Uutiset
13.11.2018

Pakistan pysähdyksissä Asia Bibin Korkeimman oikeuden voiton jälkeen

Pakistanilaisen Asia Bibin korkeimmassa oikeudessa saama vapauttava tuomio on aloittanut Pakistanissa protestien aallon. Asia Bibi on kristitty nainen, joka on seitsemän vuotta odottanut kuolemantuomiota syytettynä jumalanpilkasta. Islamilainen nouseva poliittinen puolue Tehreek-e-Labaik Pakistan (TLP) johtaa protesteja. Puolue on tunnettu juuri tämänkaltaisesta toiminnasta, joka vastustaa jumalanpilkkalakien muuttumista sallivammiksi.

Eilisiltana hallitus tapasi TLP:n johdon, mutta ei onnistunut saamaan aikaan sopimusta. Jälkikäteen hallitus ilmoitti, että matkapuhelinpalvelut keskeytettäisiin seuraavana päivänä 2.11.2018.

Maa on edelleen pysähdyksissä – koulut on suljettu, yliopistot ovat siirtäneet tenttejä, lennot ovat viivästyneet ja junat ovat muuttaneet reittejään protestien vuoksi. Monet päätiet on suljettu. Vahvistamattomat tiedot kertovat myös mielenosoittajien yhteenotoista poliisien kanssa.

Niin kutsuttu “Talibanin isä” Maulana Sami ul Haq puukotettiin kotonaan Rawalpindin kaupungissa. Mullah on äänekkäimmin vaatinut Asia Bibin vapauttamispäätöksen muuttamista. Hänen kuolemansa on nostanut pelkoa rajusta, väkivaltaisesta kostosta.

Kuitenkin afgaaniviranomaiset olivat juuri ennen murhaa ottaneet Sami ul Haqiin yhteyttä, jotta tämä auttaisi rauhanneuvotteluissa Talibanin suuntaan. Hänen murhassaan saattoikin olla kyse tästä, eikä Asia Bibin tapauksesta.

“Nämä ihmiset ovat kokoontuneet vaatimaan Asia Bibin hirttämistä,” kertoi Lahoressa toimiva toimittaja Asif Aqeel World Watch Monitorille. “He ovat myös tuhonneet omaisuutta ympäri maata. Busseja, riksoja ja moottoripyöriä on poltettu, ja kauppoja ryöstetty.”

Jotkut lähteet kertoivat Asia Bibin lentävän ulkomaille 24 tunnin sisällä ja olevan jo perheensä kanssa.

Asia Bibin syytteiden alullepanija – paikallisen  kylän imaami – on kuitenkin peräänkuuluttanut päätöksen laillista uudellee ntarkastelua. TLP on vaatinut Asia Bibin nimen lisäämistä maastapoistumiskieltolistalle, kunnes juridinen valitusprosessi on valmis.

Pakistanin hallitus oli aiemmin twiitannut, ettei  se aio lisätä hänen nimeään listalle lisäkäsittelyn ajaksi, mutta oli TLP:n paineen alla ilmeisesti pyörtänyt päätöksensä.

YouTubessa julkaistussa lehdistötilaisuudessa TLP uhkaili tuomarien henkeä, jos Asia Bibi vapautettaisiin, jo ennen kuin KO:n päätös oli julkistettu.

Asia Bibin puolustusasianajaja Saif ul-Malook kertoi vapautuspäätöksen jälkeen pelkäävänsä, ettei voi enää itsekään asua maassa. Riskit ovat hänen mukaansa kuitenkin olleet voiton arvoisia. Hän sanoi AFP:lle: “On parempi kuolla rohkeana ja vahvana miehenä kuin elää pelokkaana kuin hiiri. Autan lakiasioissa kaikkia ihmisiä.”

Maan kristitty vähemmistö (n. 2 % väestöstä) on erityisen huolissaan tilanteen mahdollisista vaikutuksista. Kirkotkin ovat hälytystilassa ja kristityt pitävät matalaa profiilia.

Paikallislähde kertoi, että “Pakistanin kristityt on suljettu koteihinsa”. “TV ei tarjoa mitään helpotusta, uutiset ovat vaikeita joka suunnalla ja puhelimet eivät toimi. Olemme niin huolissamme toinen toisistamme. Ääri-islamisteja vastaan on käynnissä suunnaton operaatio, mutta vieläkään ei ole mitään varmuutta Asian ja hänen perheensä tulevaisuudesta.”

Liittovaltion hallitus ei aio laittaa Asia Bibin nimeä maastapoistumiskieltolistalle, eikä vaatia uutta käsittelyä vapauttavasta tuomiosta. Valitusprosessin on lähettänyt puolue, jolla ei ole hallituksen kanssa mitään tekemistä.

Lähde