2018

Koptikristittyjä ahdisteltu veden juomisen takia Ramadan-paaston aikana

Poliisi pidätti egyptiläisen valokuvaajan, koska hän kantoi vesipulloa muslimien pyhän kuukauden Ramadanin aikana. Ramadanin aikana muslimit eivät saa syödä tai juoda mitään auringon ollessa ylhäällä. Valokuvaaja väittää, että hänet otettiin kohteeksi kristillisen uskonsa takia.

Hani Shamshoun Girgis, 31-vuotta, saapui Gizan rautatieasemalle 5. kesäkuuta. Hän aikoi jatkaa matkaansa Thaririin sanomalehden toimistoon, jossa hän työskentelee. Poliisi pysäytti hänet ja käski hänen esittää henkilötodistuksensa. Girgis kertoi World Watch Monitorille, että heti kun poliisille selvisi hänen henkilötodistuksestansa, että hän oli kristitty, tämä alkoi tutkia hänen laukkuaan.

”Laukussani oli vesipullo. Kun poliisi näki pullon, hän tuijotti sitä vihaa täynnä,” Girgis kertoi. ”Hän otti henkilötodistukseni ja pyysi seuraamaan häntä. Kun vastustelin ja kysyin mihin hän vie minua, hän alkoi herjata minua ja käski minua lopettamaan puhumisen ikään kuin se olisi rikollista.

Poliisiasemalla poliisi sanoi minulle: ”Miksi sinulla on tämä vesipullo Ramadanin aikana?” Kerroin, että en paastoa, koska olen kristitty. He herjasivat minua ja sanoivat, että minun tulisi pysyä siellä auringonlaskuun saakka ja että minun täytyy seisoa.”

Girgis kertoi, että sitten hän soitti Tahririn sanomalehden päätoimittajalle, joka tuli poliisiasemalle varmistamaan, että Girgis vapautettiin.

Girgis, joka työskentelee Tahririn sanomalehdessä, vapautettiin sen jälkeen, kun hänen työpaikkansa päätoimittaja puuttui asiaan. (World Watch Monitor)

”Minua pidettiin poliisiasemalla yli kaksi tuntia. Minua kohdeltiin hyvin nöyryyttävällä tavalla, vaikka en ollut tehnyt mitään,” Girgis kertoi.

”Kun olen töissä, en syö enkä juo muslimikollegojen edessä kunnioituksen merkiksi,” hän lisäsi.

Ramy Emad, kristitty asianajaja Kairosta, kertoi World Watch Monitorille, että on Ramadan-paaston rikkominen laiton syy pidätykseen. ”Se, mitä poliisi teki Hanille on rikos. Siitä pitää nostaa syyte ja antaa poliisille potkut virastaan,” asianajaja sanoi.

World Watch Monitor tiedusteli Gizan rautatieaseman poliisiosastolta kommentia tapahtumaan, mutta he löivät luurin kiinni.

”Miksi rikot Ramadania?”

Toisessa tapauksessa eräs kristitty kertoi, että hänet hakattiin, kun hänet nähtiin juomassa vettä pullosta. 6. kesäkuuta 52-vuotias maanviljelijä Adel Ayoub, Beni Ibrahimin kylästä, joi vettä ulkona, kun ryhmä nuoria miehiä lähestyi häntä.

He kysyivät minulta, miksi rikon Ramadan-paastoa, Ayoub kertoi World Watch Monitorille. ”Sanoin olevani kristitty. Heti kun he kuulivat sanan kristitty´, he hyökkäsivät kimppuuni ja hakkasivat minua kunnes melkein pyörryin.”

Hän kertoi, että sen jälkeen hyökkääjät pakenivat ja jättivät hänet maahan. Sitten Ayoub soitti pojalleen, joka vei hänet kotiin.

Kolmannessa tapauksessa kairolaista kristittyä minibussikuskia vastaan hyökättiin, koska hän oli juonut kupin teetä.

Silminnäkijä Ashraf Mouradin mukaan 1. kesäkuuta minibussikuski pysähtyi Helwanissa, Kairossa. Mourad näki joitakin miehiä hyökkäävän bussiin, hajottavan ikkunat ja vahingoittavan ajajaa rikkoutuneella lasilla.

”Lähestyin minibussia ja sain selville, että ajajaa vastaan oli hyökätty, koska hän oli juonut teetä sisällä ja koska hän oli kristitty,” Mourad kertoi World Watch Monitorille. ”Hänen oikeaan ranteeseensa oli tatuoitu ristin kuva”, hän jatkoi.

Egyptin Fatwa House, islamin tutkimuskeskus, on antanut hallitukselle lausuman vuonna 2016. Lausumassa todettiin, että syöminen tai juominen Ramadanin paastoaikojen aikana ”ei ole ihmisten henkilökohtaista vapautta”, vaan pikemminkin hyökkäämistä islamia vastaan.

”Tämä fatwa (Sharian tyylinen hallinto) on väkivaltarikos. Se avaa ovet uskonnolliselle äärimmäisyysliikkeelle, joka peitetään poliittisesti,” opettaja Abraam Youssef kertoi World Watch Monitorille.

Lähde