Selaa World Watch -listan maita

15. sijalla World Watch -listalla

Malediivit

WWL 2021: Sijalla 15, pisteitä 77/100
WWL 2020: Sija 14
WWL 2019: Sija 14
WWL 2018: Sija 13
WWL 2017: Sija 13
WWL 2016: Sija 13

Alue: Aasia
Vainon pääsyyt: ääri-islam, diktatorinen vainoharhaisuus, järjestäytynyt rikollisuus ja korruptio
Vainon taso: erittäin vakava
Asukasluku: 452 000
Kristittyjen määrä: muutama tuhat
Pääuskonto: islam
Hallitusmuoto: presidentillinen tasavalta
Johtaja: presidentti Ibrahim Mohamed Solih

Miksi Malediiveilla vainotaan kristittyjä?

Malediivit, etenkin maan tärkein saari, Malé, on yksi maailman tiheimmin asutuista valtioista. Tiivis ja yhtenäinen kansa pitää normeista poikkeamista uhkana ja tämä pitää sisällään myös uskonnon. Poliitikot lupaavat toinen toisensa perään pitää maan 100% islamilaisena, jolloin muille uskonnoille ei jää sijaa.

Kristityksi kääntymisestä tehdään herkästi ilmianto islamilaisille johtajille tai viranomaisille. Ulkomailta tulleet kristityt, jotka työskentelevät usein turismin parissa, ovat myös tarkasti valvottuja, mikä tekee kristittyjen kokoontumisista vaikeaa.

Miksi Malediivien listasijoitus on muuttunut?

Kristittyihin kohdistuva painostus pysyi hyvin korkealla tasolla WWL 2021:ssä, vaikka se väheni hiukan. Toisaalta jo ennestään hyvin alhainen väkivallan pistemäärä laski edelleen.

Kristityiksi kääntyneillä ei ole käytännöllisesti katsoen minkäänlaista mahdollisuutta elää todeksi uskoaan, ja ulkomailta maahan tulleet kristityt (usein siirtotyöläiset) eivät voi kokoontua jumalanpalveluksiin pelkäämättä pidätetyksi tulemista ja maastakarkotusta. Tämän vuoksi Malediivit on yksi harvoista maista, joissa kirkon osa-alue (vapaus kokoontua seurakuntana) saa edelleen lähes maksimipisteet World Watch -listalla.

Uusi hallitus, joka tuli valtaan marraskuun puolivälissä 2018, ei ole tehnyt konkreettisia parannuksia uskonnonvapauden edistämiseksi. Koronaviruspandemian seurauksena monet ulkomailta tulleet kristityt ovat lähteneet maasta.

Millaista Malediiveilla on elää kristittynä?

Malediivien kristityt pitävät elämänsä täysin salassa. On tapauksia, joissa puolisot ovat vasta vuosien päästä saaneet tietää olevansa molemmat uskovia, kun he ovat pitäneet uskonsa salassa toisiltaan. Jos he paljastuvat, he menettävät kansalaisuutensa. Jopa Raamatun omistaminen voi johtaa vankeuteen.

Käytännössä kaikki kokoontumiset ovat mahdottomia.

Suurin osa Malediivien kristityistä ovat ulkomailta. Heitä valvotaan tarkasti ja suurin osa ei järjestä kokouksia, koska pelkää niiden seurauksia. Evankeliumin kertominen muslimille on lainvastaista ja voi johtaa karkotukseen.

closer
Lisätietoa

Vainoavat tahot

Malediivien hallituksen mukaan maata pitää johtaa tiukan islamilaisesti ja kaikkien kansalaisten on oltava muslimeja. Muilla kuin ulkomaalaisilla kristityillä ei ole uskonnonvapautta, ja heidänkin toimintaansa valvotaan tarkasti. He saavat harjoittaa uskontoaan vain hyvin yksityisesti. Monet yhteiset kokoontumiset on lopetettu, koska viranomaiset kiinnittivät liikaa huomiota toimintaan.

Hallitus on myös viime aikoina ajautunut polittiseen kiistaan opposition kanssa, ja siksi kaikkiin mahdollisiin uhkiin puututaan rajusti. Paikalliset tai Lähi-idästä tulleet radikaalit muslimisaarnaajat kontrolloivat tiukasti yhteiskuntaa ja levittävät radikaaleja näkemyksiään. Valvonnan ja viranomaisten käsiin joutumisen pelosta kristittyjen (erityisesti islamista kääntyneiden) on mahdotonta osoittaa uskoaan.

Vainojen ilmeneminen

Malediivit koostuu 1700 pienestä saaresta. Se on asukasluvultaan pieni mutta yksi maailman tiheimmin asutuista, erityisesti pääsaari Malé. Tiiviiden, yhtenäisten yhteisöjen on helppo vahtia asukkaitaan. Muista poikkeava uskonnon harjoittaminen on helppo havaita. Kristityksi kääntyminen tulee helposti muslimijohtajien tai viranomaisten tietoon. Myös ulkomaalaisia kristittyjä, joista suurin osa tulee Intiasta ja Sri Lankalta ja jotka työskentelevät turismin palveluksessa, valvotaan tarkoin. Siksi kristittyjen on vaikea kokoontua yhteen ja toimia seurakuntana.

Selaa World Watch -listan maita

Uutisia ja artikkeleita