Uutiset
24.05.2023

Kristittyjä kuollut ja kirkkoja poltettu Intian Manipurin väkivaltaisuuksissa

Koillis-Intian Manipurin osavaltiossa 3. toukokuuta järjestetty rauhanomainen mielenosoitus johti väkivaltaisuuksiin, joissa iskuja on kohdistettu erityisesti paikallisiin kristittyihin. Ainakin 64 kristittyä on tapettu ja yli 10 000 kristittyä on joutunut jättämään kotinsa.

Väkivaltaisuudet alkoivat toukokuun alussa järjestetyn mielenosoituksen yhteydessä Koillis-Intiassa. Kyseisen Manipurin osavaltion vajaasta 3 miljoonasta asukkaasta noin 40 prosenttia on kristittyjä (World Religion Database 2022).

Äärihindujen ryhmä etsii aktiivisesti käsiinsä seurakunnanjohtajia ja pastoreita, ja paikallisten kristittyjen mukaan se haluaa tappaa johtajat.

“Kahden tai kolmen päivän ajan vallitsi silkka anarkia,” Open Doorsin paikallinen yhteistyökumppani Vishnu* kertoo.

“Erityisesti kristityt joutuivat väkivallan kohteeksi. Melkein kaikki kirkot poltettiin tuhkaksi.”

Tuhopoltetun kirkon tiiliseinät ja rauniot.
Meitei-heimon alueella sijainneen baptistikirkon tuhopoltettujen kirkko- ja toimistotilojen rauniot Manipurissa.

Onko Manipurin konflikti etninen vai uskonnollinen?

Kysymys on molemmista. Aluksi yhteenotoista raportoitiin laajalti etnisenä konfliktina, mutta olisi virhe jättää uskonnon osuus huomiotta.

Konfliktia ovat lietsoneet osavaltion hindunationalistisen hallituksen päätökset, joilla on pyritty polkemaan jo ennestään heikommassa asemassa olevien kristittyjen heimojen oikeuksia. Kukien heimo protestoi näitä päätöksiä vastaan – aluksi rauhanomaisesti – koska he kokivat, että heitä oltiin häätämässä asuinalueeltaan.

Kun kukit olivat protestoineet, hinduenemmistöiseen meiteiden etniseen ryhmään kuuluva ääriliike käytti tilaisuutta hyökätäkseen kirkkoihin, eikä vain kukien kirkkoihin vaan myös hindulaisuudesta kristinuskoon kääntyneiden meiteiden kirkkoihin.

Manipurin kristityt kohtaavat yhä enemmän vainoa: pakkokäännytyksiä, fyysistä väkivaltaa ja kuolemia.

Tällä hetkellä kummankin etnisen ryhmän kristityt kärsivät. Heihin kohdistuu myös ”kotiinpaluuohjelma” (ghar whapsi), jolla pyritään pakottamaan uskonnolliset vähemmistöt palaamaan hindulaisuuteen.

Sinisiin paitoihin pukeutuneet kolme miestä seisovat rinnakkain ja rukoilevat yhdessä selin kameraan.
Open Doorsin paikalliskumppanit rukoilevat kirkkonsa tuhopoltossa menettäneen pastorin (kesk.) puolesta Manipurissa.

Miten konflikti vaikuttaa kristittyihin?

Alueella on poltettu satoja kirkkoja.* Sekä meiteihin että kukeihin kuuluvia kristittyjä on paennut kodeistaan. Äärihindujen ryhmä Arambai Tenggol pakottaa heitä luopumaan uskostaan ja kääntymään hinduiksi.

Vielä kaksi viikkoa kirkkojen polttamisen jälkeen Open Doorsin paikalliset kumppanit raportoivat, että äärihindujen ryhmä etsii aktiivisesti käsiinsä seurakunnanjohtajia ja pastoreita, ja paikallisten kristittyjen mukaan Arambai Tenggol haluaa tappaa johtajat.

Meitei-kristittyjä pakotetaan kääntymään takaisin hindulaisuuteen. Vaikka jotkut kukit ovat pystyneet palaamaan heimonsa maille, meiteihin kuuluvat kristityt joutuvat edelleen hyökkäysten kohteeksi.

Millainen tilanne on paikan päällä?

Ulkopuolisten ei ole turvallista tulla konfliktialueille. Ihmiset pakenevat Mizoramin lentokentän kautta ja hakevat suojaa Manipurin rajaseuduilta.

Monet ovat menettäneet henkensä, monet omaisuutensa. Ihmisillä ei ole ruokaa eikä majoitusta, ja heihin kohdistuu edelleen uhkauksia ja fyysistä väkivaltaa.

Ihmisiä värikkäiden vaatekasojen seassa avustusleirilla.
Paikalliset kristityt lahjoittivat kotinsa jättäneille Manipurin asukkaille vaatteita, joita jaetaan avustusleirillä apua tarvitseville pakolaisille.

Mitä kriisistä seuraa?

Open Doorsin paikalliset kumppanit uskovat tilanteen pahenevan. Vaikka väkivaltaisuudet ovat toistaiseksi laantuneet, tilanne on äärimmäisen kireä ja jotkut arvelevat sen johtavan sisällissotaan.

Manipurin kristityt kohtaavat yhä enemmän vainoa: pakkokäännytyksiä, fyysistä väkivaltaa ja kuolemia. Väkivalta uhkaa levitä myös Tripuran, Assamin, Meghalayan ja Arunachalin osavaltioihin.

Meiteit ovat järjestäneet joukkomielenosoituksia Meghalayan ja Assamin osavaltioissa. Vuosikymmenien jännitteet ovat kärjistyneet, ja kapinalliset ryhmät ovat käyttäneet tilaisuutta hyväkseen ja alkaneet kouluttaa nuoria miehiä aseelliseen taisteluun.

*Hyökkäyksen kohteeksi joutuneet kirkot ovat toistaiseksi olleet kuki-heimon kirkkoja, eivät naga-heimon. Tämän perusteella vaikuttaa siltä, että iskujen kohteeksi on valikoitu kuki-instituutioita ja heimon jäseniä eikä niinkään nimenomaisesti kristillisiä rakennuksia.