Selaa World Watch -listan maita

44. sijalla World Watch -listalla

Oman

WWL 2021: Sijalla 44, pisteitä 63/100
WWL 2020: Sija 42
WWL 2019: Sija 44
WWL 2018:
Sija 46

 

Alue: Lähi-itä / Pohjois-Afrikka

Vainon pääsyyt: islamistinen sorto, etninen vihamielisyys, hallinnon vainoharhaisuus 

Vainon taso: erittäin vakava

Väkiluku: 5,0 miljoonaa 

Kristittyjen määrä: 180 000

Pääuskonto: islam

Hallitusmuoto: yksinvaltainen monarkia

Johtaja: sulttaani ja pääministeri Qaboos bin Said Al-Said

Miksi Omanissa vainotaan kristittyjä?

Ulkomaalaisten kristittyjen yhteisöjä suvaitaan Omanissa, mutta niiden toimintaedellytyksiä rajoitetaan. Kristittyjen kokoontumisia valvotaan siltä varalta, että niissä esiintyisi poliittisia kannanottoja. Viranomaiset haluavat myös varmistaa, että Omanin kansalaiset eivät osallistu kristittyjen kokoontumisiin. Kaikkien uskonnollisten järjestöjen tulee rekisteröityä maassa virallisesti.

Miksi Omanin listaussijoitus on muuttunut?

Yhden pisteen lisäys edelliseen mittaukseen verrattuna johtui lähinnä painostuksen kasvusta kirkon piirissä. Kristittyihin on kohdistunut enemmän painostusta sen jälkeen, kun Omanin hallitus tehosti kristittyjen ja heidän toimiensa seuraamista.Sen seurauksena kristittyjen kokeman ahdingon keskiarvo nousi 12 pisteestä 12,5 pisteeseen.

Väkivaltaisuus puolestaan väheni kahdesta pisteestä 0,9 pisteeseen, mikä johtui lähinnä toimenpiteistä koronaviruksen torjumiseksi.

Omanilaisten kristittyjen oli myös vaikeampi muuttaa maan sisällä tai muuttaa ulkomaille kuin vuotta aiemmin.

Millaista Omanissa on elää kristittynä?

Omanissa perhe ja lähiyhteisö painostavat islamista kääntyneitä luopumaan kristinuskosta. Heidät saatetaan karkottaa kodeistaan ja irtisanoa työstään. Myös lasten huoltajuus- ja perintöasioissa voi ilmetä ongelmia.

Yhteiskunta on Omanissa hyvin konservatiivinen. Etenkin musliminaisen on vaikea lähteä seuraamaan Jeesusta.

Miten Open Doors auttaa Omanin kristittyjä?

Open Doors vahvistaa ja varustaa Arabian niemimaalla eläviä kristittyjä organisoimalla rukoustukea heidän puolestaan, levittämällä kirjallisuutta sekä kouluttamalla niin maallikkoja kuin pastoreitakin.

Osanottajien turvallisuuden takaamiseksi ohjelmista ei anneta julkisuuteen tarkkoja tietoja.

Kuinka sinä voit auttaa omanilaisia kristittyjä?

Voit tukea heitä rahalahjoituksin mahdollisuuksien mukaan.

closer
Lisätietoa

Vainoavat tahot

Islam on valtionuskonto, ja lainsäädäntö pohjautuu pääasiassa islamin lakiin. Hallitus rajoittaa jumalanpalvelusten pitämisen rakennuksiin, jotka on rakennettu nimenomaisesti tätä tarkoitusta varten lahjoitetuille maa-alueille. Julkinen käännyttäminen on kielletty. Yhteiskunta ja perheet karttavat islamista luopuneita. Islamista kristinuskoon kääntyneet joutuvat islam-vaikutteisten heimoperinteiden (kuten perheen kunnia) painostamiksi. Perheidentiteetin ja uskonnon sekoittuessa islamin jättäminen nähdään petturuutena perhettä kohtaan.

Omanissa sulttaani Qaboos on yksinvaltias. Hallitus rajoittaa käytännöllisesti katsoen kaikkia poliittisia toimintoja ja kansalaisoikeuksia sekä torjuu kovin ottein kaiken kritiikin ja erimielisyyden. Hallitus vaatii kansalaisiltaan kuuliaisuutta eikä salli mitään oppositioita. Vaikka ulkomaalaistaustaiset kristityt ovat melko vapaita harjoittamaan uskoaan, hallitus valvoo kaikkea toimintaa.

Vainojen ilmeneminen

Omanin yhteiskunta on konservatiivinen, ja heimosuhteet ovat tärkeitä. Islamin jättäminen nähdään petturuutena sekä heimoa että perhettä kohtaan, ja ne molemmat painostavat kääntynyttä palaamaan islamiin.

Omanin hallitus kannattaa aktiivisesti uskonnonvapautta, toisin kuin sen naapurimaat. Se ei kuitenkaan muuta sitä tosiasiaa, että maan laki perustuu sharia-lakiin. Se puolestaan sallii uskonnonvapauden vain, jos se ei riko vakiintuneita islamilaisia tapoja tai opetuksia. Sen lisäksi epädemokraattinen hallitus valvoo tarkasti kansalaisiaan, ja erityisesti vähemmistöjä.

Islamista kristinuskoon kääntyneet kokevat perheittensä ja yhteiskunnan tahoilta painetta luopua uskostaan. Heidät voidaan karkottaa kodeistaan ja työpaikoiltaan, ja lasten huoltajuus- ja perintöasioissa voi tulla ongelmia. Kaikki uskonnolliset yhteisöt joutuvat kirjautumaan viranomaisrekisteriin.

Ulkomaalaisten kristittyjen yhteisöjä suvaitaan, mutta tilat ovat rajatut ja tilaisuuksia valvotaan siltä varalta, ettei niissä esiinny poliittisia kannanottoja tai etteivät maan kansalaiset osallistu niihin.

Selaa World Watch -listan maita

Uutisia ja artikkeleita

Liity postituslistalle!

Sähköposteissa rukousaiheita, uutisia ja tiedotteita.

Kiitos, olet liittynyt rukoussähköpostin saajaksi.