Selaa World Watch -listan maita

44. sijalla World Watch -listalla

Oman

WWL 2019: Sijalla 44, pisteitä 59/100

WWL 2018: Sija 46

 

Asukasluku: 4,7 milj. (204 000 kristittyä)
Pääuskonto: Islam
Vainoamisen syy: Ääri-islam ja vainoharhainen itsehallinto

Vainoavat tahot

Islam on valtionuskonto, ja lainsäädäntö pohjautuu pääasiassa islamin lakiin. Hallitus rajoittaa jumalanpalvelusten pitämisen rakennuksiin, jotka on rakennettu nimenomaisesti tätä tarkoitusta varten lahjoitetuille maa-alueille. Julkinen käännyttäminen on kielletty. Yhteiskunta ja perheet karttavat islamista luopuneita. Islamista kristinuskoon kääntyneet joutuvat islam-vaikutteisten heimoperinteiden (kuten perheen kunnia) painostamiksi. Perheidentiteetin ja uskonnon sekoittuessa islamin jättäminen nähdään petturuutena perhettä kohtaan.

Omanissa sulttaani Qaboos on yksinvaltias. Hallitus rajoittaa käytännöllisesti katsoen kaikkia poliittisia toimintoja ja kansalaisoikeuksia sekä torjuu kovin ottein kaiken kritiikin ja erimielisyyden. Hallitus vaatii kansalaisiltaan kuuliaisuutta eikä salli mitään oppositioita. Vaikka ulkomaalaistaustaiset kristityt ovat melko vapaita harjoittamaan uskoaan, hallitus valvoo kaikkea toimintaa.

Vainojen ilmeneminen

Omanin yhteiskunta on konservatiivinen, ja heimosuhteet ovat tärkeitä. Islamin jättäminen nähdään petturuutena sekä heimoa että perhettä kohtaan, ja ne molemmat painostavat kääntynyttä palaamaan islamiin.

Omanin hallitus kannattaa aktiivisesti uskonnonvapautta, toisin kuin sen naapurimaat. Se ei kuitenkaan muuta sitä tosiasiaa, että maan laki perustuu sharia-lakiin. Se puolestaan sallii uskonnonvapauden vain, jos se ei riko vakiintuneita islamilaisia tapoja tai opetuksia. Sen lisäksi epädemokraattinen hallitus valvoo tarkasti kansalaisiaan, ja erityisesti vähemmistöjä.

Islamista kristinuskoon kääntyneet kokevat perheittensä ja yhteiskunnan tahoilta painetta luopua uskostaan. Heidät voidaan karkottaa kodeistaan ja työpaikoiltaan, ja lasten huoltajuus- ja perintöasioissa voi tulla ongelmia. Kaikki uskonnolliset yhteisöt joutuvat kirjautumaan viranomaisrekisteriin.

Ulkomaalaisten kristittyjen yhteisöjä suvaitaan, mutta tilat ovat rajatut ja tilaisuuksia valvotaan siltä varalta, ettei niissä esiinny poliittisia kannanottoja tai etteivät maan kansalaiset osallistu niihin.

Selaa World Watch -listan maita

Makeistehdas tuottaa toivoa

Tämän artikkelin on kirjoittanut lähettimme, joka on työskennellyt Lähi-idässä yhteistyökumppanillemme. Turvallisuussyistä emme voi julkaista yksityiskohtaista...