Uutiset
16.11.2023

Muista Israelin ja Gazan sodan jalkoihin joutuneita kristittyjä

Maailmanlaajan kirkon on aika vastata kutsuun olla valona pimeydessä nykyisessä konfliktissa. Open Doors ei ole mitään kansallisuutta, hallitusta tai uskontoa vastaan vaan on Jeesuksen puolella. Olemme huolissamme käynnissä olevasta sodasta ja sen vaikutuksesta siviiliväestöön.

Hamasin ja Israelin välinen sota jatkaa edelleen Gazan alueen tuhoamista. Israelilaiset ja palestiinalaiset kristityt pyytävät muuta maailmaa kiinnittämään huomiota tähän erittäin huolestuttavaan tilanteeseen. Etenkin palestiinalaiskristityt anovat kaikkia ihmisiä, maailmanlaajuinen kirkko mukaan lukien, muistamaan heitä.

Raamattu sanoo, että on vain yksi ruumis, yksi Henki ja yksi toivo (Ef. 4:4). Se liittää meidät Länsirannan ja Gazan alueen kristittyihin.

Palestiinalaiskristittyjen unohdettu ahdinko

Betlehemin raamattuopiston johtaja, palestiinalaispastori Jack Sara kuvaa hollantilaislehden haastattelussa: “Saamme sellaisen vaikutelman, että jopa kristillinen maailma on unohtanut meidät. Tuntuu, että palestiinalaisilla kristityillä ei ole merkitystä.”

Muistakaa vankeja, niin kuin olisitte itse kahleissa heidän kanssaan, muistakaa kidutettuja, tunteehan teidänkin ruumiinne kivun.

Hepr. 13:3

Alueella toimivien Open Doorsin kumppanien mukaan palestiinalaiskristityt kokevat jäävänsä loukkuun arabi-identiteettinsä ja kristillisen uskonsa väliin. He kokevat myös, että länsimaat suhtautuvat heihin epäluuloisesti, koska he ovat palestiinalaisia, ja että jotkut palestiinalaiset taas suhtautuvat heihin varautuneesti kristinuskon takia.

Messiaaniset juutalaiset kokevat samaa: heitä pidetään juutalaisuuden pettureina, ja heidän kristityt naapurinsa suhtautuvat heihin epäluuloisesti, koska he ovat israelilaisia.

Konfliktialueella toimivien Open Doorsin kumppanien mukaan palestiinalaiskristityt kokevat jäävänsä loukkuun arabi-identiteettinsä ja kristillisen uskonsa väliin. Arkistokuva kirkosta Beit Sahourissa.

Jeesuksen puolella, kaikkien kristittyjen rinnalla

Open Doors ei ole mitään kansallisuutta, hallitusta tai uskontoa vastaan. Olemme Jeesuksen puolella, mikä merkitsee sitä, että pyrimme toimimaan uhrautuvalla nöyryydellä sovinnon saavuttamiseksi ja pysymään kutsumuksessamme: vahvistamassa sitä, ”mikä vielä on jäljellä, sitä, mikä jo oli kuolemaisillaan” (Ilm. 3:2).

Open Doors on toiminut Pyhässä maassa vuosikymmeniä ja auttanut paikallisia kumppaneita ja seurakuntia kestämään painetta ja vainoa. Samoin kuin muutkin kristityt ympäri maailmaa Open Doors on erittäin järkyttynyt Hamasin julmista hyökkäyksistä Israeliin ja tuomitsee jyrkästi silmittömän väkivallan.

Open Doorsin perustaja Veli Andreas ei uskonut palestiinalaisten ja israelilaisten kristittyjen rinnalla seisomiseen vain periaatteellisesti.

Open Doors on myös huolissaan käynnissä olevasta sodasta ja sen vaikutuksesta siviiliväestöön. Myös Israelin pommittamilla alueilla loukkaantuu ja kuolee siviilejä. Open Doors on erityisen huolestunut Gazan alueen noin tuhannesta kristityistä* ja Länsirannan yli 45 000 kristitystä* sekä arabikristityistä ja messiaanisista juutalaisista Israelissa.

Open Doorsin perustaja Veli Andreas – joka tunnettiin parhaiten Sanan salakuljettajana – ei uskonut palestiinalaisten ja israelilaisten kristittyjen rinnalla seisomiseen vain periaatteellisesti. Hän tuki heitä käytännössä: matkusti alueelle lukuisia kertoja ja loi syvää yhteyttä sekä Gazan ja Länsirannan palestiinalaiskristittyihin että Israelin messiaanisiin juutalaisiin ja arabikristittyihin.

Veli Andreas myös järkytti maailmaa tapaamalla sekä Hamasin että Palestiinan islamilaisen jihadin johtajia. Hän ei pyrkinyt tapaamisiin järjestöjen hyväksymisen takia, vaan koska hän uskoi, että niiden johtajien oli ennen kaikkea muuta tultava tuntemaan Jeesus.

Kristittyjen kutsu olla valona

Aina kun se oli mahdollista, Veli Andreas käytti tilaisuudet puhua muslimijohtajille evankeliumin voimasta, joka voi muuttaa heidän elämänsä.

Kirjassa Veljiä vahvistamassa Veli Andreaksen sanat näyttävät nykytilanteessa profeetallisilta:

”Loputon konflikti sai minut voimaan pahoin, mutta vielä enemmän satutti tieto siitä, että kristityt veljeni ja sisareni joutuivat taistelujen keskelle. Jeesuksen seuraajat asuivat Israelissa, Länsirannalla ja Gazan alueella. – – Olin vakuuttunut siitä, että kristittyjen yhteisö voisi tehdä jotain. Ehkä olla vain valona.”

Jälleen kerran maailmanlaajan kirkon on aika vastata Jumalan kutsuun olla valona pimeydessä nykyisessä konfliktissa.

Open Doors on vakuuttunut siitä, että jälleen kerran maailmanlaajan kirkon on aika vastata Jumalan kutsuun olla valona pimeydessä nykyisessä konfliktissa.

Kutsumme sinut mukaan tukemaan Israelin ja Gazan sodan jaloissa eläviä kristittyjä näillä tavoilla:

1. Kuunnellaan alueella asuvien kristittyjen ääntä.

2. Rukoillaan heidän kanssaan ja heidän puolestaan.

3. Pyritään yksimielisyyteen kirkon piirissä.

Lämmin kiitos rukoksistasi ja tuestasi.

*Luvut ovat arvioita ja perustuvat OD:n tietoihin ennen sodan alkua.