Tunisia

35

Miksi maassa vainotaan kristittyjä?

Monille kristityille painostus Tunisiassa on laajaa ja jatkuvaa. Vaikka ulkomaiset kristityt yleensä jätetään rauhaan, tunisialaisille kristityille painostus on kovaa joka suhteessa. Jeesuksen seuraamisesta koituvat ennennäkemättömät vaikeudet vaikuttavat uskoviin eri puolilla Pohjois-Afrikkaa.

Tilanne on erityisen kova kristityille, jotka ovat kääntyneet islamista. He kohtaavat vihamielisyyttä perheissään ja yhteisöissään. Heidän saattaa olla vaarallista kertoa uskostaan ja joutuvat siten palvelemaan Jeesusta salaa.

Heidän on oltava varovaisia kokoontuessaan, koska asian paljastuminen vaarantaisi heidät. Tunisian turvallisuuspalvelut valvovat etenkin muslimitaustaisia kristittyjä aktiivisesti.

Miten tilanne on muuttunut edellisestä vuodesta?

Painostus Tunisian kristittyjä vastaan on edelleen korkealla tasolla. Vaikka paljon ei ole muuttunut, se ei merkitse, että asiat olisivat välttämättä parantuneet. Kristityt maan eri osissa ovat edelleen vaarassa joutua vainotuiksi, ja kristityt, joilla on islamilainen tausta, joutuvat kohtaamaan valtavaa painetta. Lisäksi maa on juuri keskellä poliittista kriisiä. Presidentti Kais Saied hajotti eduskunnan elokuussa 2021 ja erotti pääministerin. Tämä merkitsee tarkkailijoiden mukaan sitä, että hän vahvistaa valtaansa. Mutta kukaan ei vielä tiedä, mitä tämä merkitsee maan kristityille tai merkitseekö se mitään.

Millaista maassa on elää kristittynä?

Kristityt, jotka ovat kääntyneet islamista, kohtaavat kaikkein eniten vainoa. Tämä johtuu perheen ja yhteisön painostuksesta, pahoinpitelyistä ja uhista. Etelä-Tunisia on muuta maata vanhoillisempi (ja myös islamistiset puolisotilaalliset joukot ovat siellä aktiivisia), joten riski on juuri tällä alueella kaikkein suurin. Kaupunkialueet – erityisesti pääkaupunki Tunis – ovat suvaitsevampia kristittyjen ja jopa islaminuskosta kääntyneiden suhteen.

Millaista maassa on elää miehenä?

Tunisialaiset islamista kristinuskoon kääntyneet miehet joutuvat kohtaamaan uhkailua, lyömistä ja tappouhkauksia. He saattavat perheensä häpeään hylkäämällä islamin, ja siksi heidät todennäköisesti hylätään.

Muslimivaimo luultavasti jättää miehen perheensä painostuksesta ja mies jää mahdollisesti perinnöttömäksi tai häneltä jopa otetaan omaisuus pois. Vastareaktion vakavuus riippuu kuitenkin hänen sosiaalisesta ja poliittisesta asemastaan.

Kääntyneet saattavat myös menettää työpaikkansa ja mahdollisuuden edetä työpaikalla sekä pääsyn sosiaalisiin verkostoihin. Heidät saatetaan pidättää uskoon liittyvien kysymysten vuoksi.

Millaista maassa on elää naisena?

Tunisiassa kristityt naiset ja tytöt ovat erityisen suuressa vaarassa joutua kohtaamaan seksuaalista häirintää ja perheen sisäistä väkivaltaa. Koska valtio kieltää uskonnollisen käännytyksen, islamista kääntyneet kokevat pahimman vainon, jos heidän uskonsa tulee ilmi.

Naiset ovat eniten vaarassa perinteisessä perheympäristössä. Heitä saatetaan pahoinpidellä fyysisesti, karkottaa kotoaan, asettaa kotiarestiin, uhata tappamisella sekä raiskata. Jos kristinuskoon kääntynyt nainen on naimisissa, hänestä luultavasti otetaan avioero, hänen lapsensa otetaan pois ja taloudellinen tuki lopetetaan.

Miten Open Doors auttaa suoraan tai yhteistyökumppaniensa kautta maassa?

Yhteistyössä paikallisten kumppanien ja seurakuntien kanssa Open Doors tukee Tunisian kirkkoa opetuslapseuttamiskoulutuksen, kirjalahjoitusten, sosioekonomisen kehitystyön, maailmanlaajuisen rukoustuen sekä oikeusavun kautta.

Rukoile:

Rukoile tunisialaisten kristittyjen puolesta, jotka ovat kääntyneet islaminuskosta. Rukoile naisten puolesta, joilla on huolta siitä, että he uskonsa vuoksi joutuisivat menemään naimisiin muslimin kanssa. Pyydä Jumalaa suojelemaan ja rohkaisemaan heitä, silloinkin kun he joutuvat palvomaan häntä salaa.

Rukoile Tunisian hallituksen ja yhteiskunnan puolesta poliittisen myllerryksen jatkuessa. Rukoile, että Jumala antaisi viranomaisille pistoksen sydämeen, jotta he etsisivät hyvää kaikista ihmisistä, myös uskonnollisista vähemmistöistä. Rukoile myös, että ihmisiä suojeltaisiin epävakaudelta.

Rukoile Open Doorsin tunisialaisten kumppanien puolesta, että he rohkaistuisivat ja voimistuisivat Jumalan työn jatkamiseen vaikeassa paikassa.

Jumala, Isämme ja Herramme, pyydämme sinua muistamaan kansaasi Tunisiassa. Rukoilemme, että muistutat heitä siitä, että he eivät ole yksin – että sinä suojelet heitä ja voimistat heidän uskoaan. Jeesuksen voimallisessa nimessä. Aamen.