Positiiviset
29.05.2018

”Seuraan Jumalaa, joka huolehti isästäni vainon keskellä”

Jumala rakentaa kirkkoaan somalien keskuudessa, jotka ovat lähes sataprosenttisesti muslimeja. Open Doorsin työntekijät tapasivat hiljattain somaliuskovan, jonka isän peräänantamattomuus vainojen keskellä johdatti Kristuksen luokse.

Hassan (24), kertoo Open Doorsille isänsä uskoontulokertomuksen ja oman elämäntarinansa.

” Nuorena poikana en tiennyt mitään kristinuskosta, mutta isäni alkoi nähdä näkyjä paimentaessaan laumaansa. Näyissä Kristus ilmestyi hänelle ja sanoi: ’Se olen minä, Isa, älä pelkää, olen kanssasi.’Kun hän kertoi ihmisille näkemistään näyistä, he kohtelivat häntä kuin hän olisi ollut riivattu. He kutsuivat parantajia rukoilemaan ja lukemaan loitsuja, jotta näyt loppuisivat. Isäni kokemukset kuitenkin voimistuivat, kunnes isäni kuuli Jeesuksen kutsun.”

Hassanin isän päätös aloitti intensiivisen vainon.

”Äitini lähti ja otti pikkusiskoni mukaansa. Sukulaiseni ottivat pikkuveljeni luokseen asumaan. Minä pysyin isäni luona ja näin kaiken sen vainon, minkä hän joutui kestämään uskonsa vuoksi. Isääni pahoinpideltiin pahasti. Hänelle on jäänyt siitä arpia joka puolelle vartaloaan. Hän etsi turhaan oikeutta virranomaisilta. Minua satutti kovasti isäni pahoinpitelyn näkeminen, mutta se vahvisti päätöstäni pysyä hänen kanssaan, vaikka jotkut sukulaisistani halusivat ottaa minut luokseen ja pakottaa islamilaiseen kouluun.”

Kun iskut eivät tehonneet, yhteisö tarjosi Hassanin isälle rahaa, jotta hän palaisi islamiin. Hän ei antanut periksi paineen alla. Lopulta perhe ja yhteisö hylkäsi hänet. Hänelle ei enää puhuttu muutoin kuin pilkkaamistarkoituksessa.

”Somalikulttuurissa on tiivis riippuvuussuhde perheiden ja sukulaisten välillä. Se pitää yhteisön yhdessä. Jos yksi jäsen ”pakenee” kääntymällä kristityksi, suku painostaa, kunnes hänet saadaan palaamaan takaisin. Jos hän ei anna periksi, hänet ajetaan pois yhteisöstä. Lopulta näin kävi meillekin. On raskasta menettää ihmiset, joista olet ollut riippuvainen ja jotka olet tuntenut koko elämäsi ajan.”

Hassan pääsi hyvään kouluun saatuaan taloudellista tukea hyväntekijältä. Siitä alkoi Hassanin matka Kristuksen luokse.

”Jumala käytti isääni ajaakseen minut luokseen. Janosin Jumalaa sydämessäni. Aloin vertailla islamia ja kristinuskoa ja tajusin, että islamissa oli kyse pitkälti säännöistä, kun taas kristinuskon ydin on henkilö, joka tuli ja antoi elämänsä, jotta voin saada elämän.

”Toinen asia, joka sai minut vakuuttumaan kristinuskosta, oli isäni uskonmatka. Hän oli lukutaidoton eikä kukaan saarnannut hänelle Jeesuksesta. On merkittävää tulla uskovaksi paikassa, jossa ei ole ainoatakaan kirkkoa. Isäni luopui perheestään, sukulaisistaan ja yhteisöstään Jumalan vuoksi, joka teki mahdolliseksi lukutaidottomalle paimentolaiselle riippua Hänessä kiinni vainon keskellä riippumatta siitä, miten raskas tilanne oli ja miten hylätyksi isäni koki itsensä. Tähän Jumalaan halusin uskoa.”

Uskoontulonsa jälkeen myös Hassan joutui kokemaan vainoa. Ihmiset sanoivat hänelle, että hänestä oli tullut isänsä kaltainen eikä hän ansainnut heidän joukkoonsa kuulumista. Hassanilla ei ollut lainkaan ystäviä, joten hän oli hyvin yksinäinen. Hänen oli vaikeaa myös sulautua toisten kristittyjen joukkoon, jotka pitivät häntä ulkopuolisena ja epäilivät, oliko hän oikeasti kristitty.

”Haluan kertoa maailmalle, että olen kristitty, mutta en pysty, koska pelkään. Jumala tekee kuitenkin minulle mahdolliseksi selviytyä tästä eristyneisyydestä. Kun yksi ovi sulkeutuu, tiedän, että toinen aukeaa. Yritän olla keskittymättä liikaa perheeni menettämiseen. Jumala toteuttaa tarkoitusensa minun elämässäni. Tietoisuus tästä saa minut pysymään vahvana.”

Hassan pyytää rukousta somaliuskovien puolesta, jotta he voisivat pysyä vahvoina uskossa eivätkä luopuisi siitä vainon vuoksi. Hän pyytää rukoilemaan myös sitä, että yhä useammat somalit voisivat tulla tuntemaan Kristuksen.

Open Doors on osallistunut jo 19 vuoden ajan kristillisten, somalinkielisten radio-ohjelmien tekemiseen ja lähettämiseen sekä Afrikan sarvessa että internetin kautta myös Euroopassa ja USA:ssa.