Islamin tiukkaa tulkintaa koulussa, marttyyripropagandaa sarjakuvalehdissä ja piirroksia ”uskottomien” teloituksista lastenkirjoissa – Iranin hallinto aivopesee lapsia hyvin pienestä lähtien. Vastalauseena näille ilmiöille perustettiin uusi kristillinen lastenlehti tuomaan toisenlaista sanomaa.
Mitra näyttää meille videopätkän, jota esitetään iranilaisille lapsille. Tarinan sankari seisoo kalliolla ja odottaa vihollisarmeijaa. Sitten hän hyppää, vetää pommivyönsä narusta ja huutaa: ”Jumalan käsiin! Allahu Akbar!” Kuuluu räjähdys, ja ruutu pimenee.
– Tällaisessa maailmassa iranilaiset lapset kasvavat, Mitra toteaa ja sulkee kannettavansa.
Tapaamme hänet kotitoimistossa. Mitra toivottaa meidät tervetulleiksi teen ja makeisten kera.
– Iranissa marttyyriutta arvostetaan suuresti. Se nähdään hyvänä asiana, joka pyyhkii pois kaikki synnit. Se on tärkeintä, mitä hyvä muslimi voi tehdä. Haluan kuitenkin painottaa, etteivät kaikki muslimit Iranissa jaa hallinnon näkemystä, nainen selittää.
Synkkä maailma
Synti on asia, jota kaikki iranilaislapset pelkäävät. Mitra muistaa, kuinka keskeisessä roolissa synti oli hänen omina kouluvuosinaan. Vaikka useimmat iranilaiset muslimit eivät noudata hallinnon ajamaa islamin tiukkaa linjaa, siltä ei voi välttyä koulussa.
– Meidän oli noudatettava hyvin tiukkoja sääntöjä. Niitä oli niin paljon, etten edes muista kaikkia. Vakoojat seurasivat elämäämme ja kantelivat meistä, jos teimme virheen. Koulu oli minulle kuin vankila. Vapisin pelosta joka aamu. Pelkäsin jatkuvasti, että rikkoisin jotain sääntöä, häpesin itseäni ja suhtauduin epäluuloisesti muihin. Kapinamieli ei todellakaan pääse nousemaan sellaisessa ympäristössä, ja juuri sitä Iranin hallinto tahtoo.
Kun Mitrasta tuli kristitty, hän oli heti varma kutsumuksestaan.
– Meidän on pelastettava lapsemme hallinnon vaikutukselta. Haluan istuttaa uskon siemeniä tämän pimeyden keskelle. Haluan levittää valoa ja rakkautta pelon ja häpeän sijaan.
Mitra on varma, että lapset muuttavat Iranin tulevaisuuden. Siksi hän on huolissaan siitä, mitä kotiseurakunnissa tapahtuu.
– Vainojen vuoksi kotiseurakunnat ovat levittäytyneet sinne tänne, eikä lapsille ole juurikaan toimintaa. On vaikeaa saada käsiinsä lapsille tarkoitettua materiaalia, eivätkä monet edes tule jumalanpalveluksiin. He kokoontuvat sen sijaan kodeissaan tai katselevat televisiota.
Muutoksen siemen
Mitra esittelee työstämäänsä uutta lastenlehteä. Sen tarkoituksena on saada kristityt iranilaislapset mukaan seurakunnan toimintaan.
Lehti sisältää värikkään kokoelman kertomuksia, arvoituksia ja kuvia. Se on suunnattu ensisijaisesti lapsille mutta sisältää myös opintomateriaalia koko perheelle.
Mitra osoittaa sarjakuvaa.
– Tämä on kuvitettu versio raamatunkohdasta, jota tässä numerossa käsitellään. Mukana on myös keskustelukysymyksiä, ja vanhemmille ja opettajille on vinkkisivu siitä, kuinka kertoa evankeliumi elävästi ja kiinnostavasti.
Lehti on suunniteltu kuukausittaiseksi inspiraatioksi Iranin kotiseurakunnissa kokoontuviin pieniin ”pyhäkouluihin”. Mitra on yhteydessä ihmisiin, joiden sydämellä ovat lapset, ja he odottavat innokkaasti ensimmäisen numeron ilmestymistä. Lehteä aletaan jakaa näinä viikkoina.
– Toivon, että jokaisesta vanhemmasta tulee lehden avulla pyhäkoulunopettaja ja että kotiseurakunnissa ja perheissä opiskellaan Raamattua yhdessä lasten kanssa, Mitra sanoo.
– Toivon, että lehdestä tulee muutoksen siemen maassa, joka tarvitsee epätoivoisesti Kristusta.
Lähde: Open Doors