Kristityt Nigeriassa olivat vasta toipumassa reilun vuoden takaisista Fulani-militanttien tekemistä hyökkäyksistä, kun he jo joutuivat uusien iskujen kohteeksi tänä keväänä.
Fulani-militantit ovat surmanneet hyökkäyksissään ainakin 113 ihmistä kevään aikana Plateaun osavaltiossa Nigeriassa. Monet kristityt ovat saaneet surmansa, ja tuhannet ihmiset ovat joutuneet jättämään kotinsa.
Maaliskuun lopusta lähtien hyökkäyksiä on tapahtunut noin kahdeksalla paikkakunnalla Bokkosin ja Bassan paikallishallinnon alueilla. Kuolleiden määrä voi edelleen nousta. Kuusi henkilöä on kateissa ja lukuisia loukkaantunut. Yli 300 kotia on tuhottu, ja noin 3000 ihmistä on joutunut jättämään kotinsa.
Yksi hyökkäyksistä tehtiin sunnuntai-iltana 13. huhtikuuta kristittyjen yhteisöön Bassassa. ”43 ihmistä kuoli ja useita taloja poltettiin asukkaiden ollessa vielä sisätiloissa”, kertoo paikallinen yhteyshenkilö.
”Ihmiset elävät pelossa. Lapset eivät enää käy koulua, eikä edes jumalanpalveluksia voida pitää kirkoissa hyökkäyksiin varautumisen vuoksi.”
Titus Ayuba Alams
Maaliskuun lopulla tehdyissä hyökkäyksissä militantit surmasivat kolme kristittyä maanviljelijää, jotka olivat töissä pelloillaan. Vain muutama päivä tämän hyökkäyksen jälkeen militantit tappoivat 11 hautajaisiin kokoontunutta kristittyä. Surmattujen joukossa oli raskaana oleva nainen ja 10-vuotias tyttö. Huhtikuun alussa ainakin viisi ylistämään kokoontunutta kristittyä naista tapettiin.
Esimerkiksi Bokkosin kristilliset yhteisöt olivat vasta toipumassa vuoden 2023 iskujen sarjasta. Jouluaattona 2023 tehdyssä hyökkäyksessä oli saanut surmansa noin 200 kristittyä.
”Ihmiset elävät pelossa”, sanoo Titus Ayuba Alams, joka toimii paikallisviranomaisten erityisneuvonantajana. ”Lapset eivät enää käy koulua, eikä edes jumalanpalveluksia voida pitää kirkoissa hyökkäyksiin varautumisen vuoksi.”
Hyökkäyksillä murennetaan perheiden elantoa
Ensimmäiset hyökkäykset tapahtuivat lokakuuhun asti kestävän sadekauden alkaessa. Sadekausi on erityisen tärkeä pienviljelijöille, joiden on pystyttävä tekemään kylvötöitä saadakseen satoa ennen seuraavaa kuivaa kautta.
Suuri osa kotiseudultaan paenneista ihmisistä on maanviljelijöitä, joiden elanto on riippuvainen saadusta sadosta. Monet surmatuista ovat miehiä, joten perheet menettävät läheisensä lisäksi elättäjänsä. Samalla naisten sekä lasten asema muuttuu entistä haavoittuvammaksi.
Militantit kohdentavat hyökkäykset nimenomaan niin, että ne lamauttaisivat perheitä ja yhteisöjä pitkällä aikavälillä. Lisäksi hyökkäyksillä kristittyjä kyliä vastaan pyritään usein heikentämään ja tuhoamaan paikallisseurakuntia.
Kotiseudultaan paenneet kristityt ovat liittyneet niiden miljoonien muiden kristittyjen joukkoon, jotka ovat joutuneet pakenemaan väkivallan ja konfliktien vuoksi Nigerian lisäksi koko Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Monet päätyvät pakolaisleireille, joissa ei pystytä huolehtimaan kasvavasta pakolaistulvasta.
Rukoukset ja Nouse Afrikka -kampanja toivon lähteenä
Nouse Afrikka -kampanjan kautta annetut lahjat ovat elintärkeitä veljillemme ja sisarillemme. Avun tarve on yhä kriittinen.
”Meillä on neljä maansisäisten pakolaisten leiriä: yksi Bokkosissa, yksi Gombessa ja kaksi Hurtissa. Bokkosissa on yli 2 000 pakolaista, Hurtissa yli 4 000, samoin Gombessa”, kertoo pastori Arum, joka on Bokkosin alueen kristillisten yhdistysten puheenjohtaja.
”Rukoilkaa, että Herra täyttäisi tarpeemme ja että kristityt ympäri maailmaa tukisivat seurakuntiamme rukouksin ja – jos mahdollista – myös taloudellisesti.”
Tavoitteena on kertoa Britannian hallitukselle, YK:lle, EU:lle ja Afrikan unionille kristittyihin kohdistuvan väkivallan lisääntymisestä.
Nouse Afrikka -kampanja ei ole ainoastaan rahan keräämistä ja rukouksia vaan myös tiedottamista kristittyjen yhä vaikeammaksi käyvästä tilanteesta Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Tavoitteena on kertoa Britannian hallitukselle, YK:lle, EU:lle ja Afrikan unionille kristittyihin kohdistuvan väkivallan lisääntymisestä.
Lisäksi kampanja vaatii suojelua, oikeutta ja aiemman aseman palauttamista väkivallasta kärsiville veljillemme ja sisarillemme – myös niille, joiden elämää viimeisimmät hyökkäykset ovat ravistelleet.
Jos et ole vielä allekirjoittanut vetoomusta, allekirjoita se ja jaa sitä muille.