Pastori Edward Awabdeh yksi niistä hämmästyttävän uskollisista johtajista, jotka saivat seurakuntansa liikkeelle auttamaan muita. Yksitoista vuotta raskasta työtä on kuitenkin vaatinut veronsa.
Muistellessaan tuota aikaa, johon kuului seitsemän vuotta Toivoa Lähi-itään -hanketta, pastori Awabdeh käyttää sellaisia sanoja kuin haastava, pelottava ja turhauttava.
”Olimme keskellä pitkittynyttä kriisiä, jolle ei näkynyt loppua. Siihen kuului tuskallisia tilanteita: ihmisiä kuoli ja haavoittui. Toisaalta koimme pimeyden keskellä Jumalan valoa. Hän oli siellä. On todella monia kertomuksia Jumalan varjeluksesta.”
Edward Awabdeh on Damaskoksessa sijaitsevan Alliance Church -kirkon pastori, joka kantaa vastuuta myös muista Alliance Church -seurakunnista Syyriassa. Kirkko on yksi Syyrian Toivon keskuksista. Pimeyden keskellä hänen seurakuntansa tunsi sydämen rauhaa. ”Seurakunta menetti yli 60 prosenttia jäsenistään, jotka lähtivät maasta. Se oli hyvin vaikeaa. Monilla oli tärkeä asema seurakunnassa, ja johtamisen taakka tuli raskaammaksi. Tarvitsemme uusia työntekijöitä.”
Jumala laajensi valtakuntaansa
Vaikka kriisi ei ole läheskään ohi, pastori uskoo näkevänsä myöhemmin, miten Jumala on ohjannut tapahtumia. ”Jotkut alueet kokivat kovia, mutta seurauksena oli Jumalan valtakunnan suuri laajeneminen. Jumala avasi esimerkiksi ovia evankeliumille. Jumala sallii kaikkivaltiudessaan kriisejä elämässämme, koska hän toteuttaa samaan aikaan suuria päämääriään.”
Pastori kuvaa, kuinka seurakunta koetti tukea ihmisiä: ”Seurakunta on jakanut avustuksia niitä kipeimmin tarvitseville. Oli kuukausia, jolloin jaoimme yli tuhat avustuspakkausta. Välitimme rakkautta ja huolenpitoa hädässä oleville Kristuksen nimessä. Apu on ollut hyvin merkityksellistä. Syyrian kristityt ovat Kristuksen lähettiläitä maassamme, ja he toivat sanomaa valosta, kun eri maiden lähetystöt sulkivat ovensa. Koko yhteisö alkoi arvostaa meitä. Ihmisiä kosketti se, mitä teimme seurakuntana.”
Keskiluokka näkee nälkää
Pastori Awabdehin mukaan Syyrian tilanne on aikaisempaa huonompi, koska maan talous on romahtanut. ”Ensimmäistä kertaa maassamme keskiluokka on nälkiintymisen partaalla. On tuskallista nähdä, miten yliopistosta valmistuneet odottavat ruokaa.”
Sota on viimeisen kahden vuoden aikana ollut ohi useimmilla alueilla. Taistelut jatkuvat vain Idlibin alueella Syyrian luoteisosassa ja pohjoisimmassa osassa maata, jossa Turkin armeija ja sen liittolaiset ovat miehittäneet laajoja alueita. Räjähdyksiä kuuluu enää harvoin. Tilanne on silti yhä katastrofaalinen.
”Yhä useammat ihmiset koettavat lähteä maasta. Viime viikolla lähti seurakuntaamme kuuluva perhe. Se oli hyvin harmillista ja kova isku meille. Vie aikaa kouluttaa uusia johtajia. Tavallaan se johtaa pirstaloitumiseen”, Awabdeh kuvaa.
Vain Jumalan läsnäoloa
Kriisin aikana Edward Awabdeh saarnasi paljon Jumalan lupauksista, mutta ihmiset epäröivät ottaa hänen sanojaan vastaan. ”Olen oppinut läksyni. En lupaa parempaa tulevaisuutta. Uskon, ettei ole niinkään kyse lupauksista kuin Jumalan kaikkivaltiuteen luottamisesta ja hänen läsnäolonsa kokemisesta. Meidän on keskityttävä toteuttamaan Jumalan päämäärää elämässämme.”
Pastori sanoo, ettei hän kamppaile henkilökohtaisesti asian kanssa. Hänen haasteenaan on kokea, että Jumala ohjaa häntä, ja sen kokeminen on hänelle enemmän kuin tarpeeksi. Koko kriisin ajan pastori Awabdeh ja hänen seurakuntansa kokivat saavansa tukea Kristuksen maailmanlaajuiselta kirkolta. Näin oli silloinkin, kun Awabdeh ja hänen vaimonsa tunsivat olevansa palamassa loppuun monenlaisen vastuun takia.
”Emme kokeneet yksinäisyyttä. Tukenne ja rukoustenne kautta tunsimme todella olevamme osa samaa Kristuksen ruumista. Tuki teki mahdolliseksi viedä eteenpäin Kristuksen valoa ja kohdata ihmisten tarpeet. Kiitos tuestanne”, hän sanoo.