Uutiset
15.02.2017

Egyptissä 15-vuotias kristitty tuomittu 15 vuodeksi vankilaan

Egyptissä on tuomittu 15-vuotias koptinuori, Fad, 15 vuodeksi vankeuteen syytettynä seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Oikeustoimiin tarvittavien selvitysten perusteella rikoksesta ei kuitenkaan ollut näyttöä. Asianajaja toteaakin päätöksen syntyneen uskonnon eikä lain perusteella.

Fadin uhriksi väitettiin kahdeksanvuotiasta naapurinpoikaa, jonka isoisä on paikallisen moskeijan imaami. Välikohtauksen väitettiin tapahtuneen vuoden 2016 toukokuussa, jonka jälkeen Fadin perhe karkotettiin kodistaan Shibin El Qanaterin kaupungista.

”Muslimipoika tutkittiin lääketieteellisesti. Tutkimuksen suorittaneet kaksi muslimimiestä vapauttivat tällöin Fadin, koska syytökset olivat vääriä,” Naguip Gabriel, Fadin asianajaja ja Egyptin Ihmisoikeuksien Unionin johtaja kertoo.

Koska lääketieteellisen tutkimuksen tuloksista ei ilmennyt mitään näyttöä seksuaalisesta hyväksikäytöstä, Fadin äiti Hanaa oletti koko koettelemuksen olleen jo ohi. Järkytyksekseen hän saikin kuulla, että pojan syytteet olivat vielä voimassa.

Marraskuussa 2016 Fadin tapaus tuotiin Banhan, Qalyubian kuvernementin pääkaupungin nuorisotuomioistuimeen. Useiden kuulemisien jälkeen hänet julistettiin syylliseksi 28.1.2017.

Gabriel kertoo World Watch Monitorille olleensa yllättynyt tuomiosta sekä rangaistuksen pituudesta. Fadi ei hänen mukaansa ollut syyllistynyt mihinkään rikokseen.

”Tuomari vangitsi poikani viideksitoista vuodeksi, koska poikani on kristitty,” Fadin äiti Hanaa toteaa World Watch Monitorille. ” Tuomari uskoi muslimipojan isän puheita enemmän kuin oikeustieteellistä selvitystä.”

Hanaa uskoo musliminaapureidensa vihamielisyyden johtuvan siitä, että hänen perheensä liikeyritys oli menestynyt hyvin ja he olivat varakkaita.
”Pojan isä oli vihainen nähdessään yrityksemme menestyvän”, hän kertoo. ” Mies halusi meidän muuttavan pois paikkakunnalta, koska hän vihasi kristittyjä. Hän itse sekä useat hänen suuren sukunsa jäsenet kuuluvat Muslimien veljeskuntaan.”

”Fadi on vielä lapsi, ja hänet tuomittiin syyttömänä. Edes murhaajat eivät saa Egyptissä yhtä pitkää tuomiota,” asianajaja Gabriel toteaa. ”Tuomarin päätös ei nojannut lakiin vaan uskontoon. Hän kertoi epäilevänsä oikeudenkäyntiin tarvittavia asiakirjoja ja uskovansa muslimipojan isän väitteisiin.”

Gabriel toteaa myös, että Fadin perheen karkottaminen pois paikkakunnalta oli itsessään rikos, josta paikallinen poliisi ja poliitikot ovat vastuussa.

”He ovat tehneet rikoksen Egyptin perustuslakia vastaan,” Gabriel toteaa. ”Egyptin perustuslain 63. artikla kieltää kansalaisten mielivaltaisen pakkosiirron.”

Fadin perhe on valittanut oikeustuomiosta. Valituskäsittely alkaa 7.3.