Uutiset
19.01.2019

Kristitty indonesialainen kuvernööri vapautuu ensi kuussa vankilasta

Nimellä Ahok tunnettu Jakartan entinen kuvernööri, joka tuomittiin viime vuonna kahdeksi vuodeksi vankeuteen jumalanpilkan takia, vapautuu vankilasta 24. tammikuuta. Tuomiota on lyhennetty neljällä kuukaudella hyvän käytöksen takia.

Ahok on kiinalaistaustainen kristitty, jonka oikea nimi on Basuki Tjahaja Purnama. Hän on sekä Indonesian pääkaupungin ensimmäinen kristitty kuvernööri että sen ensimmäinen kiinalainen kuvernööri sitten 1960-luvun. Jumalanpilkka -tuomion perusteena oli se, että hän syytti muslimeja Koraanin jakeiden käyttämisestä uudelleen virkaan valitsemistaan vastaan Jakartan kuvernööriksi.

Päivä sen jälkeen, kun Ahok hävisi vaaleissa muslimikilpailijalleen Anies Rasiyd Baswedanille, syyttäjät lievensivät alkuperäisiä syytöksiään ja suosittelivat vankilatuomiosta luopumista. He ehdottivat, että vaikka Ahokin havaittaisiin syyllistyneen jumalanpilkkaan, hänet tuomittaisiin ehdonalaiseen ja  hän joutuisi vankilaan vain siinä tapauksessa, että hän syyllistyisi uuteen rikokseen. Tuomari päätti kuitenkin ankaramman rangaistuksen olevan tarpeen. Hän julisti Ahokille kahden vuoden vankeustuomion. Poliitikot, akateemikot ja ihmisoikeusjärjestöt kaikkialta maailmasta arvostelivat tuomiota ja ilmaisivat huolensa siitä, että se rajoittaa uskonnonvapautta Indonesiassa.

Oikeudenkäynnin aikana Ahokin tukijat ottivat useita kertoja yhteen ääri-islamilaisten ryhmien kanssa. Tästä syystä hän päätti tuolloin olla valittamatta tuomiosta, ettei siitä aiheutuisi lisää levottomuuksia. Myöhemmin helmikuussa Ahok kuitenkin teki valituksen tuomiostaan sen jälkeen, kun oikeus oli tuominnut jakartalaisen professori Buni Yanin syylliseksi vihapuheeseen laajalle levinneellä videolla, joka johti hänen saamaansa jumalanpilkka -tuomioon. Korkein oikeus hylkäsi valituksen.

Oikeudenkäyntinsä aikana Ahok kertoi tuomioistuimelle olleensa rasististen ja uskonnollisten hyökkäysten kohteena aina siitä asti, kun hänet oli valittu julkiseen virkaansa vuonna 2005. Maaliskuussa kävi ilmi, että häneen on saattanut kohdistua myös monimutkainen antikampanja, jossa käytettiin hyväksi tekaistuja uutisia ja vihamielisiä botteja internetissä. Viranomaisten mukaan internetissä toimiva jihadistinen verkosto, joka tunnetaan nimellä Muslim Cyber Army (MCA, ”Islamistinen kyberarmeija”), postasi netissä tulenarkaa materiaalia tarkoituksenaan kasvattaa yhteiskunnallisia ja uskonnollisia ristiriitoja. Erästä indonesialaista muusikkoa, jota syytetään vihapuheesta Ahokia vastaan vuoden 2017 vaalien aikana, odottaa juuri kahden vuoden vankilatuomio.

Aikaisemmin tänä vuonna Indonesian Ihmisoikeuskomissio kertoi aikovansa julkaista ohjeet eri ryhmittymien välisten yhteenottojen välttämiseksi ensi vuoden kansallisia vaaleja edeltävien vaalikampanjoiden aikana. Tämä oli seurausta siitä, että jotkut kovan linjan muslimijohtajat olivat jo kehottaneet indonesialaisia äänestämään ainoastaan muslimeja.

Lähde