Selaa World Watch -listan maita

36. sijalla World Watch -listalla

Palestiinalais-

alueet

WWL 2018 Pisteitä: 60/100
Sija listalla: 36.

Asukasluku: 4,9 milj. (67 700 kristittyä)
Pääuskonto: Islam
Vainoamisen syy: Ääri-islam ja etninen sorto

Vainoavat tahot

Palestiinan kristityt kärsivät päivittäin Palestiinan ja Israelin välisestä konfliktista. Israelin valtio rajoittaa palestiinalaisten kristittyjen elämää monin tavoin heidän syntyperänsä vuoksi. Kuten muutkin palestiinalaiset, kristityt kokevat rajoittamista päivittäin, ja sen vuoksi monet lähtevät maasta. Tämän lisäksi he ovat uskontonsa vuoksi vähemmistönä muslimivaltaisessa Palestiinassa.

Vaikka Palestiinan alueita pidetään yhtenä kokonaisuutena, tosiasiassa siellä on kaksi eri aluetta: Hamasin johtama Gaza ja Fatah-puolueen johtama Länsiranta. Länsirannan lait suojelevat yleensä uskonnonvapautta, kun taas Gazassa uskonnonvapautta rajoitetaan. Kummankaan alueen hallitukset eivät aktiivisesti vainoa kristittyjä. Länsirannalla kristityt ovat jopa paikallishallinnossa mukana. Palestiinalainen yhteiskunta on kuitenkin vanhoillinen ja oman uskonnon jättäminen on vaikeaa. Varsinkin islamista kristinuskoon kääntyminen torjutaan. Samoin kirkkokunnan vaihtaminen on ongelmallista.

Vainon ilmeneminen

Palestiinan alueilla on kolme kristittyjen pääryhmää. Kullakin niistä on omat erityisongelmansa:

1) Historialliset ja perinteiset kirkot ovat suurin ryhmä. Niillä on hyvät yhteydet Palestiinan johtoon, mutta niiden pitää toimia diplomaattisesti suhteessaan muslimeihin. Diplomaattisuutta kaivataan erityisesti nyt, kun Isis ja muut radikaalit islamistiryhmittymät ovat kasvattaneet valtaansa. Suurimmat päivittäiset ongelmat kristillisille kirkoille ovat kamppailut Israelin hallitusta vastaan esim. matka- ja viisumiasioissa. Niiden vuoksi kirkon johtajien on vaikea matkustaa alueilla, joilla he toimivat pastoreina, erityisesti Länsirannan ulkopuolella tai Jerusalemissa. Sen lisäksi on raportoitu tapauksista, jossa äärijuutalaiset ovat ahdistelleet kirkon johtajia.

2) Niin kutsutut evankelikaalit, eli ei-perinteisiin kirkkoihin kuuluvat kristityt, muodostavat toisen ryhmän. Heitä on vähän, mutta heillä on melko paljon vaikutusvaltaa, sillä he järjestävät konferensseja, antavat teologista koulutusta sekä tekevät tavoittavaa työtä. Hekin kamppailevat Israelin asettamien rajoitusten kanssa, mutta lisäksi vastustusta tulee perinteisten kirkkojen suunnalta. Tämä johtuu teologisista erimielisyyksistä, joista tärkein on kysymys Israelin asemasta. Perinteiset kirkkokunnat pitävät evankelikaaleja länsimielisinä ja siionistisina, jotka pitävät Israelin puolta enemmän kuin he itse. Kaikkien kirkkokuntien johtajat yrittävät pitää oman laumansa puolta. Näin ollen kirkkokuntaa vaihtaneet joutuvat usein perheensä tai yhteisönsä painostamiksi. Yleensä vaihdos tapahtuu perinteisistä kirkkokunnista uusiin evankelikaalisiin kirkkoihin.

3) Kolmas ryhmä muodostuu islamista kristinuskoon kääntyneistä. He kantavat leijonan osan vainoista, sillä heidän perheensä tai lähiyhteisönsä eivät yleensä hyväksy heidän kääntymistään. Heidän on vaikea liittyä olemassa oleviin seurakuntiin, sillä seurakunnat pelkäävät muslimiväestön taholta tulevia reaktioita. Israelin rajoitusten sekä kasvavan ääri-islamismin pelon vuoksi monet kristityt ovat muuttaneet maasta. Näin Palestiinaan jäävien kristittyjen määrä on nopeasti kutistumassa.

Selaa World Watch -listan maita

There are no more posts for this category / tag. Please add another one..

Lastenraamattuja jakamassa

Open Doorsin

Hyväntekijän lahjat

Osta joululahja, jonka arvoa ei voi rahassa mitata!

Käy kauppaan!

You have Successfully Subscribed!