Uutiset
19.01.2018

Siinain terroristit surmasivat miehen ristitatuoinnin vuoksi

State of Sinai -ryhmään kuuluvat taistelijat uhkasivat ”tappaa lisää kopteja” surmattuaan Pohjois-Siinailla koptikristityn hänen ranteessaan olevan tatuoinnin vuoksi.

Kun Bassem Herz Attalhah  oli lauantai-iltana 13.1. lähtenyt veljensä Osaman ja ystävänsä Mohamedin kanssa kotimatkalle työpaikaltaan El-Arishin kaupungissa, heidät pysäytti kolme aseistautunutta miestä.

”Miehet lähestyivät meitä ja käskivät Bassemia näyttämään heille oikean käden ranteensa. Kun he näkivät siinä olevan ristitatuoinnin, he kysyivät Bassemilta, oliko hän kristitty. Hän vastasi olevansa kristitty ja toisti sen vielä kovaan ääneen, Osama kertoi World Watch Monitorille.”

Mohamedin sallittiin poistua paikalta, koska hänellä ei ollut tatuointia. Sitten miehet kääntyivät Osaman puoleen. Osama on yleinen musliminimi ja miehet eivät tienneet, että hän oli Bassemin veli. Miehet eivät myöskään nähneet ristiä, joka oli tatuoitu Osaman käsivarteen, koska se jäi piiloon hihan alle.

”Miehet ampuivat kaksi laukausta maahan lähelle jalkojani ja käskivät minua lähtemään”, Osama muisteli. ”Sen jälkeen he ampuivat Bassemia päähän. En voinut uskoa todeksi, mitä veljelleni tapahtui. Hän kaatui maahan eteeni, enkä pystynyt tekemään mitään.”

”Menetimme meille rakkaan ihmisen”, Osama jatkoi. ”Veljeni oli hyvä ja ystävällinen mies. Hänellä oli vahva suhde Jumalan kanssa. Hän luki jatkuvasti Raamattua, rukoili ja kävi kirkossa. Kaikki ihmiset rakastivat häntä”.

Kun Bassemin läheinen ystävä Milad Wasfi kuuli, että Bassem oli murhattu, hän ei uskonut sitä, vaan soitti ystävänsä puhelimeen.

”Terroristit vastasivat puhelimeen ja sanoivat, että he kuuluivat State of Sinai -ryhmittymään ja ennen kuin he lopettivat puhelun, he uhkasivat tappaa lisää koptikristittyjä”, hän kertoi World Watch Monitorille.”

Viime vuonna lukuisat koptikristityt perheet pakenivat El-Arishista Ismailian ja Suezin alueille, noin 200 kilometrin päähän, sen jälkeen, kun useita koptikristittyjä oli tapettu El-Arishissa. Maaliskuussa 2017 arvioitiin, että 70 prosenttia kaupungissa asuvista 160 perheestä oli paennut.

Myös Bassem, Osama ja heidän vanhempansa pakenivat. Kun Ismailiasta ei löytynyt töitä, veljekset suuntasivat Kairoon, ja kun työnsaanti oli hankalaa sielläkin, he palasivat syyskuussa El-Arishiin yhdessä isänsä kanssa. Vaikutti siltä, että tilanne olisi rauhoittunut. Veljekset perustivat matkapuhelimia myyvän kaupan. Kuukautta myöhemmin he hakivat loputkin perheestään Ismailiasta.

Viime vuoden helmikuussa presidentti Abdel Fattah El-Sisi määräsi hallituksensa ”tekemään kaiken voitavansa” auttaakseen Siinailta pakenevien koptikristittyjen uudelleenasuttamisessa. Iskut kopteja vastaan ovat kuitenkin jatkuneet ja kristittyjen on yhä vaikeampi uskoa, että heidän hallituksensa pystyisi suojelemaan heitä.