Uutiset
09.01.2019

”Minun täytyy tuomita tämä pahuus avoimesti” – pidätetty kiinalainen pastori

Kiinalainen pastori ja hänen vaimonsa, jotka pidätettiin sunnuntaina Lounais-Kiinassa 100 muun kirkon jäsenen kanssa, ovat syytettyinä valtion aseman horjuttamisesta. Tästä voi seurata jopa viiden vuoden vankeustuomio.

Pastori Wang Yi ja hänen vaimonsa Jiang Rong sekä muut protestanttisen Early Rain Covenant Church -kirkon jäsenet Chengdun suurkaupungista oli otettu kiinni kirkosta, kotoansa tai kaduilta poliisin järjestämässä ratsiassa.

Wang on otettu huostaan rikollisesta toiminnasta ja hänen vaimonsa asetettu “valvottuun, erikseen määrättyyn oleskelupaikkaan”, South China Morning Post- lehti (SCMP) uutisoi 13. joulukuuta. Pariskunnan 11-vuotias poika on tällä hetkellä Wangin äidin Chen Yaxuen, 73, luona ja molemmat on asetettu poliisin ympärivuorokautiseen  valvontaan.

Laitonta toimintaa

Tiistaina 12. joulukuuta poliisi pidätti myös Wangin assistentin, Li Yingqiangin, “riitojen aiheuttamisesta ja ongelmiin yllyttämisestä”.

Li oli piiloutunut ensimmäisen ratsian aikaan ja päivitti tietoja sosiaaliseen mediaan AsiaNews -lehden mukaan, joka siteerasi Lin sanoneen ennen pidätystään: “Vaikka olemme painetut alas, kokoontumisemme ja ylistyksemme jatkuu, koska uskomme on todellista. Vaino on hinta, joka kannattaa maksaa Jumalan seuraamisesta. Toivomme monen muun kiinalaisen kirkon nousevan rinnallemme avaamaan suunsa ja seisomaan rinnallamme.”

Kaksi päivää Wangin pidätyksen jälkeen kirkon jäsenet julkaisivat kirjeen, jonka pastori oli kirjoittanut syyskuussa ja ohjeistanut julkaisemaan sen, mikäli hän katoaisi 48 tuntia pidemmäksi aikaa. Siinä hän kirjoitti kunnioittavansa “viranomaisia, jotka Jumala on asettanut Kiinaan” ja että hänen tavoitteensa ei ole ollut muuttaa instituutioita. Kuitenkin hän mainitsi valtiojohdon vainon kirkkoa kohtaan “todella pahaksi ja laittomaksi toimenpiteeksi”.

“Kristillisen kirkon pastorina minun täytyy tuomita avoimesti ja ankarasti tämä pahuus. Kutsumus, jonka olen saanut, vaatii minua vastustamaan väkivallattomasti niitä ihmisten tekemiä lakeja, jotka ovat eivät tottele Raamattua ja Jumalan käskyjä”,  hän kirjoittaa.

Human Rights Watch -järjestö on vaatinut Kiinan hallitusta vapauttamaan välittömästi pastorin sekä hänen kirkkonsa jäsenet.

“Protestanttisen kirkon sulkeminen Chengdussa on toimenpide, jossa ruumiillistuvat Xi Jinpingin hallituksen leppymättömät hyökkäykset uskonnonvapautta kohtaan Kiinassa. Se pilkkaa väitettä, jonka mukaan hallitus kunnioittaa uskonnollisia suuntauksia”, kertoi Kiinan tutkija Yaqiu Wang.

Vaikka Early Rain on ”maanalainen” kirkko, se on tunnettu avoimesta toiminnastaan: se julkaisee verkossa saarnoja ja opintoja  sekä osallistuu katuevankeliointiin. Kirkolla on myös oppilaitoksia, joissa voi opiskella pastoriksi sekä peruskoulu, jossa käy 40 lasta. Kirkon viikottaiset kokoontumiset eri paikoissa Chengdussa keräävät noin 800 kävijää.

Kuten World Watch Monitor on raportoinut, kristityt ja kirkko ovat mysteeri Kiinan valtiolle. “CCP uskoo kirkon olevan epätasapainoa aiheuttava voimatekijä, mutta ei siksi, että se olisi paha. Itse asiassa paikalliset yhteisöt ja viranomaiset kokevat paremminkin, että kristityt ovat hyviä ihmisiä”, Aaron Ma, Aasian oloihin perehtynyt Open Doorsin tutkija sanoi kesäkuussa.

Lähde