Uutiset
01.04.2020

Kiina: Uudet internet-lait kieltävät ”negatiiviset” verkkojulkaisut

Sillä aikaa kun muu maailma tarkkaili Kiinan Covid-19 -tilannetta, maan hallitus esitteli uudet internet-säädökset. Enää ei saa julkaista ”negatiivista” sisältöä.

Lait tulivat voimaan 1.3. Niiden tarkoitus on muokata ”verkossa julkaistavan informaation sisältöekosysteemi” ”positiiviseksi” ”negatiivisen” sisällön sijaan. Hallituksen säädöskirja sisältää kahdeksan lukua, joissa on mm. sääntöjä sisällön tarjoajille ja käyttäjille. Uudet määräykset käskevät käyttäjiä lopettamaan ”sensaatiohakuiset otsikot”, ”ylenmääräiset julkimojuorut” ja ”seksuaaliset vihjailut”. Ne pyrkivät lisäksi suitsimaan hallituksen uskontoa koskevan politiikan kommentointia. Seurakuntien johtajat kertoivat UCA Newsille, että laki kieltää nyt kertomasta kirkkoratsioista ja seurakuntien johtajien pidätyksistä.

Verkkojulkaisujen sisältöjen pitäisi edistää ja korottaa presidentti Xi Jinpingin ajatuksia ja alleviivata Kiinan ”yhtenäisyyttä ja vakautta”.

Helmikuussa keskellä koronaviruskriisiä monet kirkot sulkivat ovensa ja turvautuivat nettijumalanpalveluksiin. Hallitus määräsi jopa hyväksymänsä seurakunnat Shangdongin maakunnassa lopettamaan kaiken verkossa tapahtuvan saarnaamisen. Paikalliset viranomaiset joutuivat lakkauttamaan julkiset kokoontumiset, kirkonmenot mukaan lukien, ja ”opastamaan” kristittyjä tavoilla, jotka estävät heidän kokoontumisensa. Tämä ilmeisesti koskee toistaiseksi vain Shandongin maakuntaa. Siellä paikalliset lähteet tosin kertoivat Open Doorsille, että kielto ei vielä koske heitä. ”Virkamies saattaa toteuttaa määräyksen vain osassa seurakuntia, täyttääkseen näillä esimerkeillä ylemmän virkamiehen vaatimukset,” kertoo Open Doorsin kenttätyöntekijä (jonka nimeä ei turvallisuuden vuoksi kerrota).

Useat seurakunnat pääkaupunki Pekingissä ovat saaneet viranomaisilta vastaavan suullisen huomautuksen, mutta kenttätyöntekjän mukaan hallitus ei varmaankaan pidä kiirettä kirkkojen osalta. ”Heidän huomionsa menee nyt koronaviruksen leviämisen estämiseen sekä yhteiskunnan ja talouden toipumisen varmistamiseen. Juuri nyt he eivät ehdi rajoittamaan uskonnollisia aktiviteetteja. Tosin nyt kun monet kirkot ovat aloittaneet netin kautta lähetettävät jumalanpalvelukset ja rukouskokoukset, viranomaiset ovat ehkä ’tehneet’ jotakin varoittaakseen kirkkoja. Mutta muu toteuttaminen on heikkoa.”

Kuuntele Podcast Kiinan tilanteesta