Arabiemiraatit

57

Miksi maassa vainotaan kristittyjä?

Islam on yhteiskunnassa valta-asemassa sekä julkisen elämän että yksityisen tilan alueella. Myös seitsemän emiirikunnan politiikka on vahvasti islamin ohjaamaa.

Kaikkia kansalaisia pidetään lähtökohtaisesti muslimeina. Laissa ei tunnisteta kääntymistä islaminuskosta kristinuskoon. Lain mukaan virallinen rangaistus kääntymisestä on kuolema.

Muslimitaustaisten kristittyjen täytyy joskus yhä esittää olevansa muslimeita ja salata todellinen uskonsa. Ennakkotapauksia, joissa kuolemanrangaistusta olisi käytetty käännynnäisiin, ei ole tiedossa. Jo pelkkä lain olemassaolo on kuitenkin tehokas pelote.

Islam sekoittuu vahvasti heimokulttuuriin. Siksi islaminuskon hylkääminen tulkitaan oman suvun pettämiseksi. Perheet painostavat voimakkaasti kääntyneitä palaamaan muslimeiksi, lähtemään alueelta tai salaamaan uskonsa. Lisäksi jotkut etniset arabit pitävät ulkomaalaisia kristittyjä uhkana omalle uskonnolleen, kulttuurilleen ja kielelleen.

Kristinuskon ja muiden uskontojen hyväksyminen on joltain osin yleistynyt. Viranomaiset ovat silti lisänneet kristittyjen ja seurakuntien tarkkailua sekä digitaalista valvontaa. Painostus on erityisen voimakasta islamista kristinuskoon kääntyneitä kohtaan.

Maastamuuttaneet kristityt saavat harjoittaa uskontoaan yksityisesti tai määrätyissä seurakunnan tiloissa. He eivät kuitenkaan saa evankelioida tai rukoilla julkisesti.