Assadin hallinnon kaatumisen jälkeen varkaudet lisääntyivät rajusti Syyriassa. Uudet viranomaiset eivät pystyneet turvaamaan alueen asukkaita, mutta nyt kristityt vartioivat itse asuinalueitaan vain radiopuhelimet aseinaan. He kuitenkin luottavat Jumalaan, eikä ryöstöjä enää tapahdu.
On kylmä ilta. Syyrian pääkaupungissa Damaskoksessa lämpötila on pudonnut alle nollan. Kadut ovat melkein tyhjät. Tarkemmin katsottaessa voi nähdä satunnaisia miesryhmiä, jotka kulkevat kaduilla tai istuvat autoissa. He turvaavat sen, että kodeissa perheet voivat rauhallisin mielin käydä nukkumaan.
Kun Bashar Al-Assadin hallinto joutui väistymään 8.12.2024, jäi Syyrian kaupunkien kaduille valtatyhjiö. Yhtäkkiä poliisi ja salainen poliisi olivat hävinneet. Rikollisille koitti kulta-aika varastaa ja ryöstää mitä vain. Tämän historiallisen hetken ensipäivinä varkaudet lisääntyivät rajusti.
”Vapautuneet vangit sekä varastivat autoja että murtautuivat niihin, ryöstivät ihmisiä ja tunkeutuivat koteihin viedäkseen rahaa tai tavaroita.”
Samer
Samer johtaa Damaskoksen yhtä kristittyjen ryhmää, joka vastaa alueensa turvallisuudesta. Hän istuu muutamien miesten kanssa pikkuruisessa 1 x 1,5 metrin kopissa asuinalueella lähellä Damaskoksen vanhaa keskustaa. Hellalla oleva kuuma teekannu pitää miehiä lämpiminä tänä talviyönä.
”Hallituksen kaatumisen jälkeisenä yönä kaupungissa oli vaarallista”, Samer kertoo. ”Vallan kaapanneet viranomaiset avasivat kaikki vankilat ja päästivät vapaiksi rikolliset, joita oli sitten kaikkialla. Monet ottivat haltuunsa aseita, jotka olivat jääneet paenneelta armeijalta.”
Ihmisillä oli syytä olla peloissaan. ”Nämä vapautuneet vangit tarvitsivat esimerkiksi rahaa päästäkseen matkustamaan koteihinsa. He sekä varastivat autoja että murtautuivat niihin, ryöstivät ihmisiä ja tunkeutuivat koteihin viedäkseen rahaa tai tavaroita.”
Vartiointia yhdestätoista aamukuuteen
”Silloin ei ollut missään turvallista”, lisää toinen vartija, joka päiväsaikaan hoitaa omaa liikeyritystään, jalokivikauppaa. Öisin hän vartioi vuorollaan omaa aluettaan. ”Monet meistä ovat opiskelijoita tai liikemiehiä”, Samer selittää.
Yhdestätoista illalla aamukuuteen miehet vartioivat omaa kaupunginosaansa useista strategisista paikoista käsin. Vartijoiden työ tai opiskelu päiväsaikaan vaikuttaa siihen, varaavatko he itselleen alkuyön vai myöhäisyön vuoroja.
Kukaan ei pääse alueelle näiden aseettomien vartijoiden huomaamatta. Heidän ainoa ”aseensa” on radiopuhelin, jolla he pitävät yhteyttä toisiinsa. Heidän läsnäolonsa kaduilla riittää turvaamaan asukkaita.
”Meidän alueellamme meitä vapaaehtoisia on noin sata”, Samer jatkaa. Myös seurakunnan pastori oli mukana, kun kristityt organisoivat vartiointia. Hänen ja Samerin mukaan vapaaehtoisia oli helppo löytää. ”Kaikki näkevät tarpeen puolustaa omaisuuttaan.”
Valtaan tulleet uudet viranomaiset vahvistivat kristityille, että heillä ei ole riittävästi resursseja ja miehistöä puolustamaan kaikkia Syyrian pääkaupungin asuinalueita. ”He ehdottivat, että me järjestäisimme asian itse”, pastori sanoo.
”Ennen hallinnon kaatumista poliisi turvasi meitä, mutta nyt meidän täytyy tehdä se itse”, yksi miehistä jatkaa. ”Yhtenä joulukuun iltana eräs nainen tuli kotiinsa. Avatessaan oven hän näki suuren sotkun ja tuntemattoman miehen nukkumassa hänen sohvallaan.”
Nainen sulki välittömästi ulko-oven ja kertoi tilanteesta vartijoille. ”Tulimme asunnolle ja herätimme miehen, jolla oli kaikki talon arvotavarat kerättyinä itselleen mukaan otettaviksi. Todennäköisesti hän oli niin väsynyt, että oli nukahtanut kesken kaiken. Me toimitimme hänet viranomaisille.”
”Jumala varjelee meitä”
Miehet ovat tyytyväisiä siihen, että kaduilla on heidän ansiostaan turvallista. ”Täällä ei enää tapahdu murtoja eikä ryöstöjä”, eräs vanhempi mies kertoo teekuppi kädessään.
”Aluksi meitä pelotti, koska työmme oli vaarallista. Kaikilla ihmisillä oli aseita. Meidän alueellamme ihmiset pysyivät kodeissaan ensimmäisinä päivinä. Jo toisena päivänä Assadin kaatumisen jälkeen me aloitimme vartiointityömme. Jumala varjelee meitä. Hän on aina kanssamme”, hän lisää.
Miehet ovat iloisia pastorin henkisestä tuesta. ”Me arvostamme häntä suuresti. Hän antaa arvoa meidän työllemme, kun hän vierailee luonamme. On hyvä, että kirkon johtajat keskustelevat korkeiden viranomaisten kanssa, mutta myös työ kaduilla pitää hoitaa”, eräs vartijoista sanoo.
Pastori lisää myöhemmin, että hänen on tärkeää pitää yhteyttä näihin miehiin ja osoittaa, että kirkko on heidän kanssaan. ”Kaikki miehet eivät olleet yhteydessä kirkkoon aiemmin. Uusi tilanne voi tuoda heitä lähemmäs. On hienoa nähdä, miten he puolustavat kristittyjen yhteisöä ja kristillisiä arvoja.”
Näiden pienten ryhmien ansiosta turvallisuus on palannut.
Miehet ovat tyytyväisiä myös siviileiltä saamaansa tukeen. Samer osoittaa kasseissa olevia polttopuita, joiden avulla nuotiot palavat. ”Me saimme puuta ihmisiltä, joita suojelemme. Mutta me olemme myös itse tehneet investointeja ostamalla radiopuhelimet omilla rahoillamme ja tuomalla teen ja kahvin kotoamme.”
Radiopuhelinten välityksellä kuulemme, että kaikki on rauhallista ja hiljaista asuinalueen toisessakin päässä. Näiden eri puolilla Syyriaa olevien pienten ryhmien ansiosta turvallisuus on palannut.
Kuinka kauan heidän täytyy jatkaa ja uhrata omat yöunensa? Siihen asti, kunnes tulevaisuus selkenee ja uusi hallinto turvaa riittävän määrän poliiseja vartioimaan kaupunkia.
Rukoile
- Rukoile, että Syyrian tilanne palautuu nopeasti normaaliksi.
- Rukoile, että uudet viranomaiset voivat huolehtia kansalaisten turvallisuudesta koko maassa.
- Kiitä Herraa kaikista vapaaehtoisista, jotka kantavat vastuuta vartioimalla kansalaisten turvallisuutta.