Selaa World Watch -listan maita

37. sijalla World Watch -listalla

Meksiko

WWL 2021: Sijalla 37, pisteitä 64/100
WWL 2020: Ei sijoitusta
WWL 2019: Sija 39
WWL 2018: Sija 39
WWL 2017: Sija 41
WWL 2016: Sija 40

 

Asukasluku: 130,2 milj. (124,9 milj. kristittyä)
Pääuskonto: Kristinusko, pääosin roomalaiskatolisuus
Vainoamisen syy: Systemaattinen korruptio

Vainoavat tahot

Meksikossa vainon muodot vaihtelevat, ja hallituksen korruptoituneisuus on vähentänyt kristittyjen suojelua. Pahimmillaan vaino ilmenee rikollisryhmien hyökkäyksinä pappeja vastaan.

Heimoryhmien johtajat hyökkäävät kristityksi kääntyneitä omiaan vastaan. Lisäksi sekularismi on lisääntynyt eri ääriryhmien vaikutusvallan lisääntyessä (esim. sukupuolivähemmistöt). Nämä ryhmät yrittävät hävittää uskonnon näkyvyyden julkisuudesta. Tämä koskee erityisesti perheen ja syntymättömien lasten oikeuksien puolustamista.

Katolisella kirkolla on kuitenkin edelleen erityisasema, ja tämä luo jännitteitä muiden kristittyjen ryhmien kesken, esimerkiksi uusien liikkeiden kuten helluntailaisuuden ta katolisen kirkon uudistusliikkeen välillä.

Miksi Meksikon listasijoitus on muuttunut?

Meksikon pisteet ovat nousseet neljällä vuoden 2020 listasta. Syynä pisteiden nousuun on pääasiassa järjestäytynyt rikollisuus.

Rikolliset hyötyvät sekä maan epävakaasta sosiopoliittisesta tilanteesta että koronaviruskriisistä. He ovat vahvistaneet alueellista hallintaansa ja saattaneet kristityt haavoittuvaan asemaan ja lukuisten väkivallantekojen kohteiksi.

Yhteisöjen syntyperäiset viranomaiset ovat nousseet vastustamaan kristittyjä, jotka eivät noudata perinteisiä tapoja.

Maassa on myös maallistumisesta johtuvaa suvaitsemattomuutta. Radikaalit ryhmät vastustavat kirkon toimintaa ja kristittyjä.

Vainojen ilmeneminen

Vaino koskee kaikkia seurakuntia Meksikossa, mutta se ei kohdistu kaikkiin yhtä voimakkaasti eikä samanlaisena.

Esimerkiksi maallinen suvaitsemattomuus vaikuttaa kaikkiin, jotka tuovat kristillisiä näkemyksiään esiin julkisissa keskusteluissa. Heitä häiritään, arvostellaan ja pilkataan. Järjestäytyneen rikollisuuden hallitsemilla alueilla toimiviin kirkkoihin tehdään hyökkäyksiä, työntekijöille langetetaan kuolemantuomioita ja kristittyjä johtajia murhataan. Tavoitteena tällä kaikella on seurakuntien pelottelu ja vaientaminen. Näitä hyökkäyksiä tehdään, koska rikolliset kokevat papit uhkana omalle toiminnalleen.

Täysin erilaista on vähemmistöheimolaisten kristityksi kääntyneiden kohtelu: kristittyjä perheitä karkotetaan kodeistaan, koska he ovat hylänneet heimotavat. Katolisen kirkon ulkopuoliset ryhmät kärsivät alemmuudentunteesta, eikä heillä ole samoja etuja kuin katolisilla.

Selaa World Watch -listan maita

Uutisia ja artikkeleita