Lehdet Uutiset
31.10.2024

OD-Matka Turkkiin – Rinnakkais­todellisuus iranilaisten pakolaisten keskellä

Open Doorsin syyskuun rohkaisu- ja rukousmatka suuntautui Turkissa asuvien iranilaispakolaisten pariin. Heidän elämänsä on rajattua mutta uskonsa vahvaa.

Viiden hengen suomalaisryhmämme matka Turkkiin oli intensiivinen ja antoisa. Kohtasimme paikallisia iranilaisia kristittyjä pakolaisia, jotka elävät keskellä suuria haasteita.

Matkan aikana meille avautui heidän elämänsä monimutkainen todellisuus – rajattu elämä, mutta vahva usko. Heidän kärsimyksensä keskellä näimme, kuinka kristillinen yhteisö ja evankeliumin ilosanoma antavat heille syyn jatkaa eteenpäin.

Pakolaisten elämä avovankilassa

Matkalla tapasimme esimerkiksi Imanin, iranilaisen pastorin, joka on tehnyt merkittävää työtä iranilaisten pakolaisten parissa Turkissa. Iman itse on kokenut vainoa Iranissa ja ollut vankilassa uskonsa vuoksi.

Hänen tarinansa oli hyvin koskettava, sillä hän kertoi, ettei ole koskaan tuntenut olevansa niin lähellä Jeesusta kuin silloin, kun hän oli vangittuna. Tämä kokemus on tehnyt Imanista vahvan hengellisen johtajan, ja hänen esimerkkinsä inspiroi monia muita.

Iranilaiset pakolaiset elävät Turkissa olosuhteissa, joita he itse kuvaavat ”avo­vankilaksi”. Heidän täytyy asua tietyssä kaupungissa, eikä heillä ole passia tai lupaa matkustaa ilman erityistä matkustuslupaa. Tämä tekee heidän elämänsä erittäin vaikeaksi, sillä heillä ei ole keinoja parantaa omaa asemaansa tai tulevaisuuttaan.

Unelmana seurakuntien kasvu

Imanilla on suuri visio. Hän haaveilee siitä, että jokaisella Turkin 81 alueella olisi iranilainen kristillinen seurakunta tai kotiryhmä. Tämä unelma on samalla kertaa rohkea ja kunnianhimoinen. Turkkilaiset kristityt ovat jo vuosikymmeniä rukoilleet, että heidän maassaan olisi enemmän kristillisiä seurakuntia, ja nyt iranilaiset kristityt ovat ottaneet tämän rukouksen omakseen.

Tällä hetkellä Turkissa on jo useita iranilaisten pakolaisten ryhmiä, ja monet niistä kasvavat nopeasti. Työn kautta monet ovat tulleet uskoon, ja Iman pyrkii jakamaan evankeliumia mahdollisimman laajasti. Seurakuntien työ ei rajoitu pelkästään iranilaisiin pakolaisiin, vaan heillä on halu tavoittaa myös turkkilaisia, arabian puhujia ja muita maahan­muuttajayhteisöjä.

Myös Iranissa Jumalan Sana leviää jo nyt niin ”näkymättömien” kotikirkkojen kautta kuin vankilaolosuhteissakin. Vankilassa olleet kristityt sanoivat kertoneensa siellä evankeliumia sanoin ja palveluteoin.

Iranissa monet ihmiset tutustuvat kristinuskoon internetin kautta, mutta siellä on myös paljon väärää opetusta. Iman rukoilee, että nämä ihmiset löytäisivät luotettavaa opetusta ja saisivat suojan väärältä opetukselta.

Bahramin seurakunta ja nuorten haasteet

Matkamme jatkui pienempään kaupunkiin, jossa tapasimme Bahramin. Hän on iranilainen pastori, joka johtaa kristittyjen pakolaisten seurakuntaa. Kaupungissa asuu noin 1500 iranilaista pakolaista, joista noin kolmasosa on kristittyjä.

Bahram on itse tullut uskoon 1980-luvulla ja saanut opastusta armenialaiselta pastorilta, Haik Hovsepianilta, joka oli tunnettu marttyyri ja kirkon johtaja. Bahramin seurakunta on hyvin aktiivinen, ja he kokoontuvat säännöllisesti rukoilemaan ja tukemaan toisiaan.

Yksi suurimmista haasteista, joita Bahram kohtaa seurakuntansa kanssa, liittyy nuoriin pakolaisiin. Monet heistä ovat tulleet Turkkiin perheidensä mukana, mutta he tuntevat olevansa ulkopuolisia sekä Iranissa että Turkissa.

Heillä ei ole Iranista yhtä vahvoja, traumaattisia muistoja kuin vanhemmillaan, mutta toisaalta heidän tulevaisuutensa Turkissa on epävarma. Tämä aiheuttaa nuorille paljon turhautumista ja ahdistusta. Bahramin suuri rukousaihe onkin, että seurakunta voisi tarjota nuorille paikan, jossa he tuntevat olevansa osa yhteisöä ja jossa he voivat rakentaa tulevaisuuttaan.

OD-matkat

Viikonloppumatkalla 11.–13.4.2025 tutustumme Open Doorsin työhön sen päämajakaupungissa Harderwijkissä. Yövymme Gelderlandin maakunnan pääkaupungissa Arnhemissa, käymme Alankomaiden ulkoilmamuseossa ja ihailemme tulppaaneja sekä tuulimyllyjä. Mahdollisuus osallistua palmusunnuntain jumalanpalvelukseen.

Matkan hinta-arvio on 1000 € (sis. lennot, hotellit ja paikalliskuljetukset).

Lue lisää matkoista: Opendoors.fi/matkat