Uutiset
20.06.2018

Ruotsissa kääntynyt kertoo ”jokaöisistä painajaisista” pelätessään karkoitusta ja vankilatuomiota Iranissa

Ruotsissa oikeushelvettiin juuttunut turvapaikanhakija sanoo näkevänsä ”painajaisia joka yö” siitä, että poliisit jahtaavat häntä pidättääkseen hänet ja karkottaakseen hänet Iraniin. Siellä hän saattaa joutua vankilaan kristinuskoon kääntymisensä takia.

Aideen Strandsson, 37, otti ruotsalaisen sukunimen saavuttuaan Ruotsiin Iranista työviisumilla vuonna 2014. Vajaa vuosi sitten hänen turvapaikkahakemuksensa hylättiin, ja muutoksenhaun käsittelyn ajankohtaa ei ole vielä päätetty. Strandssonilla ei ole työlupaa eikä passia eikä hän saa sosiaaliavustuksia.

Hänen perheensä, joka asuu nyt Ruotsissa, uskoo, että hänen tapaustaan viivytellään tarkoituksellisesti. ”Tunnen ihmisiä, jotka lähettivät muutoksenhakuhakemuksensa samaan aikaan kuin minä, noin vuosi sitten. He ovat saaneet päätöksen, mutta minä en.” Hän lisää: ”He VIRANOMAISET? tuskin edes välittävät olenko elossa vai en.”

Strandsson sanoi, että viivyttely alkaa tuntua hänen elämässään. ”Teeskentelen olevani kunnossa, koska en halua murehduttaa äitiäni enkä muita rakkaitani. Näytän olevani vahva nainen. Mutta ollessani yksin kirkossa Jeesuksen kanssa itken. Kysyn Jeesukselta, miksi olen täällä”, hän kertoi World Watch Monitorille.

”Uni Jeesuksesta”

Viime kesänä World Watch Monitor raportoi Strandssonin hylätystä turvapaikkahakemuksesta. Silloin hän sanoi, etteivät Ruotsin maahanmuuttoviraston virkailijat uskoneet hänen henkeään uhattavan, jos hänet palautettaisiin Iraniin, jossa kääntyneitä uhkaa vankilatuomio. ”He sanoivat, että se on sinun oma elämäsi, eikä ole meidän ongelmamme, jos päätät kääntyä kristityksi. Se on sinun ongelmasi.”

Christian Broadcasting Networkin mukaan Strandsson kääntyi kristityksi nähtyään unen Jeesuksesta.

Strandssonin lakimies, Gabriel Donner, on työskennellyt noin tuhannen Iranista tai Afganistanista tulevan turvapaikanhakijan kanssa. Hänen mukaansa kidutus ja raiskaukset ovat yleisiä Iranin vankiloissa.

Maahanmuuttoviraston nettisivulla todetaan, että YK:n, EU:n ja Ruotsin säännösten mukaan henkilöä voidaan pitää pakolaisena, kun hänellä on perustellut syyt pelätä vainoa uskonnon tai poliittisen vakaumuksensa perusteella, ja että jokaisen, jota uhkaa ruumiillinen rangaistus, kidutus tai kuolema, katsotaan tarvitsevan erityistä suojelua.

Tästä huolimatta Ulrika Langels, maahanmuuttoviraston virkailija, sanoi viime kesänä: ”Strandssonin tapaus on käsitelty maahanmuuttovirastossa ja sen jälkeen Ruotsin oikeusasteissa. Myös ne ovat päättäneet, ettei hänelle voida myöntää turvapaikkaa.”

Donner kertoi World Watch Monitorille: ”Maahanmuuttovirasto ei uskonut, että Aideen on todellinen kristitty. He katsoivat, että hänen tietonsa kristinuskosta olivat puutteelliset.” Hän lisäsi: ”Ei ole olemassa luotettavia kriteereitä sen määrittelemiseksi, mitä ihmisen pitäisi tietää ollakseen uskova kristitty.”

Ruotsin kirkot ovat kritisoineet maahanmuuttovirastoa siitä, että viranomaiset arvioivat kääntymyksen aitoutta opillisilla kysymyksillä kuten ”miten selität kolminaisuuden” pikemmin kuin kysymyksillä henkilökohtaisista kokemuksista.

Lähde