Lokakuussa 2023 syttynyt sota on ajanut Gazan kristityt äärimmäiseen ahdinkoon. Tällä hetkellä Gazassa on jäljellä vain noin 600 kristittyä, jotka elävät puutteessa ja pelossa, mutta pitävät kiinni uskosta ja yhteisöllisyydestä kirkon suojissa.
Israelin ja Hamasin välinen sota alkoi lokakuussa 2023. Hamas, jota Yhdysvallat ja Euroopan unioni pitävät terroristijärjestönä, on hallinnut Gazaa vuodesta 2007 lähtien.
Sodan syttymisen jälkeen Gazaan on jäänyt arviolta vain 600 kristittyä. Ennen sotaa heitä arvioitiin olevan 1 000. Suurin osa Gazaan jääneistä kristityistä asuu edelleen niissä kirkkorakennuksissa, joihin he pakenivat heti sodan alussa. Paikallisella yhteistyökumppanillamme oli äskettäin harvinainen tilaisuus haastatella yhtä heistä.
Perusasioista puutetta
Sota on jatkunut lokakuusta 2023 lähtien. Miltä sinusta tuntuu tällä hetkellä?
Tilanne on erittäin vaikea kaikille. Hinnat nousevat jälleen pilviin. Raja on suljettu, mikä tarkoittaa, että tavaraa ei ole tulossa maahan. Mitään merkittävää apua ei ole tullut. Kadut ovat täynnä pelkoa – liikkuminen paikasta toiseen on lähes mahdotonta. Ihmisillä ei ole enää koteja – he asuvat teltoissa kaduilla. Ihmisten mieli on murskattu.
Ei ole toivoa rauhasta. Edes perusasioita ei ole saatavilla. Infrastruktuuri puuttuu, kunnollinen viemärijärjestelmä puuttuu. Puhdasta vettä ei ole saatavilla edes lapsille. Etsimme läpi koko kaupungin, jotta olisimme löytäneet maitoa vauvalle. Vanhuksia varten kuljimme apteekista toiseen etsimässä lääkkeitä, joita myytiin järjettömään hintaan. Se oli kauheaa.
Millainen on tavallinen päivä suojassa kirkon rakennuksissa?
Kun heräämme aamulla, rukoilemme yhdessä, sitten valmistamme aamiaisen ja istumme ja juttelemme kahvin ääressä. Siivoamme huoneemme ja jokainen tuulettaa oman patjansa. Seuraamme uutisia parhaamme mukaan, vaikka internet-yhteys ei ole hyvä. Myös puhelinyhteydet katkeavat monesti pitkäksi aikaa.
Pystymme menemään ulos, mutta liikkuessa ulkona pitää olla hyvin varovainen. Äskettäin lähistöllä räjähti pommi, joten emme uskalla liikkua vapaasti.
Yritämme kokoontua yhdessä perheen kanssa ja viettää aikaa nuorten kanssa. Tietysti rukous on osa jokapäiväistä elämäämme. Viikonloppuisin osallistumme sunnuntain messuun.
Ensimmäisenä jouluna sodan alkamisen jälkeen emme pystyneet tekemään mitään erityistä jouluohjelmaa. Mutta viime vuonna yritimme tehdä jotain vanhusten ja lasten takia. Onnistuimme hankkimaan muutamia joululahjoja ja järjestimme toimintaa kirkossa. Halusimme tuottaa lapsille iloa ja auttaa heitä siirtämään ajatukset pois sodan aiheuttamista vaikeuksista.
Kirkossa asuu paljon ihmisiä. Mikä on vaikein koettelemus, jonka olet kohdannut?
Perustarvikkeiden, kuten jauhojen, dieselin ja kaasun toimittaminen on vaikeaa. Esimerkiksi me tarvitsemme jauhoja, jotta saamme jokapäiväistä leipää kaikille kirkossa oleville. Jauhosäkin hinta on kohonnut 2 000 sekeliin (548 dollaria).
Diesel maksoi aiemmin noin kaksi dollaria litralta; nyt se maksaa 98 sekeliä (26,47 dollaria) mustassa pörssissä. Meillä ei ole vesijohtoja, joten tarvitsemme dieseliä veden pumppaamiseen 450 hengelle pyykinpesuun, siivoukseen, vaatteiden pesuun ja kylpemiseen.
Meidän piti hankkia generaattori ja antaa johto naapurikoulullemme, joka saa vettä. He pumppaavat veden, ja jaamme sen läheisille perheille. Teimme erityisiä vedenjakelupisteitä.
Kiristyviä välejä ja ryöstettyjä koteja
Miten ihmissuhteenne toimivat tällaisten koettelemusten edessä?
Alussa kaikki pitivät toisistaan huolta ja kutsuivat toisiaan kahville. Ihmisten välillä oli rakkautta ja lämpöä.
Mutta jonkin ajan kuluttua ihmiset alkoivat murtua. Nyt kaikki ovat henkisesti uupuneita. He saattavat huutaa toisilleen pienimmästäkin asiasta. Ihmisistä on tullut hyvin nopeita suuttumaan.
Kun konflikteja syntyy, kuuntelemme molempia osapuolia. Otamme selvää siitä, kuka aloitti riidan. Lasten kanssa kokoamme heidät yhteen, yritämme sovittaa yhteen eri näkökulmia ja istumme ryhmänä ratkaisemaan asioita.
Jotkut perheet palasivat hiljattain koteihinsa. Mitä he löysivät?
Massiivista tuhoa. Noin 80 prosenttia kaupungin kristittyjen kodeista on tuhottu ja ryöstetty. Kaikkein tuskallisinta on nähdä omaisuutensa olevan myytävänä torilla. Näin kävi minulle ja serkulleni.
Talot kaipaavat isoa remonttia. Ei ole sähköä eikä vettä. Ostamme sähköä – yksi kilowatti maksaa 30 sekeliä (8,10 dollaria), ja se tuskin riittää puhelimen lataamiseen tai virtaan yhtä pientä lamppua varten.
Liikennelaitosta ei ole. Käytämme aasinkärryjä tai vanhoja autoja, ja kuljettaminen on erittäin kallista. Jos kyyti maksoi aiemmin kaksi sekeliä (54 senttiä), se maksaa nyt noin 10 sekeliä (2,70 dollaria).
Noin 50 kristittyä on edelleen Deir al-Balahin eteläosassa. Oletko heihin yhteydessä?
Jotkut menettivät kotinsa ja odottavat rajan avautumista, jotta he voivat lähteä. Aselevon jälkeen monet ihmiset palasivat tarkastamaan kotiaan ja tapaamaan läheisiään.
Mutta kun sota alkoi uudestaan, raja suljettiin jälleen. Nyt he ovat jumissa. Jos raja avautuu, he suuntaavat Egyptiin ja sitten ehkä muihin maihin.
Kirkko säilyy, jos kristityt jäävät
Millaisena näet Gazan kristittyjen tulevaisuuden? Onko kirkolla toivoa?
Tällä hetkellä meitä on noin 600 henkilöä. Gazan kirkko säilyy, ja jos kristityt jäävät, elämää on edelleen, mutta se tulee olemaan vaikeata.
Gazan nuorten kristittyjen avioituminen tulee olemaan vaikeaa pienentyneen väestön vuoksi. Sukulaisten väliset avioliitot voivat lisääntyä, mikä saattaa johtaa terveysongelmiin tulevaisuudessa.
Kuinka uskosi kestää kaiken tämän kanssa?
Raamattu sanoo: ”Autuaita olette te, kun he herjaavat ja vainoavat teitä ja valheellisesti puhuvat teitä vastaan kaikenlaista pahaa minun nimeni tähden.” Meidän tulee kestää ristimme ja kantaa se. Ristimme on raskas, koska tämä sota on ollut meille erittäin kova.
Kuinka muualla asuvat kristityt voivat rukoilla puolestasi?
Rukoile, että rauha palaa tähän Rauhan ruhtinaan maahan. Rukoile rauhaa, joka lähtee Jeesuksen seimestä ja saapuu Gazaan. Rukoile, että verenvuodatus loppuu. Rukoile, että kaupunki jälleenrakennetaan nopeasti ja että elämä palaa entiselleen. Rukoile, että Gazassa eläisi jatkuvasti kristittyjä. Rukoile meidän jokaisen puolesta täällä. Muistakaa meitä rukouksissanne.
Paikallisen yhteistyökumppanimme kautta Open Doors jatkaa kristittyjen tukemista Gazassa toimittamalla ruokaa ja muita perustarvikkeita. Kun emme pysty tapaamaan kristittyjä kasvokkain, tarjoamme heille traumatukea internetin välityksellä.
Rukoile
- Rukoile Gazan, Israelin, Länsirannan, Libanonin ja muiden alueiden puolesta, joihin tämä sota vaikuttaa.
- Rukoile kestävää rauhaa ja oikeudenmukaisuutta Pyhässä Maassa.
- Rukoile sodan ja verenvuodatuksen loppumista.
- Rukoile kaupunkien nopean jälleenrakentamisen ja elämän entiselleen palaamisen puolesta.