Uutiset
16.06.2021

Sana rantautuu yön turvin: Operaatio Helmi Kiinan uskovien silmin

Operaatio Helmen 40. vuosipäivän kunniaksi eläydymme kesäkuun 18. päivään vuonna 1981, kun miljoona Raamattua salakuljetettiin Kiinaan yhdessä yössä. Tämä on tarina yön tapahtumista kiinalaisten uskovien silmin.

Teini-ikäinen Xiao Chen oli Operaatio Helmen yönä rannalla veljensä pyynnöstä. Hän ei tiennyt, mitä oli tapahtumassa, mutta pimeästä huolimatta hän näki rannalla 500–600 ihmistä odottelemassa jotakin.

”Muistan valtavan, liputtoman laivan lähestyneen satamaa. Rannalla kaikki vaikuttivat jännittyneiltä. Laivasta laskettiin alas pieni kumivene, minkä jälkeen näin isoveljeni soutavan laivan viereen ja puhuvan ulkomaalaiselle, joka saattoi olla kapteeni”, hän kertoo. Sitten tartuttiin toimeen.

Xiao Chenin veli ja kolmen muuta miestä vetivät täynnä laatikoita olevan kumiveneen rantaan paksun köyden avulla. Purettuaan laatikot rannalle he lähtivät heti hakemaan seuraavaa täyteen lastattua kumivenettä.

Laatikoita oli lukematon määrä, eikä Xiao Chen tiennyt, mitä niissä oli.

”Rannalla kaikki vaikuttivat jännittyneiltä.”

Parin tunnin päästä rannalle ryntäsi sotilaita soihtuineen. Veli käski Xiao Cheniä juoksemaan, ja poika juoksi niin lujaa kuin pystyi.

Sotilaiden saapuessa suurin osa uskovista oli jo lähtenyt rannalta ja nyt myös laiva poistui paikalta. Sieltä mereen heitetyt laatikot huuhtoutuivat maihin tai jäivät veteen kellumaan. Sotilaat pidättivät rannalla olleita uskovia, ja he myös keräsivät Raamattuja ja yrittivät polttaa niitä.

Operaation aikana Jumala oli siis tehnyt myös toisen ihmeen. Alle kilometrin päässä Operaatio Helmen tapahtumapaikasta sijaitsi merivoimien tukikohta ja kaksi vahtitornia, joissa sotilaat vartioivat alueen laivaliikennettä joka yö. Mutta juuri tuona yönä he olivat lähteneet juomaan ja sammuneet. Kun he heräsivät ja huomasivat operaation, työ oli jo lähes tehty.

Raamattujen kalastajat

Veli Charlie on kiinalainen kristitty, joka tuli uskoon vuonna 1978 ollessaan parikymppinen.

Eräänä päivänä hänen iäkäs kristitty naapurinsa kuiskasi: ”Katso, mitä tuo kalastaja tekee! Meillä ei ole Raamattuja, ja hän repii Raamatuista lehtiä kääriäkseen siihen kalansa.”

Charlie ja hänen naapurinsa päättivät ostaa Raamatut kalastajalta voidakseen viedä niitä toisille uskoville. Hämmästynyt kalastaja suostui myymään Raamatut. Hän ei paljastanut niiden koko määrää, vaan sanoi niitä olevan pari kolme laatikollista.

”Useita Raamattuja heitettiin mereen.”

Charlie neuvotteli kalastajan kanssa Raamatuille yhden Kiinan juanin kappalehinnan. Yhdessä laatikossa oli 90 Raamattua, ja siihen aikaan 90 Kiinan juania oli paljon rahaa, jopa kolmen kuukauden palkka. Kalastaja oli iloinen, ja jonkin ajan päästä hän kertoi, että Raamattuja oli enemmänkin.

Ottaessaan selvää, mistä valtava määrä Raamattuja oli peräisin, Charlie sai kuulla uskomattoman tarinan Operaatio Helmestä.

”Useita Raamattuja heitettiin mereen. Siksi niitä oli kalastajilla niin paljon! He olivat menneet yöllä kalaan ja ”kalastaneet” monta laatikollista Raamattuja”, hän kertoo.

Kalastajat eivät ottaneet kaikkia laatikoita, joten moni niistä ajelehti Charlien kotikaupungin rantaan. Toisena ja kolmantena päivänä toimituksen jälkeen monet rantaan uimaan tulleet löysivät sieltä laatikoittain Raamattuja. Osa heistä tiesi kirjojen olevan kristillisiä, ja he antoivatkin itselleen hyödyttömät kirjat tuntemilleen kristityille tai kantoivat ne kirkkojen sisäänkäynneille.

Raamattujen tarve

Kulttuurivallankumouksen aikana (1966–1976) Kiinassa oli poltettu tuhansia Raamattuja ja pidätetty useita pastoreita.

Ennen Operaatio Helmeä vain Charlien seurakunnan pastorilla oli ollut Raamattu. Seurakuntalaiset olivat joka sunnuntai kopioineet jakeita vihkoihinsa voidakseen lukea Sanaa seuraavan viikon aikana. Kun he olivat myöhemmin saaneet muutaman Raamatun lisää, he olivat jakaneet ne osiin ja lukeneet niitä vuorotellen.

”Jaoimme yhteensä 600–700 kuivaa ja märkää Raamattua.”

Charlie sai ensimmäisen Raamattunsa laivasta heitetystä laatikosta. Jakeita ei enää tarvinnut kopioida tuntitolkulla, vaan kristityt saivat viettää aikaa lukemalla Jumalan Sanaa.

Ensimmäisten viikkojen aikana kalastajilta ja uimareilta saadut Raamatut olivat vielä kuivia, mutta sen jälkeen ne alkoivat olla kastuneita. Charlie kuivatti Raamattuja parvekkeellaan ja jakoi ne myöhemmin.

”Jaoimme yhteensä 600–700 kuivaa ja märkää Raamattua. Jumala suojeli meitä tuon kokemuksen aikana”, hän toteaa. Charlien perhe ja ystävät tukivat hänen työtään Raamattujen jakajana.

Charlie tunnisti kolme ryhmää, jotka Jumala kutsui toimimaan yhdessä Operaatio Helmen ympärillä.

Ensinnäkin paikalliset uskovat järjestivät operaation yhdessä ulkomaalaisten sisarten ja veljien kanssa. Toiseksi rannikolla asuvat kyläläiset tulivat keräämään laivasta saapuneet Raamatut. Kolmanneksi kaupungin uskovat jakoivat Raamatut Kiinan eri alueille. Myöhemmin Charlie jatkoi työtä jakamalla Raamattujen lisäksi myös muuta kristillistä kirjallisuutta.

Operaatio Helmestä on kulunut 40 vuotta, mutta uskovat ympäri maailmaa salakuljettavat kristillistä materiaalia edelleen. Lue lisää vainotuista kristitystä Open Doorsin uutisista.

Katso video