Kamerun

43

Miksi maassa vainotaan kristittyjä?

Islamistinen ääriliike vahvistuu etenkin maan pohjoisosissa. Kristinuskoon kääntyminen on yhä vaarallisempaa ja Raamatun omistaminen voi johtaa avoimeen vihamielisyyteen. Terroristiryhmät Boko Haram ja Isisin länsiafrikkalainen siipi (ISWAP) ovat uhka pohjoisessa asuville kristityille, jotka ovat jatkuvasti sieppausten, seksuaalisen väkivallan, pakolaisuuden tai kuolemanvaaran edessä. Kirkkojen toiminta on häiriintynyt vakavasti hyökkäysten ja hallituksen painostuksen takia.

Poliittinen epävakaus lisää kristittyjen haavoittuvuutta. Hallituksen ja kapinallisten välinen sotatila vaikuttaa kirkkojen toimintaan, koska jotkut kapinallisryhmät ottavat juuri kristityt kohteekseen. Humanitaarinen kriisi naapurivaltiossa, Keski-Afrikan tasavallassa, on lisännyt kaaosta. Monet kristityt ovat paenneet sieltä Kameruniin. Tästä aiheutuu vaikeuksia sekä pakolaisille että kamerunilaisille kristityille.

Miten tilanne on muuttunut edellisestä vuodesta?

Väkivalta on äärimmäisen voimakasta. Kristityt maan pohjoisosissa ovat ääriryhmien hyökkäysten kohteena ja jatkuvan väkivallan uhan alla. Boko Haram ja ISWAP hyökkäävät kyliin, tuhoavat koteja ja kirkkoja, sieppaavat kristittyjä ja jättävät jälkeensä ruumiita. Islamin jättäneet kohtaavat vainoa. Poliittinen korruptio estää kristittyjä ilmaisemasta vapaasti mielipiteitään.

Millaista maassa on elää kristittynä?

Muslimitaustaisia kristittyjä vainotaan. Vaarassa ovat myös ne kristityt, jotka elävät väkivaltaisten hyökkäysten uhkaamina tai alueilla, joilla on hallituksen joukkojen ja kapinallisten välisiä yhteenottoja.

Millaista maassa on elää miehenä?

Pohjois-Kamerunissa miehet, etenkin seurakuntajohtajat, ovat usein ääriryhmien sieppausten kohteena. Siepattuina heitä kidutetaan, käytetään pakkotyöhön tai pakotetaan liittymään hyökkääjiin. Kristitty perhe jää haavoittuvaan tilanteeseen ja joutuu helposti lisähyökkäyksien uhriksi.

Kristityt miehet kokevat syrjintää ja epäoikeudenmukaista kohtelua yhteiskunnassa, varsinkin jos puuttuvat työpaikan korruptioon tai arvostelevat hallitusta. Muslimitaustaiset miehet kokevat painostusta yhteisönsä ja perheensä taholta ja voivat joutua perinnöttömiksi ja perheensä hylkäämiksi.

Millaista maassa on elää naisena?

Pohjois-Kamerunissa terroristijärjestöt voivat siepata myös naisia, mikä voi merkitä seksuaalista väkivaltaa, pakkoavioliittoa tai pakkotyötä. Siepatut naiset kertovat, että heitä on painostettu kääntymään islamiin. Joitakin tyttöjä jopa pakotettu itsemurhapommittajiksi.

Muslimi- tai animismitaustaiset kristityt naiset joutuvat perheensä tai yhteisönsä painostamiksi. Naisia ei päästetä tapaamaan muita kristittyjä tai käymään kirkossa. Naimattomilla on vaarana joutua kotiarestiin tai pakkoavioliittoon muslimin kanssa. Naimisissa oleva voi joutua miehensä hylkäämäksi ja menettää oikeutensa lapsiin tai perintöön, jopa joutua häädetyksi pois kodistaan.

Miten Open Doors auttaa suoraan tai yhteistyökumppaniensa kautta maassa?

Open Doors toimii maassa paikalliskumppanien kautta. Se auttaa Kamerunin vainottuja kristittyjä hätäavun, traumaterapian, toimeentuloprojektien ja uusille kristityille annettavan käytännöllisen ja hengellisen tuen avulla.

Rukoile:

Rukoile, että väkivalta päättyy, etenkin maan pohjoisosissa.
Rukoile lohdutusta ja paranemista väkivallan uhreille.
Taivaallinen Isä, tee Kamerunin kirkosta rauhan ja toivon paikka. Auta luottamukseen, kun epävarmuus ja väkivalta kasvavat ympärillä