Tuoreet islamistimilitanttien tekemiksi arvioidut iskut Mosamboikissa ovat herättäneet huolen jihadistien ilmaantumisesta eteläiseen Afrikkaan. Alueella ei aiemmin ole juurikaan ollut harmia ääri-islamista.
Ennen lokakuun 2017 hyökkäyksiä Mocimboa da Praian kaupunkiin lähellä Tansanian rajaa Mosambikissa ei juurikaan oltu kuultu jihadisteista. Hyökkäyksessä kuoli kaksi poliisia ja 14 hyökkääjää.
14. kesäkuuta 2017 julkaistussa artikkelissa eteläafrikkalainen ’Institute for Security Studies’ (ISS) kertoo nousevasta jihadistiliikkeestä. Artikkeli ’Is another Boko Haram or al-Shabaab erupting in Mosambique?’ perustuu paikallisten asiantuntijoiden tuoreeseen selvitykseen aiheesta.
Alku
Lokakuun hyökkäys oli ensimmäinen 20 hyökkäyksestä, jotka vaativat yhteensä yli 50 kuolonuhria Cabo Delgadon maakunnassa. Hyökkääjät käyttivät itsestään nimeä Ahlu Sunnah Wa-Jamâ (lyhennettynä Al-Sunnah), joka tarkoittaa suunnilleen ’profeetan perinteen noudattajat’. Paikalliset asukkaat käyttävät kuitenkin heistä nimeä Al-Shabaab, vaikkakaan ryhmä ei muodollisesti kuulu somalialaiseen Al-Shabaab-terrorijärjestöön.
Ryhmä ilmaantui Cabo Delgadon alueelle 2013 tai 2014 uskonnollisena ryhmänä. Sotilaallisen toiminnan he aloittivat kuitenkin vasta vuonna 2015.
Lokakuusta -17 lähtien iskuja on tehty harvakseltaan, mutta 27.5.2018 hyökkääjät surmasivat 10 aseistamatonta siviiliä ja polttivat useita taloja Monjanen kylässä Macomian alueella.
Mosambikin valtion turvallisuusjoukot väittivät hyökkääjien olevan tavallisia sissejä eikä terroristeja. ISS:n asiantuntijoiden mielestä raa’at hyökkäykset siviilejä vastaan kuitenkin osoittavat Al-Shunnan kiristäneen terrorikampanjaansa.
Laajempi kuva
Tähän asti eteläisessä Afrikassa on havaittu hyvin vähän islamilaista terroristitoimintaa, toisin kuin Sahelin ja Saharan alueella, missä toimii useita ISIS/AlQaida-ryhmiä, tai itäisessä Afrikassa, missä Al-Shabaab on kylvänyt kauhua Keniassa ja sen naapurimaissa, aivan samoin kuin Nigeriassa, missä Boko Haramin harjoittama väkivalta on häirinnyt sekä Nigerian, Tshadin että Kamerunin rauhaa. Viime vuosina islamistit ovat aktivoituneet myös Suurten Järvien alueella. Esimerkiksi Muslim Defense International, joka aiemmin tunnettiin nimellä Alliance of Democratic Forces (ADF), ja monet muutkin aseelliset ryhmät ovat näkyvästi esillä.
Al-Sunna on kohdistanut hyökkäyksensä Cabo Delgadon alueelle, jossa muslimeja on noin 58 % väestöstä, kun koko Mosambikissa muslimien osuus on vain noin 18 % väestöstä.
ISS:n mukaan suurin osa Al-Sunnan jäsenistä on ’yhteiskunnallisesti syrjäytyneitä, kouluttamattomia nuoria, enimmäkseen Mwani-heimosta’. Mukaan värvätään myös naapurimaista muuttaneita nuoria miehiä.
ISS mainitsee Mosambikin köyhimmän maakunnan ’murenevan yhteiskuntajärjestyksen’ ja ’poliittisen syrjäytymisen’ osasyinä alueen nuorison radikalisoitumiseen.
Koulutus ja rahoitus
Taistelijoita koulutetaan sekä paikallisesti – usein kouluttajina on tyytymättömiä poliiseja ja turvamiehiä – että naapurimaissa, missä kouluttajina on Al-Shabaabin palkkaamia sotapäälliköitä. Koulutuksessa toistuvat Sharian eli islamilaisen lain toimeenpanovaatimukset, kielto lähettää lapsia valtion kouluihin ja väite siitä, että koulutuksen kohteena olevalla alueella islamia ei harjoiteta oikealla tavalla.
Al-Sunnan taistelijat on helppo tunnistaa: heillä on valkoinen turbaani, kaavut ja pitkät mustat shortsit, kalju pää ja pitkä, siistimätön parta. Heillä on valkoiset aseet, jotka ovat jihadin ’tunnusmerkki’.
ISS:n tutkijat ovat varoittaneet, että Al-Sunnan toiminta muistuttaa Boko Haramin ja muiden väkivaltaisten islamistiryhmien toiminnan alkuvaihetta.
Rahoituksensa Al-Sunna hankkii laittomilla toimilla kuten puun, hiilen, norsunluun ja rubiinien salakuljetuksella sekä lahjoitusvaroin.