Pohjois-Korean johtaja haluaa kansainväliseltä yhteisöltä tilanteen rauhoittumista ei rauhaa, puhumattakaan hänen oman kansansa vapautta, sanoo Pohjois-Koreasta paennut kristitty.
”Todellisen rauhan täytyy tulla yhdessä Pohjois-Korean kansan uskonnon-, uskon-, ilmaisun- ja sananvapauden kanssa”, sanoo entinen Pohjois-Korean kansalainen, jota yksinvaltias Kim Jong-unin hallinto kidutti ennenkuin hän pääsi pakenemaan. Nyt hän asuu Englannissa ja kirjoittaa Open Doorsin blogiin nimellä John Choi.
“Rauhanprosessin ensisijainen tavoite tulee olla kaikkien 80 miljoonan korealaisen hyvinvointi” Choi sanoi World Watch Monitorille. ”Sen tulee turvata pohjois-korealaisten oikeudet ja taata heille todellinen vapaus ja ihmisoikeudet.
Tämä ei kuitenkaan ole se rauha, joka Kimiä kiinnostaa, Choi jatkaa. Pohjois-Korean johtaja ei aio luopua vallastaan, vaan hän haluaa luoda Vietnamin kaltaisen mallin, kommunistisen maan sosialistisella talousjärjestelmällä.
“Hän tarvitsee ulkomaisia sijoituksia, siksi hän tarjoaa sovittelua”, Choi toteaa. ”Kim on tammikuusta alkaen esiintynyt maailmalle sovinnontahtoisena ja maailma on langennut siihen saaden heidät ajattelemaan, että hän etsii todellista rauhaa”.
USA:n Presidentti Donald Trump ilmoitti 9.5, että Kim on vapauttanut kolme yhdestä kolmeen vuotta vangittuna pidettyä korealaistaustaista amerikkalaista. ”Arvostan Kim Jong-unia tästä”, sanoi Trump, joka on aikeissa tavata Kimin. Tapaamisaikaa ja paikkaa ei ole vielä virallisesti vahvistetut.
Choi suhtautuu yksinvaltiaan aloitteeseen varauksella.
Minulle oli pettymys, kun luin Washington Postista kommentin, jossa sanottiin, että meidän tulisi unohtaa Kimin olevan diktaattori ja että häntä tulisi tästä lähtien pitää ”kansainvälisenä toimijana”.
”1900-luvulla me näimme Hitlerin leirit ja Maon gulagit. 2000- luvulla tiedämme yli 200 000 vangin olevan Pohjois-Korean leireillä. Ja niin kauan kun kristityt eivät voi vapaasti käyttää Raamattua, ei ole vapautta.”
Choi aikoo seurata merkkejä siitä, että aikooko Trump asettaa Pohjoi-Korean vastuuseen.
”Monet Pohjois-Korean kristityt ja kärsivät miehet ja naiset luottavat siihen, ettei presidentti Trump vaikene uskonnollisesta vainosta, sananvapaudesta, ilmaisunvapaudesta ja liikkumisen vapaudesta tavatessaan Kimin”, Choi lisää. ”Jos hän vaikenee, se kertoo siitä, ettei länsi todella välitä teloituksista, vangitsemisista, kidutuksesta ja vainosta”.
Pohjois-Korea on jatkuvasti nro. 1. World Watch listalla, johon Open Doors päivittää vuosittain maat, jossa kristittyjen elämän on kaikkein vaikeinta. Open Doorsin henkilökunnan jäsen, jolla on tiiviit yhteydet Pohjois-Korean kristittyihin, kertoo, että on paljon syitä, miksi suhtautua varauksella Kimin viimeisimpiin aloitteisiin. Mutta optimismia luo se, että maassa kristittyjen määrä kasvaa.
”On todennäköistä, että sanktioita kevennetään. Tämä palvelisi kansan lisäksi myös johtajille, koska se auttaisi heitä pysymään vallassa”, sanoo OD:n lähde, joka ei turvallisuussyistä halua nimeään julki.
“Rauhansopimus on hyvä askel eteenpäin, mutta se ei automaattisesti johda uudistuksiin, joita Pohjois-Korea kipeästi tarvitsisi. Ensiksikin taloudellinen uudistus: Ihmisille mahdollisuus ansaita rahaa. Markkinoiden avautuminen,” lähde sanoo. ”Taloudellinen uudistus ei kuitenkaan onnistu ilman poliittista uudistusta. Se on toinen välttämätön asia. Ihmiset tarvitsevat enemmän vapautta ja vähemmän korruptiota. Kun on enemmän vapautta, ihmisoikeustilanne voi myös hiljalleen parantua.”
”Kova neuvottelija”
Choin kommenteissa on kaikua YK:n Pohjois-Korean ihmisoikeuksien erityisraportoijan Tomás Ojea Quintanan Trumpille kohdistetusta vaatimuksesta ottaa ihmisoikeudet puheeksi Kimin kanssa.
“Ydinsulkusopimus jää heikoksi, jos se sivuuttaa Korean Demokraattisen Kansantasavallan ihmisten oikeudet ja tarpeet”, hän sanoo lausunnossaan, ja jatkaa, että rauhan ja turvallisuuden saavuttaminen on riippuvainen ihmisoikeuksien ja vapauden turvaamisesta.
“Korean Demokraattinen kansantasavalta on osoittautunut kovaksi neuvottelijaksi ja ihmisoikeuksien sivuuttaminen tässä neuvotteluvaiheessa olisi harha-askel ja mahdollisuuden menetys”, Quintana sanoi.
Pohjois Korean mukaan USA:n vuoden 2017 ihmisoikeusraportissa oleva johtopäätös Pohjois-Koreasta yhtenä maailman sortavimmista ja väkivaltaisimmista alueista on ”naurettavaa” ja ”Ilkeämielistä panettelua”.
Elämistä jatkuvassa pelossa
Etelä-Korean kirkon johtajat sen sijaan toivottivat parantuneet suhteet pohjoiseen naapurivaltioon tervetulleeksi, kertoo katolinen uutistoimisto UCAN.
Kimin ja Etelä-Korean presidentin Moon Jae-inin tapaaminen ”avasi tien rauhalle ja yhdistymiselle täyden ydinaseettomuuden kautta”, sanoi kardinaali Andrew Soo-jung Soulista. Hän kertoo kristityillä olevan oma roolinsa auttaessaan ”kahta Koreaa yhdistymään uudestaan”.
Pohjois-Korea kieltää kaiken muun uskonnon harjoittamisen paitsi maan johtajan palvonnan. Kristityt elävät peläten jatkuvasti paljastumista, josta seuraava rangaistus voi olla vankeus, kidutus ja kuolema.
Samaan aikaan, kun pohjoiskorealaisten on lähes mahdotonta saada käsiinsä uskonnollista kirjallisuutta, yrittää eteläkorealainen radioasema tavoittaa heitä. Far East Broadcasting Company välittää kristillisiä ohjelmia sekä Pohjois- että Etelä-Koreaan. Pohjois-Koreaan suunnatut ohjelmat keskittyvät loikkareiden tekemiin ohjelmiin kristinuskosta ja radiojumalanpalveluksiin – jälkimmäisiin siksi, että pohjoiskorealaiset eivät voi osallistua paikallisiin seurakuntiin tai edes puhua uskosta ilman riskiä joutua pakkotyöhön tai teloitettavaksi, raportoi The Atlantic.
On kuitenkin saatu toistaiseksi vahvistamattomia viestejä siitä, että Pohjois-Korea olisi pyytänyt Baptistien avustusjärjestöä Unkarista rakentamaan pääkaupunkiin kirkon. Pyyntö on viestien mukaan tullut Pohjois-Korean ulkoministeriön johtavalta virkamieheltä, joka antoi pyynnön avustusjärjestön ohjelmavastaavalle tämän ollessa saarnaamassa Pohjois-Korean ainoassa protestanttisessa kirkossa Pyongyangissa.
Raporttien mukaan myös ortodoksikirkkoa ollaan rakentamassa venäläisten tukemana.