Uutiset
13.10.2018

Kirkkoon tehdyn pommi-iskun tekijöiden epäilty avustaja vapautettu Pakistanissa

”Kaksi itsemurhapommittajaa räjäytti itsensä ihmisten poistuessa sunnuntain messusta Kaikkien Pyhien Muiston kirkosta 22.9.2013 Peshawarissa Pakistanissa, raportoi World Watch Monitor. Räjähdyksessä kuoli yli 80 henkeä, ja toista sataa loukkaantui.

Pakistanin oikeuslaitos on vapauttanut epäillyn iskun avustajan Zahir Shah’n varmojen todisteiden puuttuessa. ”Syyttäjän on säälittävästi epäonnistunut vakuuttaa epäillyn varma syyllisyys”, ilmoitti terrorismijuttuja käsittelevä tuomari lausunnossaan 18.9. 2018.

Poliisille toimitettiin rikospaikalta kaksi irti leikkautunutta päätä, ja tapaus kirjattiin juttunumerolla 728 terrorismia tutkivalle osastolle tuntemattoman hyökkääjän tekemäksi. Ketään ei pidätetty kahteen vuoteen, kunnes 2015 loppuvuodesta Shah otettiin kiinni erääseen toiseen juttuun liittyen.

Puolustuksen mukaan oikeudella ei ollut todisteita eikä tiedusteluraportteja Shah’n pidättämiseksi. Poliisi on virheellisesti yhdistänyt Shah’n tähän juttuun osoittaakseen tehokkuutensa.

Poliisin syyte Shahia vastaan perustui Pakistanin räjähdelakiin vuodelta 1908:  Vähintään seitsemän vuoden vankeusrangaistus  laittoman räjähteen valmistuksesta ja/tai tai valmistuksessa käytettävien, hengelle tai omaisuudelle vaarallisten tarvikkeiden hallussapidosta. Häntä syytettiin myös terrorisminvastaisen lain( kyseinen laki on peräisin (vuodelta 1997) perusteella: kuolemanrangaistus osallisuudesta terroristiseen toimintaan. Oikeudessa poliisi todisti, että tutkinnan aikana Shah itse myönsi tunteneensa nämä kaksi pommimiestä – Ehsan Ullahin ja Abdul Wadoodin– ja auttaneensa heitä. Mukana oli myös neljän ryhmä, kolme vain etunimiltä mainittua, joiden uskottiin toimineen yhteistyössä Shah’n kanssa.

Oikeus arvosteli poliisin tutkintaa tässä jutussa. (WWM)
Oikeuden mukaan iskun tekijöiden tunnistaminen ei ollut täysin varmaa. Shah’n lausunnon äänitti jäävi poliisi. Shah’ta ei tuotu oikeuteen eikä lääkäri tarkastanut häntä, ennen kuin hänen lausuntonsa äänitettiin.

Shah pidätettiin 82 päiväksi lakkautetun Pakistanin turvallisuuslain 2017 perusteella. Laki oli voimassa ainoastaan kaksi vuotta. Tämän pykälän perusteella  kuka tahansa voitiin pitää pidätettynä jopa 90 päivän ajan ennen ensimmäistä oikeuskäsittelyä.

Kuuluisa pakistanilainen asianajaja moitti poliisia sitovien todisteiden puutteesta. Heillä saattoi olla syytettynä jopa väärä henkilö.  Asas Jamal, YK:n kidutuksenvastaisen sopimuksen asiantuntija, piti Shah’n vapautuspäätöstä oikeana. Ainoa vähäinen todiste häntä vastaan oli väitetty tunnustus, jonka todenperäisyyden hänen puolustuksensa kiisti.

”Terrorismin vastainen laki sallii poliisille tunnustuslausunnon nauhoittamisen, mutta sellaista nauhoitusta ei tehty. Tämä tekee tunnustuksen epäilyttäväksi”, sanoo Jamal. ”Tunnustuslausunto voidaan ”jälkiäänittää” totuuden varmistamiseksi silloin, kun muita todisteita on olemassa. Tässä tapauksessa poliisin ei onnistunut tunnistaa itsemurhapommittajia eikä löytää selvää linkkiä tekijöiden ja Shah’n välillä.” Paikallinen terrorismia tutkiva osasto epäonnistui jo jutun tutkinnan aloituksessa, kun syyttäjää ei pyydetty mukaan tutkintaan.

Syyttäjän todistaja oli kirkossa tapahtumahetkellä. Hänen veljensä sekä kaksi veljenpoikaansa kuolivat. Hän kertoi WWM-edustajalle todistaneensa oikeudessa kertomalla niin paljon kuin tiesi. ”Kerroin kuinka kaksi itsemurhahyökkääjää tuli kirkkoon sisälle ja kuinka he aloittivat ttulituksen ja lopulta myös räjäyttivät itsensä, ensin toinen ja sitten toinen”, hän kertoi WWM:lle.

Lähde