Uutiset
25.05.2023

Manipurin kriisi: Miten Open Doors auttaa alueen eri heimojen kristittyjä

Koillis-Intian Manipurin osavaltiossa kärjistyneet väkivaltaisuudet ovat aiheuttaneet valtavia aineellisia vahinkoja ja maan sisäisten pakolaisten aallon. Open Doors seuraa tilanteen kehittymistä ja tukee kriisin keskellä eläviä intialaiskristittyjä sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä.

Etnis-uskonnollinen konflikti Manipurin eri heimojen välillä leimahti väkivallaksi toukokuun alussa järjestetyn rauhanomaisen mielenosoituksen jälkeen. Myös Open Doorsin paikalliskumppanit ovat kärsineet kipeitä menetyksiä ja ovat joutuneet hakemaan turvaa pakolaisleireiltä.

”Useimmat kristityt ovat traumatisoituneita.”

Kuber*, kuki-heimon kristitty

Open Doorsin paikalliskumppanit välittivät paikallisten kristittyjen todistuksia tilanteesta toukokuun alun väkivaltaisuuksien aikaan:

“On hyvin vaikea luonnehtia maamme tilannetta. Uskon, että Jumala suojelee meitä nyt ja jatkossakin,” kuki-heimoon kuuluva kristitty Kuber* sanoo.

”Useimmat kristityt ovat traumatisoituneita. Tarvitsemme seurakuntien rukousta: pyydän, että rukoilette puolestamme. Rukoilkaa tilanteen ja paikallisten kristittyjen puolesta.”

Meitei-heimoon kuuluva Richard* toteaa: “Silmiemme edessä tapahtuva väkivalta on käsittämätöntä. Emme pysty lopettamaan itkemistä. Jumala pelastakoon kansansa.”

Palaneita autoja ja roskaa asfalttitien varrella.
Open Doors tukee Manipurin kriisin keskellä eläviä kristittyjä tarjoamalla hätäapua ja myöhemmin auttamalla palautumaan henkisesti, hengellisesti ja myös aineellisesti.

Kuinka Open Doors auttaa alueella?

Tällä hetkellä Open Doorsin paikalliset yhteistyökumppanit ovat Koillis-Intiassa auttamassa sekä kuki- että meitei-heimon kärsiviä uskovia tarjoamalla heille hätäapua, kuten ruokaa ja avustuspakkauksia.

He ovat myös nimenneet kuusi aluetta, joilla tarvitaan apua pikaisesti:

  1. Imphal
  2. Churachandrapur
  3. Thoubal
  4. Imphal, itäinen ja läntinen
  5. Kakchingin piirikunta
  6. Bishnupurin piirikunta

Imphal ja Churachandrapur ovat tällä hetkellä kriittisimmät ja vaikeapääsyisimmät alueet.

Vastauksemme tapahtuu kolmessa vaiheessa:

  1. Nopea reagointi. Hätäavun ja lääketieteellisen avun antaminen. Oikeusavun tarjoaminen niille, jotka haluavat tehdä valituksen kokemastaan väkivallasta tai omaisuutensa tuhoamisesta.
  1. Palautuminen. Väkivallan päätyttyä uskovien auttaminen paluussa normaaliin elämään. Tarjoamme talojen rakentamiseen kattopeltiä ja muuta materiaalia. Selvitämme niiden toimeentulomahdollisuuksia, jotka ovat muuttaneet tasangoilta vuoristoon ja menettäneet työnsä. 
  1. Hengellinen elpyminen ja henkinen tuki. Tarjoamme traumaterapiaa ja seminaareja. ”Vaikka he saavat ruokaa ja suojaa, myös haavoitetun sydämen tuskan täytyy päästä ulos. Haluamme palvella heitä olemalla läsnä ja kulkemalla heidän rinnallaan”, kertoo paikallinen kenttätyöntekijä.
Kasapäin kaadettuja ulkokasveja ja roskaa kaupunkiasutuksen pihamaalla.
Väkivaltaisuuksien vaikutukset viestivät siitä, kuinka haavoittuvia Intian kristityt ovat. Useimmissa osavaltioissa kristityt ovat pienempi vähemmistö kuin Manipurissa.

Mitä maailmanlaajuinen kirkko voi tehdä?

On tärkeää, että maailmanlaajuinen kirkko tukee Intian Manipurin vainottuja kristittyjä, rukoilee heidän puolestaan ja pitää heidän asiaansa esillä. Kyseessä on paljon enemmän kuin vain etninen yhteenotto. Manipur tunnetaan siitä, että siellä on paljon kristittyjä (40 prosenttia väestöstä) ja vahvoja kirkollisia ryhmiä.

Kristityt protestoivat kokemaansa epäoikeudenmukaisuutta vastaan. Protesti muuttui väkivaltaiseksi, ja molemmat yhteisöt – sekä kristityt kukit että pääasiassa hindulaiset meiteit – kärsivät, pahemmin kuitenkin kristittyjen yhteisö.

Voi kestää vuosikymmeniä, ennen kuin yhteisö on järjestäytynyt uudelleen ja on yhtä vahva kuin ennen.

Viimeisimmän kenttäraportin mukaan yli 230 kirkkoa on poltettu, yli 1 000 kristittyjen kotia ja kristillistä rakennusta on tuhottu ja yli 60 kristittyä on kuollut. Yli 10 000 kristittyä on muuttanut turvallisemmille alueille. Voi kestää vuosikymmeniä, ennen kuin yhteisö on järjestäytynyt uudelleen ja on yhtä vahva kuin ennen.

Tapaus viestii myös siitä, kuinka haavoittuvia Intian kristityt ovat. Useimmissa osavaltioissa kristityt ovat pienempi vähemmistö kuin Manipurissa, ja jos Manipurin kristityt joutuvat maalitauluksi ja heitä vastaan hyökätään, miten paha onkaan muiden osavaltioiden tilanne?

Ihmisiä jonossa autoissa ja skoottereissa asfalttitiellä.
Pakolaisvirran lisäksi Manipurin kriisi on nostanut polttoaineen hintaa sekä rajoittanut sen saatavuutta. Kuvassa paikallisia jonottamassa polttoainetta.

Miten Open Doorsin tukijat voivat auttaa?

Open Doorsin paikallista seurakuntaa edustavat yhteistyökumppanit ovat vastanneet ihmisten välittömiin tarpeisiin ja valmistautuvat nyt tarjoamaan myös pitkäkestoista tukea. Lahjallasi voit mahdollistaa molempien tukimuotojen tarjoamisen kärsiville perheille.

Mikäli varoja jää yli, ne käytetään Intian kristittyjen auttamiseen heidän kohdatessaan päivittäistä painostusta ja joskus myös väkivaltaa uskonsa vuoksi.

Anna lahjasi hätäapuun ja pitkäkestoiseen tukeen

Miksi kristittyjen on tärkeää toimia ja auttaa juuri nyt?

On tärkeää toimia nyt, koska tuhannet kristityt ovat jääneet ilman kotia ja tulonlähdettä. Ennen  niin vahvan kristityn yhteisön kirkot, kodit ja yritykset on poltettu maan tasalle.

Kristityt ovat lannistuneita menetettyään lähes kaiken, minkä omistivat ja minkä hyväksi tekivät työtä. On tärkeää kohdata juuri nyt heidän välittömät käytännön tarpeensa. Kun näihin tarpeisiin on vastattu, meidän tulee auttaa heitä myös pitkäkestoisissa käytännöllisissä ja hengellisissä tarpeissa.

Meidän on toimittava heti, jotta tämä vahva kristillinen yhteisö, joka toimi toivon majakkana kristityille kautta maan, voisi nousta jälleen.