Uutiset
21.06.2018

Julmuudet kristittyjä kohtaan kasvussa Intiassa

Pääministeri Narendra Modin johtaman hallituksen täytettyä neljä vuotta järjestettiin 25.-27.5.2018 konferessi, jossa kymmenet puhujat vaativat yhteistoimintaa, jotta kasvavan äärihindunationalismin keskellä kunnioitettaisiin maan perustuslakia ja ihmisten perusoikeuksia. Konferenssiin osallistyi yli 800 edustajia eri puolilta maata.

”Moniarvoisuus on vakavasti uhattuna”, totesi professori Ganesh Narayan Devy.
“Me elämme ajassa, jossa asetetaan kyseenalaiseksi se mitä syöt, ketä palvot jumalana ja jossa valtion vastaisen leiman saa, jos näkemyksesi eroavat hindunatonalistisesta ideologiasta”.

Julmuuden lisääntymässä

”Kristittyjen kohtaamat julmuudet lisääntyivät 20 % vuoden 2017 aikana,” sanoi  Tehmina Arora, asianajaja ja ihmisoikeusryhmittymä ADF Indian johtaja. ”Poliisit tuskin tekevät yhteistyötä kristilliseen vähimmistöön kuuluvien kanssa ja usein kieltäytyvät rekisteröimästä tehtyä valitusta. Yli 240 tapahtumasta on kirjattu vain 25 rikosilmoitusta”.

Sen sijaan kuka tahansa hindujen käännyttämisestä syytetty hakataan. ”Rukoileminen voi olla syynä kiinniottoon,” hän lisää.

Etelä-Karnatakan osavaltiossa syntymäpäiväjuhlaansa viettänyt pastori pidätettiin syytettynä hindujen käännyttämisestä, vaikka sillä alueelle ei edes ole käännytyksen kieltävää  lakia.
”Jopa minua voitaisiin syyttää käännyttämisestä puhuessani täällä, kun paikalla on monia ei-kristittyjä”, Arora sanoi viitaten nykyisen hallituksen aikana tapahtuneeseen ilmapiirin kiristymiseen. Hallitseva BJP-puolue tunnetaan  hindunationalistisista tavoitteistaan.

Chhattisgarhin osavaltiossa yli 50 kylässä kiellettiin kristinusko pian sen jälkeen, kun BJP:n hallitus astui virkaan 2014.

Kampanja arkkipiispan kirjeestä

Intian mediassa on virinnyt vihamielinen keskustelu kristittyjen ”isänmaallisuudesta” sen jälkeen, kun Delhin katolinen arkkipiispa Anil Couto lähetti seurakunnilleen kirjeen käynnistääkseen ”rukouksen kansan puolesta”. (Katolisia alle 0,5 % New Delhin 20 milj. asukkaasta).

”Katsokaa minkä metelin arkkipiispan rukouskutsu on synnyttänyt. Kirkot ovat rukousta varten ja jolleivät kristityt voi rukoilla, mitä he voivat tehdä? ” Arora kysyi.

”Poliittinen ilmapiiriä uhkaa demokraattisia periaatteita, jotka on vahvistettu perustuslailla. Meidän pyhä velvollisuutemme on rukoilla maamme ja sen johtajien puolesta ja varsinkin nyt, kun edessä on yleiset vaalit (2019)”, arkkipiispa Couto kirjoitti. ”Aloitetaan rukouskampanja maamme puolesta 13.5.2018 luopuen joka perjantai ainakin yhdestä ateriasta ja katuen ja uhraten rukoillen kansamme hengellisen uudistumisen puolesta”. Jotkut valtamediat syyttivät arkkipiispaa ja yleensä kristittyjä nykyisen pääministerin vastaisiksi.

Sisäministeri Rajnath Singh sanoi, että ”vähemmistöt ovat turvassa Intiassa”, ja varoitti, että ”kukaan ei saa mobilisoida kansalaisia uskonnon perusteella”. Toimittaja Teesta Setalvad kuitenkin väitti, että tiedotusvälineillä on oma agendansa. ”Arkkipiispan kirjeestä keskusteltiin laajasti. Mutta minkä rikoksen hän on tehnyt? ”

Intian TV-journalismin edelläkävijä Rajdeep Sardesai totesi, että arkkipiispa on kuvattu valtionvastaisena henkilönä.

”Tila erilaisille mielipiteille on kutistumassa”.

”Hiljainen enemmistö on ollut hiljaa liian kauan. Meidän on puhuttava ja usein. Meidän on haastettava heidät, keskusteltava heidän kanssaan”.

Väkivalta perustuu vihaan

Narendra Modi oli Gujaratin pääministerin vuonna 2002, kun muslimien vastaisissa mellakoissa yli tuhat ihmistä tapettiin. Harsh Mandar erosi tuolloin tehtävästään  protestoiden BJP:n hallituksen hiljaista hyväksyntään tälle väkivallalle. Mandarin mukaan noista hyökkäyksistä lähtien uskonnollisiin vähemmistöihin kohdistuva väkivalta on pahentunut.

”Vähemmistöihin kohdistuva väkivalta perustuu vihaan”, sanoi kolumnisti ja sosiaalinen aktivisti Ram Puniyani. Kun hän oli vieraillut Intian historian pahimman kristittyihin kohdistuva vainon alueella Kandhamalissa, Odishan osavaltiossa, jotkut hindut osavaltion pääkaupungissa Bhubaneswarissa olivat sanoneen hänelle: ”On hyvä, että kristityille annettiin opetus ”. ”Tämä on vihan politiikkaa”, hän sanoi konferenssissa.

Kokouksen koordinaattori Shabnam Hashmi vetosi edustajiin, että he veisivät tilaisuuden viestin maan kaukaisiin kolkkiin: ”Haaste edessämme on selvä. Meidän on puhuttava ja vietävä viesti massoille. ”

Konferenssin keskustelu Intian tiedotusvälineistä oli  linjassa BBC:n Etelä-Aasian kirjeenvaihtajan Justin Rowlatt raportin kanssa, joka toteaa uutisjärjestö ”Cobrapostin”  paljastaneen tiedotusvälineissä syvään juurtuneen puolueellisuuden hallitsevan Bharatiya Janata Puolueen (BJP) suhteen. Se koskee monia Intian johtavia mediaryhmittymiä, samoin kuin joitakin maan johtavista mediajohtajista ja toimittajista, jotka ottavat rahaa poliittisen asialistan edistämisestä. Rowlatt kuitenkin totesi, että Cobrapost väitteiden luetettavuus on epävarmaa. Materiaalikatkelma voidaan helposti erottaa kontekstistaan tai muokata keskustelun merkityksen muuttamiseksi tai sen todellisen luoteen vääristämiseksi. ”

Lähde