Uutiset
27.04.2017

Myös Intiassa hyökättiin kirkkoihin palmusunnuntaina

Kahteen kirkkoon tehtiin pommi-isku Egyptissä palmusunnuntaina. Samana päivänä kuitenkin myös viisi kirkkoa Intiassa oli hyökkäyksen kohteena – kaikki eri osavaltioissa. Intian pääministeriä Narendra Modia on kritisoitu siitä, että hän tuomitsi palmsunnuntain kirkkoiskut Egyptissä muttei sanonut mitään omassa maassaan tapahtuneista hyökkäyksistä.

Intian kirkkojen kansallisen neuvoston pääsihteeri, pastori Roger Gaikwad kertoi World Watchille: “Pääministeri Narendra Modi tuomitsi Egyptin pommi-iskut, muttei ole kiinnostunut itse hallitsemansa maan kristittyihin kohdistuneista uhkailuista ja hyökkäyksistä.”

Modi kirjoitti Twitterissä: “Olen syvästi järkyttynyt Egyptin iskuista. Tuomitsemme nämä iskut. Ajatukseni ovat uhrien perheiden luona ja rukoilen loukkaantuneiden puolesta.”

Intian evankelisten kirkkojen liitto (Evangelical Fellowship of India) on julkaissut lausunnon, jossa se ilmoitti pitävänsä erityisen tuomittavana kristittyjen kimppuun hyökkäämistä suurina juhlapyhinä, kuten palmusunnuntaina.

Neljää niistä viidestä osavaltiosta, joissa iskut tapahtuivat, hallitsee hindunationalistinen Intian kansalaispuolue BJP, joka on myös pääministeri Modin puolue. Hindunationalistiset ryhmittymät kuten BJP ja sen “katto-organisaatio” RSS “ vakuuttavat hinduenemmistölle, että kristittyjen ja muslimien kaltaiset vähemmistöt ovat uhka hindukansakunnalle.

Mitä tapahtui?
Seuraavat kuvaukset palmusunnuntain tapahtumista Intian viidessä eri osavaltiossa on saatu Intian evankelisten kirkkojen liitolta.

Madhya Pradesh (Sitabedin kylä, Khandwan alue)
Poliisien tukemat äärihindut keskeyttivät jumalanpalveluksen. Poliisi pidätti useita kristittyjä, muun muassa pastorit ja heidän vaimonsa. Kolme pastoria pidätettiin Madhya Pradeshin uskonnonvapauslain (“käännytyksen vastaisen lain”) nojalla.

Haryana (Kaithalin kaupunki)
Joukko äärihinduja keskeytti jumalanpalveluksen, jota johti Yashpal-niminen pastori. He uhkailivat ja pahoinpitelivät kristittyjä ja jättivät poliisiasemalle virallisen valituksen, jossa väitettiin, että kristityt käännyttävät ihmisiä pakolla. Poliisi pidätti kristityt.

Uttar Pradesh (Jahanpurin kylä, Ghazipurin alue)
Väkijoukko pieksi Believers Church -kirkon pastorin Krishna Paulin ja luovutti hänet poliisille. Paul vapautettiin, kun paikallisten seurakuntien johtajat selvittivät asian poliisin kanssa.

Rajasthan (Sri Ganganagarin kaupunki)
Äärihindut keskeyttivät jumalanpalveluksen Church of God -kirkon seurakunnassa. Seurakunnan johtaja Saji Mathew ja seitsemän muuta kristittyä pidätettiin ja vietiin poliisiasemalle. Kyläläiset olivat hindupapin avustuksella valittaneet kyläpäällikölle, että kristityt olivat harjoittaneet käännytystyötä.

Tamil Nadu (Keeranurin kaupunki, Dindigulin alue)
Viranomaiset keskeyttivät yksityisen rukoushetken Gunasekaran-nimisen miehen kotona. He valokuvasivat rukoilijoita ja ottivat myös videokuvaa. Sitten he käskivät rukoilijoiden lopettaa ja kielsivät heitä rukoilemasta enää ennen kuin ovat pyytäneet luvan viranomaisilta.