Uutiset
01.02.2018

Kiina: kuusi kristittyä vangittu painostuksen lisääntyessä kirkkoja kohtaan

Kiinalainen oikeus on reilu viikko sitten vanginnut kuusi protestanttikristittyä ”pahan kultin” jäsenyydestä maan lounaisosassa sijaitsevassa Yunnanin maakunnassa.

Tuomio on osa maakunnallista kultteihin kohdistuvaa toimintaa. Hallitseva Kommunistipuolue jatkaa kansallista kampanjaansa, jossa se pyrkii rajoittamaan rekisteröimättömien seurakuntien toimintaa. Kuusi kristittyä sai pitkiä, jopa 13 vuoden tuomioita Länsi-Yunnanissa Lincangin kaupungin tuomioistuimelta. Tuomioistuin katsoi kristityt syyllisiksi, sillä heidän väitettiin osallistuneen lahkon nimeltä ”Kolme palvelijan tasoa” toimintaan. Heitä syytettiin myös ”pahan kultin käyttämisestä lain toimeenpanon heikentämiseksi”. Näin kertoi heidän asianajajansa Xiao Yunyang Vapaan Aasian Radiolle.

Release International:n mukaan vuodesta 2016 Kiina on käyttänyt lahkojen vastaista kampanjaansa tekosyynä vainota noin 200 kristittyä maakunnan alueella: osa kristityistä on jo tuomittu, muut ovat odottamassa oikeudenkäyntiä.

Paikallinen lähde kertoi World Watch Monitorille, että viranomaiset ”antavat harvoin näin pitkiä vankeusrangaistuksia yksin uskonnollisista syistä, edes herkillä alueilla, kuten Xinjiang (uiguurien itsehallinnollinen alue). Molemmat kultit, ’Kolme palvelijan tasoa’ ja ’Falun Gong’ ovat kuitenkin tunnettuja Kiinassa. Näin ollen syytetyt saavat raskaat tuomiot.”

Rekisteröimättömiin seurakuntaryhmiin kuuluvat kuusi henkilöä kielsivät kaikki syytteet. ”Yunnanin tuomarit olivat todella pahoja. He eivät millään tavalla huomioineet perusteluja, joiden mukaan laitonta toimintaa ole suoritettu eikä mitään yhteiskunnallista haittaa aiheutettu.” heidän lakimiehensä sanoo.
Vapaan Aasian Radion mukaan Xiaolle on ilmoitettu, että hänen lupansa asianajotoimintaan tarkastetaan, jotta selviäisi, onko hän puolustamassa asiakkaitaan laittomasti.

Merkittävät seurakunnat kohteena

Eräs seurakunta ja sen johtajat ovat ottaneet jo aiemmin yhteen viranomaisten kanssa. Vuonna 2015 poliisi teki ratsian kirkkoon sen uusien kokoontumistilojen avajaisissa. Tilaisuuteen osallistui satoja vieraita, myös ulkomaalaisia. Huomattava kirkko joutui ratsian seurauksena sulkemaan ovensa, ja seurakunnan pastori Yang Hua pidätettiin. Kirkko avattiin uudelleen, mutta sitä painostettiin rekisteröitymään valtionalaiseksi yksiköksi.

Yang Hua vangittiin viime vuonna kahdeksi ja puoleksi vuodeksi, kun taas Su Tianfu pysyy kotiarestissa. Seurakunnan diakoni, Zhang Xiuhong, oli myös pidätettynä yli kaksi vuotta, mutta hänet vapautettiin elokuussa 2017.

Paikallinen lähde kertoi World Watch Monitorille, että hallitus kohdistaa toimensa erityisesti merkittäviin kirkkoihin. Monet muut seurakunnat eivät koe yhtä voimakasta häirintää.

”Merkittävyyteen kuuluu kokoontuminen suurina ihmisjoukkoina – ja osittain herkillä alueilla, missä on vähemmistöryhmiä”, lähde kertoi. ”Toinen piirre on läheiset kontaktit ulkomaihin, esimerkiksi taloudellinen tuki ulkomaista, edustus ulkomaisissa medioissa tai ihmisoikeusjärjestöjen huomioiminen.”
Viime viikolla huomattava seurakunta Pohjois-Kiinassa tuhottiin. Tapaus oli toinen alle kuukaudessa. World Watch Monitorin lähteen mukaan käsky näytti tulleen ylhäältä, sillä valtiollinen lehti raportoi siitä.

Kultainen Lampunjalka -seurakunta Linfessä, Shanxin maakunnassa, tuhottiin aiemmin tässä kuussa (Kuva: vartiointikamerasta)

Toinen kulttuurivallankumous?

”Nämä tapaukset ovat linjassa sen kanssa, että hallituksella on uusi painopiste uskonnollisen toiminnan kontrollissa ja hallinnassa”, toteaa Christian Solidarity Worldwide:n pääjohtaja Merwyn Thomasin. ”Eri maakuntien viranomaiset suhtautuvat asiaan eri tavoin. Yhteen laskettuina nämä tapaukset saattavat kuitenkin viitata pitkän aikavälin suunnitelmaan iskeä itsenäisiin uskonnollisiin yhteisöihin.”

Thomasinin brittiläisen kollegan, David Altonin mukaan Kiinan hallitus operoi suunnitelmallista tehoiskua kaikkiin rekisteröimättömiin seurakuntiin. Isku tulee olemaan brittihallinnon sitoumukselle uskonnonvapauden puolesta todellinen testi. Siitä nähdään, minkä kannan se ja Washington ottavat tähän sortoon. Eikö tämä ole toinen maolainen ”kulttuurivallankumous”?

Puheessaan kommunistipuolueen kongressissa lokakuussa, presidentti Xi Jinping korosti kiinalaisen nationalismin merkitystä. Hän sanoi hallituksen ”noudattavan periaatetta, jonka mukaan uskonnoilla Kiinassa on oltava kiinalainen suuntautuneisuus. Presidentti totesi hallituksen myös ”tarjoavan aktiivista ohjausta uskonnoille, jotta ne voivat sopeutua sosialistiseen yhteiskuntaan”.

Uudet uskonnollisten asioiden säännökset ovat tulossa voimaan 1. helmikuuta. Ne sisältävät ohjeita uskonnollisesta kasvatuksesta ja uskonnollisista järjestötyypeistä, jotka voivat toimia, paikoista, joissa järjestöt voivat toimia, sekä toiminnoista, joita ne voivat järjestää.

Kirjoittaja: World Watch Monitor
Julkaistu: Tue, 23 Jan 2018 14:37:49 +0000
Lähde: WorldWatch Monitor