Uutiset
24.04.2021

Ramadanin ajan rukousaiheita Aasiasta

INDONESIA

Rukoile sukunsa hylkäämän Slametin puolesta

Kun Slamet tuli uskoon, hänen lapsensa ja sukulaisensa hylkäsivät hänet. Tänä vuonna hän aikoo kuitenkin ramadanin aikaan vierailla heidän luonaan, koska hän toivoo heidän kuulevan Jeesuksesta ja hänen tarjoamastaan pelastuksesta. Tätä Slamet aikoo yrittää, vaikka olettaakin tulevansa torjutuksi. Rukoile hänelle rohkeutta ja varjelusta, kun hän kertoo hyvää uutista Jeesuksesta. Rukoile myös, että Pyhä Henki valmistaa hänen lastensa ja sukulaistensa sydämet vastaanottavaisiksi evankeliumille.

Rukoile ravintoloiden puolesta, jotka ääriryhmät ovat sulkeneet ramadanin ajaksi

Perinteisesti kaikkien ruokapaikkojen tulee ramadanin aikana pitää ovensa suljettuina siihen saakka, kunnes paasto päättyy illalla noin klo 17.00–17.30. Tämä ei ole viranomaisten vaatimus vaan suositus niiden kunnioittamiseksi, jotka paastoavat. Jotkut sulkevat ravintolansa päiväksi, mutta toiset pitävät ne auki suljettujen ikkunoiden takana ansaitakseen kuukausittaisen elantonsa. Jotkut ääri-islamistiset ryhmittymät kuitenkin tekevät ratsioita ja joskus jopa väkivalloin pakottavat auki olevat ruokapaikat sulkemaan ovensa. Tämä aiheuttaa ihmisille pelkoa, erityisesti niille, jotka eivät ole muslimeja.

Rukoile ei-muslimien ja erityisesti kristittyjen puolesta, että he saavat elää rauhassa ja kokea Jumalan varjelusta ramadanin aikana. Heitä vastaan voidaan hyökätä erilaisten tekosyiden varjolla. Vaikka he haluavat osoittaa Jumalan rakkautta kunnioittamalla muslimeja ja heidän perinteitään, he eivät halua, että heidät pakotetaan tekemään jotakin, mihin he eivät usko. Rukoile myös muslimien puolesta, että Jeesus ilmestyy heille ihmeiden kautta ja että heissä syntyy usko häneen.

BANGLADESH

Rukoile muslimitaustaisten kristittyjen puolesta, jotka eivät enää osallistu ramadanin perinteisiin

Muslimitaustaiset kristityt asuvat usein muslimien ympäröiminä. Monien perheenjäsenet ovat edelleen muslimeja. Ramadanin aikana muslimiperheet paastoavat päivän ajan, ja paasto päättyy illalla yhteiseen ateriaan, jota kutsutaan nimellä ”iftar”. Siihen liittyy juhlimista ja yhdessä syömistä. Muslimeja opetetaan osoittamaan nöyryyttä kutsumalla yhteiseen juhlintaan ja aterialle ei-muslimeja, myös muslimitaustaisia kristittyjä.

Tällainen kutsu voi kuitenkin olla ansa kristityille. Heitä saatetaan suostutella tulemaan iftar-aterialle ja sen jälkeen lähtemään moskeijaan rukoilemaan. Näin muslimitaustaisia kristittyjä yritetään rohkaista palaamaan islamiin. Rukoile näiden kristittyjen puolesta, että Jumala antaa heille voimaa ja viisautta kieltäytyä kutsusta lempeästi. Rukoile myös lasten puolesta, jotka voivat olla kateellisia, kun muslimiystävät ja -sukulaiset viettävät yhteistä ateriaa. Rukoile viisautta vanhemmille, kun he opettavat lapsiaan ja selittävät heille, miksi he eivät enää osallistu iftar-aterialle.

Rukoile, että Bangladeshin muslimit tulevat tuntemaan Jeesuksen

Ramadanin aikaan muslimit uhraavat, harjoittavat nöyryyttä ja osoittavat rakkautta toisiaan kohtaan, jotta Allah olisi heihin tyytyväinen. Rukoile, että Bangladeshissa muslimit tulevat tuntemaan Jeesuksen todellisen rakkauden heitä kohtaan – kuinka hän suostui nöyryyteen, uhrasi itsensä ja antoi kallisarvoisen verensä heidän puolestaan.

MALESIA

Rukoile muslimitaustaisten kristittyjen puolesta

Rukoile ramadanin aikana malesialaisten muslimitaustaisten kristittyjen puolesta. Monet heistä vierailevat sukulaistensa luona Hari Raya Aidilfitri -juhlan aikana, johon ramadan-kuukausi päättyy. Vierailut voivat olla erittäin vaikeita tilanteita, koska kaikki sukulaiset eivät tue heidän päätöstään seurata Kristusta. Rukoile, että Jumala käyttää uskovia pehmentääkseen näiden sukulaisten kovat sydämet. Rukoile, että heidän mielensä ja ymmärryksensä avautuu elämälle ja totuudelle, niin että he tulevat tuntemaan Jeesuksen ja löytävät pelastuksen hänen kauttaan.

Rukoile, että nuoret uskovat ovat todistuksena muslimiystävilleen

Rukous ja paastoaminen ovat pakollisia kaikille muslimeille ramadanin aikana, mutta paasto voi vaikuttaa myös ei-muslimeihin. Eräs uskova kertoi koulupäivän aikana nähneensä, miten vaikeaa paastoaminen monille muslimiopiskelijoille oli. Erityisen vaikeaa se oli keskipäivän aikaan, kun auringonpaiste oli kuumimmillaan eivätkä he saaneet juoda edes vettä ennen paaston päättymistä. ”Tämän vuoksi ei-muslimeista, kuten minusta, veden juominen tuntui pahalta heidän nähtensä. Näin oli osittain siksi, että he näyttivät kärsivän janosta enkä voinut tehdä mitään auttaakseni heitä, mutta myös siksi, että he saattoivat katsoa vihaisesti tai inhoten, jos näkivät minun juovan vettä”, hän kertoi.

Rukoile erityisesti kristittyjen nuorten puolesta. Rukoile, että Jumala ohjaa heitä palvelemaan musliminuoria tämän kestävyyttä koettelevan paastokuukauden aikana jollain erityisellä tavalla, joka osoittaa heille lain ja armon välisen eron. Rukoile myös sekä nuorten että vanhojen puolesta, että kun he paastoavat eivätkä juo vettä kuumassa ilmastossa, heille ei aiheudu siitä vakavia terveysongelmia.

BRUNEI

Rukoile kristittyjen puolesta, joiden elämää rajoitetaan ramadanin aikana

Ramadanin ja muiden islamin juhlien noudattamiseen suhtaudutaan Bruneissa hyvin vakavasti, koska väestöstä melkein 80 % on muslimeja ja sharia-laki on voimassa. Ramadan-määräykset koskevat koko kansaa, niin muslimeja kuin ei-muslimejakin. Ei-muslimit voivat syödä vain salassa. Eräs seurakunnanjohtaja kertoo: ”Ramadanin aikana kaikki ravintolat ja kahvilat ovat päivällä kiinni ja vain noutoannokset ovat sallittuja. Joskus kun matkustaessa tulee nälkä, ostamme ruokaa ja syömme autossa peitettyämme auton ikkunat aurinkosuojien avulla. Julkisilla paikoilla ei kukaan saa syödä riippumatta siitä, onko muslimi vai ei. Työpaikalla voimme syödä, jos muslimeita ei ole paikalla. Jopa ei-muslimien pitämät ravintolat on pidettävä suljettuina, ja se vaikeuttaa heidän liiketoimintaansa.”

Kysyimme Bruneissa myös eräältä kristityltä nuorelta, onko koulussa hankalaa ramadanin aikaan. ”Kyllä, emme voi syödä tai juoda silloin kun haluamme. Meidän on odotettava lounasaikaa tai kunnes olemme päässeet kotiin. Joskus kuitenkin piilotan ruokaa reppuuni ja mutustan välipalaa tai karkkeja, kun kukaan ei näe”, hän vastasi naurahtaen. Kun kysyimme, miten voimme rukoilla hänen puolestaan, hän sanoi: ”Rukoilkaa, että meidän maassamme muslimit ottaisivat ei-muslimit paremmin huomioon ramadan-rajoituksissa. Rukoilkaa, että ministerimme ottavat tämän asian harkintaan.”

Rukoile, että Jumala laittaa Brunein sulttaanin ja hänen ministeriensä sydämelle ei-muslimien vaikeudet ramadanin vuoksi. Rukoile myös Brunein seurakuntien puolesta, että Jumala antaa uskoville viisauden tietää, mitä sanoa ja milloin. Rukoile, että he ovat Kristuksen valona naapureilleen. Rukoile, että ne, jotka paastoavat ja rukoilevat, tulevat tuntemaan Luojansa ja Jumalansa ja hyväksyvät hänen suunnitelmansa pelastaa heidät Jeesuksen kautta sen sijaan, että he yrittävät pelastaa itse itsensä.

MALEDIIVIT

Rukoile malediivilaisten puolesta ramadanin aikana

Malediivien saarivaltakunta on ylpeä siitä, että sen väestö on lähes sataprosenttisesti muslimeja. Paastokuukautta korostetaan yhtenä vuoden pyhimmistä ajoista. Sen aikana syöminen ja juominen on julkisilla paikoilla paheksuttavaa – vaikka kyseessä olisi turisti – ja suurin osa ravintoloista on päiväaikaan kiinni. Kaupat ja torit ovat yleensä täynnä ihmisiä, jotka ovat ostamassa ruokatarvikkeita ilta-aterialle, jolloin juhlitaan paaston päättymistä ystävien ja rakkaiden kanssa. Rukoile, että kun perheet paastoavat ja aterioivat yhdessä, he etsisivät vilpittömästi Jumalaa ja löytäisivät Jeesuksen. ”Etsikää niin te löydätte.” (Matt. 7:7)

Rukoile myös Malediiveilla elävien uskovien puolesta. Suurin osa heistä on muuttanut sinne naapurimaista, kuten Intiasta tai Sri Lankasta. Rukoile, että heille avautuu mahdollisuuksia kertoa paaston todellisesta merkityksestä ja tiestä Jumalan luo.

Rukoile ulkomailla asuvien malediivilaisten puolesta

Rukoile niiden malediivilaisten puolesta, jotka asuvat muissa maissa, kuten Sri Lankassa, Intiassa ja Britanniassa. Rukoile, että tämän muslimien pyhän kuukauden aikana he kohtaavat kristittyjä, jotka ovat heille valona. Ramadan on aika, jolloin muslimit pyhittäytyvät ja toivovat siunausta. Rukoile, että he löytävät todellisen siunauksen Jeesuksessa.

KESKI-AASIA

Rukoile Naidan* puolesta, joka ramadanin aikana pyrkii voittamaan sukunsa Jeesukselle

Ennen kuin Naida kääntyi kristityksi, hän piti ramadania pyhänä kuukautena ja juhli sitä yhdessä suuren muslimiperheensä kanssa. Hän vieraili naapureiden ja sukulaisten luona, ja myös hänen kodissaan kävi paljon vieraita. Mutta sitten hän löysi uskon Jeesukseen eikä enää tiennyt, miten hänen tulisi islamin perinteisiin suhtautua. Hän rukoili ja keskusteli asiasta muiden uskovien kanssa useiden vuosien ajan. Lopulta hän koki, että Jumala kutsui häntä osallistumaan paastoon, mutta tekemään sen kokonaan uudella tavalla. Hän päätteli, että ottamalla osaa joihinkin perinteisiin hän voisi rakentaa uudelleen suhteita sukulaisiinsa, jotka olivat torjuneet hänet hänen uuden uskonsa vuoksi.

Ramadanin aikana Naida valmistaa perinteisiä juhlaherkkuja ja kutsuu kylään siskojaan, veljiään, serkkujaan ja naapureitaan, jotka ovat muslimeja. Vaikka he normaalisti kieltäytyisivät kutsusta, ramadanin aikana he eivät perinteiden vuoksi voi sitä tehdä. Heidän täytyy myös ottaa hänet vastaan, kun hän tulee vierailulle. Tällä tavalla hän kunnioittaa heidän uskonnollisia tunteitaan, perinteitään ja arvojaan, ja se koskettaa heitä. Samalla hän voi kertoa heille evankeliumia. Tämä on osoittautunut hyväksi ja tehokkaaksi tavaksi osoittaa muslimeille Jeesuksen rakkautta.

Rukoile Naidan puolesta, kun hän kohtaa muslimisukulaisiaan ja -ystäviään ramadanin aikana. Rukoile, että Jumala antaa hänelle oikeat sanat, kun hän kertoo uskostaan. Rukoile, että Jumala tekee työtään niiden ihmisten sydämissä, joita Naida kohtaa, ja valmistaa heitä ottamaan vastaan evankeliumin hyvän uutisen.