Uutiset
24.06.2018

Pastori ja hänen perheensä vapautettiin Burkina Fasossa

Kolme kristittyä, jotka kidnapattiin Burkina Fasossa kesäkuun alussa, vapautettiin neljän päivän kuluttua kidnappauksesta. Asiaa koskevissa uutisissa on mainittu nimeltä vain pastori Pierre Boena, hänen poikansa David ja miniänsä Ami Sawadogo, mutta kaikesta päätellen samalla vapautettiin myös mukana olleet Boenan kaksi lastenlasta. Vapautuksen syy ei ole tiedossa, ei myöskään tiedetä, maksettiinko tapauksessa lunnaita.

Pastori Boena vangittiin hänen ollessaan kotonaan neljän perheensä jäsenen sekä vierailevan seurakuntalaisen ja tämän kahden tyttären kanssa. Erään lähteen mukaan myös kyläilemässä ollut Pauline Sawadogo tyttärineen kidnapattiin, eikä heidän olinpaikastaan ole vieläkään tietoa. Sama pätee katekeetta Basnéré Mathieu Sawadogoon ja hänen vaimoonsa Alizetaan, jotka kidnapattiin kaksi viikkoa aikaisemmin.

Puolitoista vuotta sitten samassa Soumin maakunnassa kidnapattiin australialainen pariskunta Ken ja Jocelyn Elliot. Pariskunta oli johtanut sairaalaa Burkina Fasossa neljänkymmenen vuoden ajan. Jocelyn vapautettiin kuukauden kuluttua, mutta hänen miehensä on edelleen vankeudessa. Tästä kidnappauksesta otti vastuun Al-Qaida, mutta näissä myöhemmissä tapauksissa tekijöistä ei ole tietoa. Heidän uskotaan kuuluvan fulani-heimoon. Heimon jäsenet ovat näet suuttuneet Burkina Fason turvallisuusjoukkojen heihin kohdistamista iskuista. Panttivankeihin on oltu puhelinyhteydessä ja he ovat kertoneet voivansa hyvin.

Pohjoisen Burkina Fason alueella, kuten myös Malissa ja Nigerissä, asuu kaksi suurta paimentolaisheimoa, fulanit ja tuaregit.  Heimojen välillä on jännitteitä, jotka liittyvät laidunmaahan ja veden saantiin. Kummankin heimon jäseniä on myös taistelemassa Sahelin alueen monissa islamistisissa ryhmissä.

Sahelin alue on aikaisemmin ollut tunnettu suvaitsevaisuudestaan, mutta nyt paikalliset kristityt ovat peloissaan. Burkina Fasossa on 20 miljoonaa asukasta, joista 60% on muslimeja, 20% kristittyjä ja 15% harjoittaa paikallisia uskontoja. Suurin osa kristityistä on katolisia. 21 katolista piispaa Burkina Fasosta ja Nigeristä onkin antanut lausunnon, jonka mukaan muslimien ja kristittyjen välille tarvitaan parempaa vuoropuhelua, että terrorismi saadaan kitkettyä alueelta. Piispat vierailivat hiljattain paavin luona ja kommentoivat asiaa. Yksi heistä kertoi Vatikaanin radiolle, että  turvattomuuden ilmapiiristä huolimatta muslimit ja kristityt elävät edelleen rauhassa keskenään ja sitä tulee jatkossakin kaikin mahdollisin tavoin tukea. Perhe, kulttuuri ja perinteet yhdistävät ihmisiä, uskonnosta riippumatta.

Burkina Fasossa ei ole vielä ollut paljon terrori-iskuja kuten Malissa, mutta vaikuttaa siltä, että siitäkin on tulossa rauhattomampi alue. Islamistien iskut ovat lisääntyneet erityisesti maan pohjoisosassa. Siellä vallitsee nyt pelon ilmapiiri, joka johtuu osittain myös maan turvallisuusjoukkojen arvaamattomasta toiminnasta.

Maaliskuussa Burkina Fason pääkaupungissa Ouagadougoussa iskettiin sekä armeijan päämajaan että Ranskan suurlähetystöön. Hyökkäyksistä ovat kärsineet myös maan pohjoisosan koulut. Huhtikuussa eräs opettaja kidnapattiin syytettynä siitä, että hän puhui oppilaille ranskaa eikä arabiaa.

Lähde