Nigeriassa piti olla presidentinvaalit 16.2.2019. Järjestäjäkomitea päätti kuitenkin siirtää vaaleja viikolla vaalien rehellisyyden ja vapauden varmistamiseksi. Maan koillisosissa Boko Haram haluaa hankaloittaa vaalien toteuttamista.
12.2. islamistit hyökkäsivät Magadalin kaupunkiin, jossa he surmasivat ainakin 4 ihmistä ja turmelivat omaisuutta. Tämä oli kolmas hyökkäys yhdeksän päivän sisällä, ja se sai ihmiset pakenemaan. Hyökkääjät kuitenkin tavoittivat pakenijat ja surmasivat osan heistä.
Eräs paikallinen asukas kertoo World Watchille: ”Boko Haram yrittää hävittää kristityt alueelta, ja he joutuvat pakenemaan vuorille. Pakoon lähteneet eivät pysty äänestämään vaaleissa.”
”Olemme pettyneitä hallintoon”
Vaalivoittoa tavoitteleva Nigerian nykyinen presidentti Muhammadu Buhari nousi valtaan 2015 luvaten vaientaa Boko Haramin. Toistaiseksi hän ei ole onnistunut tässä, vaikka väittääkin tuhonneensa ääri-islamistit.
YK on kuvannut Boko Haramia tämän päivän pahimmaksii kapinallisliikkeeksi. Se on surmannut yli 20 000 ihmistä, kaapannut yli 4000 naista ja tyttöä sekä ajanut sisäiseen maanpakoon yli 2 miljoonaa ihmistä.
”Monet kristityt ovat pettyneitä turvallisuuteen yleensä ja erityisesti kristittyjen asemaan pohjoisessa Nigeriassa. Hallintokoneisto on käytännössä muslimien vallassa, vaikka toisin väitetään,” sanoo Josin kaupungin rauhansovittelija, pastori Gideon Para-Mallam.
Hän jatkaa: ”Kristityt kaipaavat ennen kaikkea turvallisuutta. He haluavat kaapattujen tyttöjen vapauttamista, sekä muslimien että kristittyjen.”
Syyskuussa 2018 Boko Haram surmasi avustustyöntekijän ja uhkasi surmata 3 muuta panttivankiaan, joista yksi oli 14-vuotias kristitty koulutyttö Leah Sharibu. Leah ja yli 100 muuta tyttöä kaapattiin noin vuosi sitten. Muut tytöt vapautettiin, mutta Leah kieltäytyi kääntymästä muslimiksi.
Fulanien väkivalta
Boko Haram aiheuttaa levottomuutta Nigerian koillis- ja pohjoisosissa, mutta viime vuosina maan keskiosissa fulaniheimon jäsenten uskotaan surmanneen yli kuusi kertaa niin paljon nigerialaisia kuin Boko Haram. Viljelijöiden ja paimentolaisten väliset kiistat ovat maan suurin turvallisuusuhka.
Heinäkuussa 2018 väkivalta saavutti uuden huippunsa, kun hyvin aseistautuneet fulanipaimentolaiset hyökkäsivät 15 kylään tappaen yli 230 ihmistä. Yli 11500 maanviljelijää joutui pakenemaan maan eri puolille, eikä loukkaantuneiden määrää edes tiedetä.
Fulanien hyökkäykset ovat lähes jokapäiväisiä. 11.2.2019 fulanimiehet hyökkäsivät Alesen kylään, missä he ”säntäilivät ympäriinsä ja ampuivat sattumanvaraisesti”. Kyläläiset häätivät fulanit pois, mutta lähtiessään he hakkasivat kuoliaaksi 26-vuotiaan miehen.
Hyökkäystä seuranneen mielenosoituksen osallistujat kohtasivat alueella vaalikampanjaa pitämässä olleen kuvernöörin saattueen. Turvamiehet ampuivat väkijoukkoon, jolloin kolme ihmistä kuoli ja useita loukkaantui.
Kristityt kaipaavat tekoja, eivät puhetta
”Me haluamme nähdä Nigerian vaurauden jakaantuvan tasapuolisesti kaikille kansalaisillemme, haluamme korruptiovapaan hallinnon. Me kristityt haluamme tekoja sen puolesta, että kaikki nigerialaiset olisivat tasaveroisia, ei vain puhetta,” sanoo pastori Para-Mallam.
Afrikan väkirikkaimman valtion 196 miljoonasta asukkaasta noin 46 prosenttia on kristittyjä. He asuvat enimmäkseen maan eteläosissa. Muslimien määrä on suunnilleen sama, heistä valtaosa asuu pohjoisessa.
Vuoden 2019 Open Doorsin listalla ’50 maata, joissa kristittynä eläminen on vaikeinta’, Nigeria on sijalla 12. Lue lisää.