Uutiset
20.05.2019

Mitä ramadan merkitsee kristityille?

Ramadan alkoi sunnuntaina toukokuun 5. päivänä. Muslimit paastoavat ruoasta ja juomasta kuukauden ajan joka päivä auringonnousun ja -laskun välisen ajan. Tarkoitus on pyrkiä lähemmäs Allahia ja etsiä anteeksiantamusta.

Monien kristittyjen elämä vaikeutuu ramadanin aikana. Ramadan voi olla heille hyvinkin vaarallinen. Maissa, joissa islam on valtionuskonto, kristittyjenkin oletetaan paastoavan. Heiltä vaaditaan kuuliaisuutta uskonnolle, joka ei ole heidän omansa. Elleivät he tee niin, siitä voi olla vakavia seurauksia. Vaarana on joutua väkivallan uhriksi tai jopa vankeuteen.

Viime vuonna Egyptissä joukko muslimeja lähestyi kristittyä miestä ramadanin aikana, koska he näkivät hänen juovan vettä keskellä päivää. Mies kertoo heidän kysyneen, miksi hän rikkoo ramadania. Hän kertoi muslimeille olevansa kristitty. Kun he kuulivat sanan “kristitty”, he kävivät hänen kimppuunsa ja hakkasivat hänet lähes tajuttomaksi. Sitten he pakenivat ja jättivät hänet makaamaan verissään maahan.

Ramadan on kuitenkin kristityille myös mahdollisuus. Monet heistä ajattelevat, että he voivat erityisesti tuolloin julistaa hyvää sanomaa muslimeille. Egyptiläinen kristitty johtaja kommentoi asiaa seuraavasti: ”Muslimiystävämme elävät pimeydessä. Heidän uskonsa mukaan armo on ansaittava. Se on sydäntä särkevää. Jos rakennamme elämämme Jeesuksen varaan, alamme nähdä ramadanin aikana voimassa olevat säännöt ja rajoitukset mahdollisuuksina kertoa ilosanoma.”

Rukoile ramadanin aikana seuraavien asioiden puolesta:

  • Pyydä, että muslimit paastotessaan ja etsiessään Allahia löytävätkin ainoan oikean Jumalan.
  • Pyydä kristityille rohkeutta tarttua tilaisuuteen ja kertoa uskostaan muslimeille.
  • Rukoile muslimitaustaisten uusien uskovien puolesta. Pyydä, että Pyhä Henki vahvistaa heitä ja auttaa heitä luottamaan Jumalaan.

Lähde