Uutiset
16.02.2021

Sudan: Kirkon johtajat vapautuivat rikossyytteistä

Sudanilainen tuomioistuin on vapauttanut kahdeksan kirkon johtajaa, joita syytettiin kirkkorakennusten laittomasta haltuunotosta, raportoi ihmisoikeusjärjestö Christian Solidarity Worldwide (CSW). Lähellä Sudanin pääkaupunkia sijaitsevan Omdurmanin rikostuomioistuin totesi, että sudanilaisen Church of Christ -kirkon (SCOC) kahdeksaa johtajaa vastaan nostetut syytteet ovat aiheettomia.

Kirkon seniorijohtajat, mukaan lukien kirkon johtaja Ayoub Telyan, pidätettiin elokuussa 2017. He kieltäytyivät luovuttamasta kirkon omaisuutta ja hallinnollista valvontaoikeutta laittomasti perustetulle hallinnon toimielimelle.
Kun tuomioistuin oli vapauttanut syytetyt, päätöksestä valitettiin ja tapaus vietiin lokakuussa 2019 Sudanin korkeimpaan oikeuteen rikosjuttuna. CSW:n raportin mukaan Sudanin Church of Christ -kirkkoa syytettiin muun muassa luvattomasta tunkeutumisesta ja omaisuuden laittomasta hallussapidosta.

Kirkon omaisuuden takavarikointi oli osa Sudanin hallituksen kristillisiä yhteisöjä vastaan suunnattua kampanjaa, joka toteutettiin edellisen presidentin Omar al-Bashirin aikana. Hänet syrjäytettiin huhtikuussa 2019. Kampanja kirkkoja – muun muassa Sudan Church of Christ ja Sudan Presbyterian Evangelical Church – vastaan sisälsi esimerkiksi niiden omistamien rakennusten tuhoamista, pidätyksiä ja johtajia vastaan nostettuja oikeusjuttuja.

”Varovasti optimistinen”

Sudanin väliaikaishallitus on pyrkinyt käsittelemään edellisen hallinnon aikaiset uskonnonvapausrikkomukset. Syyskuussa väliaikaishallitus tiedotti suunnitelmastaan syrjäyttää islam valtionuskonnon asemasta.
Open Doorsille nämä uutiset olivat tervetulleita, kertoi Illia Djabi. Hän on Open Doorsin vanhempi analyytikko, joka tutkii Saharan eteläpuolisen Afrikan uskonnon- ja uskonvapaustilannetta. ”On vielä paljon samankaltaisia, muita kirkkokuntia koskevia tapauksia, jotka pitää käsitellä ja selvittää,” Djabi sanoi. ”Viimeaikaista kehitystä seuratessamme olemme varovaisen optimisteja: nämäkin tapaukset voidaan ratkaista laillisesti ja ihmisoikeuksia, myös uskonnonvapautta, kunnioittaen.”

Oletetut kirkkoon hyökkääjät oikeuteen

Samaan aikaan Ombadan valtakunnansyyttäjä on syyttänyt 13 ihmistä SCOC:n kirkon sytyttämisestä tuleen elokuussa Jaboranassa, pääkaupunki Khartoumin köyhässä kaupunginosassa. Vastaajat ovat syytettyinä ”pelottelusta” ja ”rikollisesta ilkivallasta”, ja he joutuvat Omdurmanin rikosoikeuden eteen. ”Tämä on ensimmäinen kerta, kun ketään syytetään (Sudanissa) kirkkorakennuksen polttamisesta tai tuhoamisesta”, CSW raportoi.

Samaa kirkkoa vastaan hyökättiin myös joulu- ja tammikuussa. Maaliskuussa uskontoasiainministeri Nasr al-Din Mufreh sanoi, että hallituksen toimielin tutkii hyökkäykset.